Haićanski svećenik oslobođen nakon otmice u ratom razorenoj zemlji
Svijet

Haićanski svećenik oslobođen nakon otmice u ratom razorenoj zemlji

Haićanin Fr. Emmanuela Saintéliata, otetog 30. lipnja, oslobodila je skupina koja je napala grad Gressier na Haitiju, ubivši 20 ljudi. Potvrda njegovog puštanja na slobodu stigla je iz Nadbiskupije koja je apelirala na vlastodršce da prekinu nasilje i zaštite živote.

Vatikanske vijesti

Oca Emmanuela Saintéliata, župnika crkve Svetog Ivana Krstitelja, oteli su 30. lipnja članovi bande koji su napali općinu Gressier, u blizini glavnog grada Haitija Port-au-Princea. Nadbiskupija Port-au-Prince potvrdila je njegovo puštanje na slobodu i, prema medijskim izvorima, otkupnina nije plaćena. Najmanje 20 ljudi ubijeno je 30. lipnja u napadu naoružanih bandi grupe Vivre Ensemble koju predvodi bivši policajac Jimmy Cherizier.

Vjeruje se da iza kaosa u zemlji stoji vođa skupine. U ožujku je pozvao na ostavku tadašnjeg premijera Ariela Henryja. U Gressieru naoružane skupine spalile su kuće i izazvale paniku u zajednici, dovodeći u pitanje prisutnost mirovnog kontingenta pod vodstvom Kenije koji je stigao prije samo nekoliko dana. Policija je sada ponovno preuzela kontrolu nad područjem.

mirovna misija u Keniji

Nadbiskupija Port-au-Prince izdala je 1. srpnja priopćenje u kojem izražava ogorčenost i tugu zbog situacije, rekavši da ona predstavlja vrstu “zarobljavanja u spirali zla” koja zahvaća haićansko društvo. U priopćenju se osuđuje ono što se dogodilo u napadu u nedjelju, osuđujući se “neopisivi činovi smrtonosnog nasilja”. U priopćenju je također pohvaljen vlč. Saintéliata, “koji nikada nije napustio zajednicu kojoj služi…i koji je uvijek spreman pomoći drugima.”

Apel za vlč. Saintéliatovo oslobađanje

Nadbiskupija Port-au-Prince također je rekla da incident pokazuje da su neka područja metropolitanske regije Port-au-Prince još uvijek izvan kontrole javne sigurnosti i ponovno potvrđuje “blizinu svim žrtvama i njihovim obiteljima”. U priopćenju se podsjeća na kritičnu potrebu državnih vlasti da hitno “poduzmu mjere kako bi stali na kraj ovoj stvarnosti nasilja i ponovno uspostavili pravo na život u zemlji”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prvi predsjednik laik Sveučilišta Marquette umire u Rimu na hodočašću

Katoličke vijesti

Tko su afrički redovnici koji služe u vijećima kongregacijskih vodstava u Rimu? – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

IMBISA-ine Komisije za pravdu i mir u obrani socijalne pravde u regiji – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti