Hodočašće u Washington, DC: katolička strana
Kršćanski život

Hodočašće u Washington, DC: katolička strana

Napomena urednika: Ovo je druga polovica dvodijelne serije o hodočašću u Washington, DC.

U prethodnom članku razmotrili smo načine na koje se posjetitelj Washingtona, DC, može lako podsjetiti da su američki kršćani građani više od jedne nacije, da smo također građani nebeskog Kraljevstva. Naše dvojno državljanstvo zahtijeva da svoja prava i odgovornosti u Republici gledamo u svjetlu našeg državljanstva pod Nebom. Glavni grad naše nacije sadrži riznicu nevjerojatnih stranica koje imaju veliki potencijal da nam pomognu u uspješnom učenju tih lekcija.

Mjesto ovih znamenitosti je sjeverno od središta grada, usidreno na Katoličkom sveučilištu Amerike. Na rubu sveučilišnog kampusa nalazi se bazilika Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća, često nazivana “Američka katolička crkva”. Izgrađena i razvijena u jedinstvenoj i intrigantnoj kombinaciji bizantske i romaničke arhitekture, to je najveća rimokatolička crkvena građevina u Sjevernoj Americi i ulazi među deset najvećih u svijetu. Mnoge od njegovih više od 80 kapela i oratorija posvećene su jedinstvenim kulturnim izrazima pobožnosti našoj Blaženoj Majci. Dok ove kapelice priznaju široku raznolikost unutar katoličke vjere, cijela struktura odiše stvarnošću da građani i migranti iz svih nacija mogu pronaći državljanstvo u katoličkoj vjeri i Kraljevstvu nebeskom.1

Bazilika je također skladište bezbrojnih jedinstvenih i inspirativnih umjetničkih djela. Sedam kupola crkve prekriveno je zadivljujućim mozaicima u bizantskom stilu koji podsjećaju na različite dijelove priče o Božjim savezima od stvaranja. Naravno, najupečatljiviji od svega toga je mozaik koji pokriva apsidu iza glavnog oltara, Krist u Veličanstvu. Čini se nemogućim da bi hodočasnik mogao otići, a da barem nakratko ne razmisli o načinu života na ovome svijetu prije susreta s Isusom na njegovom ili njezinom posebnom sudu.

Krist u Veličanstvu Mozaik, bazilika Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća

Još jedno nezaboravno umjetničko djelo je rezbarija u kamenu koja pridonosi romaničkom stilu bazilike. Univerzalni poziv na svetost daje vizualni izraz jednom od središnjih učenja Drugog vatikanskog sabora. Rezbarija prikazuje Duha Svetoga kako šalje svoju snagu i milost na ljude svih dobi, nacionalnosti i društvenog statusa, što znači da je svaka krštena osoba pozvana i opremljena da pomogne Kraljevstvu nebeskom da prodre u zemaljska kraljevstva. Strateški je postavljen u stražnjem dijelu crkve, tako da vjernici imaju podsjetnik na svoje zvanje poslanja kada prijeđu iz ovog svetog prostora u svjetovni svijet.

Nedaleko od vrata bazilike stoji još jedna nezaboravna skulptura. Anđeli nesvjesni, replika skulpture postavljene na Trgu svetog Petra u Rimu 2019. godine, nosi naslov iz Hebrejima 13:2. Prema riječima umjetnika Timothyja Schmalza, ovo umjetničko djelo izražava katoličko uvjerenje da se “u strancu može pronaći ono sveto, u smislu izbjeglica i migranata”.2 Osim pitanja useljeničke politike bilo koje nacionalne države, ovaj biblijski odlomak i skulptura podsjećaju svakog posjetitelja da smo svi mi hodočasnici, migranti prema našoj nebeskoj domovini i da smo pozvani jedni prema drugima tako i postupati.

Nedaleko s druge strane bazilike nalazi se Nacionalno svetište Svetog Ivana Pavla II. Svetište je pastoralna inicijativa Kolumbovih vitezova za nastavak širenja poruke nade koju je veliki svetac dijelio sa svijetom tijekom svog papinstva. Svetište sadrži muzej koji govori priču o životu ovog čovjeka koji se susreo i suočio s najgorim zlima i tragedijama dvadesetog stoljeća. Središte svetišta je crkva Otkupitelja čovjeka, koja nudi mozaičko umjetničko razmišljanje o temi u središtu papinstva Ivana Pavla. Naposljetku, tu je i kapela Svjetlosnih otajstava, koja se prisjeća ovog posebnog skupa otajstava koje je sveti otac dodao krunici, a koja sadrži prvorazrednu relikviju jednog od najvećih kršćanskih svjedoka dvadesetog stoljeća. Trenutno se tu nalazi i relikvija bl. Carlo Acutis, koji će biti proglašen svetim 2025. godine.

Svi ovi elementi omogućuju hodočasnicima da razmišljaju o stalnom podsjetniku velikog pape tijekom njegova pontifikata: Nijedna stvar ili osoba neće ispuniti najdublje čežnje naših srca niti riješiti probleme svijeta osim Isusa Krista, Gospodara povijesti i Otkupitelja čovjeka. Kroz svakodnevnu dostupnost ispovijedi, mise i krunice Božjeg milosrđa, hodočasnici mogu pristupiti Božjim milostima kako bi bili ojačani kao svjedoci nade i Božjeg milosrđa u mračnom svijetu.

Još jedno mjesto u ovom kraju koje bi se trebalo naći na popisu “must visit” svakog hodočasnika je Franjevački samostan Svete zemlje. Ovaj samostan sagrađen je kao posveta franjevcima koji su prije više od 700 godina, u trinaestom stoljeću, započeli kustodsku službu i arheološka istraživanja u Svetoj zemlji. Na donjoj razini nalaze se kapelice u špilji u spomen na Navještenje Marijino i Rođenje Gospodinovo. Glavna razina sadrži niz bočnih kapela koje okružuju prekrasan Veliki oltar.

Franjevački samostan Svete Zemlje, Washington, DC

Među njima, mnogi bi hodočasnici mogli pronaći dvije uzdignute kapelice kao značajne znamenitosti. U spomen na Isusov uspon na brdo Tabor, u jednoj se kapeli nalazi umjetnički prikaz Preobraženja. Točno preko puta crkve je Kalvarijski oltar, koji se nalazi unutar kapele posvećene Isusovom raspeću. Hodočasnik se mora popeti strmim stepenicama oponašajući Isusov uspon na Golgotu. Hodočasnik gleda u križ koji je točno visine križa koji je nosio tijelo našeg raspetog Gospodina toga Velikog petka. Ispod je mali otvor, koji hodočasnik može ispružiti i dodirnuti, kako bi ponovio točno mjesto na kojem je stajalo Raspelo. Kipovi Isusa i drugih likova u prirodnoj veličini ispunjavaju prostor, pozivajući hodočasnika da se intimno smjesti u scenu.

Zatim, nakon silaska niz stepenice s oltara Kalvarije, hodočasnik može ponovno prijeći crkvu kako bi posjetio replike kamena pomazanja izvan Svetoga groba (vidi Iv 19,40). Cijeli postav nudi turobno, duboko iskustvo jer hodočasnik shvaća da ove replike Kalvarije i Isusovog groba stoje na identičnoj udaljenosti od stvarnih mjesta u Jeruzalemu. Duboko je dirljivo dodati prostorne detalje događajima koji su otvorili Kraljevstvo nebesko građanima ovoga svijeta.

Prisutnost ovih inspirativnih stranica pomaže nam shvatiti da posjet Washingtonu, DC, pruža mnogo više od lekcija iz povijesti i građanskog obrazovanja. Osoba koja posjeti glavni grad naše zemlje kao katolički hodočasnik može uroniti u dublje iskustvo spasonosnog otajstva Isusa Krista. A to je, znamo, krajnji izvor inspiracije za život kao dobar građanin dvaju povezanih kraljevstava.


1Vidi “Povijest i baština američke Katoličke crkve,” uključeno Bazilika nacionalnog svetišta Bezgrješnog začeća.

2Anđeli Unawares,” uključeno Skulptura Timothyja P. Schmalza.

Autor fotografije Eric Dekker na Unsplash

Krist u Veličanstvu. [mosaic]. Preuzeto sa NationalShrine.org.

Franjevački samostan Svete zemlje. Washington DC. Preuzeto sa Franjevački samostan Svete zemlje u Americi.

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ne svodite žensku ulogu u crkvi na pitanje službe, kaže papa

Katoličke vijesti

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo » Tekstovi

Katoličke vijesti

Svijećnica i prikazanje u hramu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti