Hodočašće triju sisačkih župa bl. Miroslavu Bulešiću – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Hodočašće triju sisačkih župa bl. Miroslavu Bulešiću – Sisačka biskupija

Vjernici iz triju sisačkih župa: Uzvišenja Svetoga Križa, Pohoda BDM i Sv. Kvirina, njih ukupno 170, hodočastili su sa svojim svećenicima u subotu, 24. veljače 2024. godine bl. Miroslavu Bulešiću u Istru.   

Hodočasnicima se pridružio preč. Ilija Jakovljević, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Miroslava koji je govorio o povijesnim činjenicama i životu ovoga blaženika te o povijesti Istre. Miroslav Bulešić proglašen je blaženim 28. rujna 2013. godine u pulskoj Areni. Dva su mjesta posebno važna za njegov život koja su posjetili sisački hodočasnici, a to su Svetvinčenat, mjesto rođenja i posmrtnih ostataka koji se nalaze u glavnom oltaru te Lanišće, mjesto mučeničke smrti ovoga mladog svećenika i Božjeg ugodnika.

Prva postaja bilo je Lanišće gdje je hodočasnike dočekao župnik vlč. Josip Mašina i upoznao ih s činjenicama i posljednjim trenucima života bl. Miroslava koji je ubijen iz mržnje prema vjeri i Katoličkoj Crkvi na dan podjele svete potvrde u ovoj župi. Umro je na glasu svetosti, a jedne od njegovih najpoznatijih riječi bile su: „Moja osveta je oprost“.

Druga postaja bilo je srednjovjekovno mjesto Svetvinčenat gdje su hodočasnici prisustvovali pobožnosti križnog puta koji je predvodio đakon vlč. Frano Bijelić, a zatim je uslijedila sveta misa u prepunoj crkvi koju je predvodio dekan Sisačko-katedralnog dekanata preč. Ivan Faletar, propovijedao je župnik domaćin vlč. Darko Zgrablić, a liturgijsko pjevanje predvodio je vlč. Robert Jakica.

Treća postaja ovoga hodočašća bio je grad Rovinj i crkva sv. Eufemije, zaštitnice ovoga grada. Nakon upoznavanja s poviješću Rovinja i čašćenja relikvija sv. Eufemije hodočasnici su iskoristili priliku za šetnju gradom prije povratka u Sisak.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće slike Milosrdnog Isusa obiteljima župa u Kutini, Voloderu, Velikoj Ludini i Popovači – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Korizmena duhovna obnova u Posavskim Bregima – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Caritas za djecu i obitelj – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti