Grupa za pomoć upozorava na nasilje nad kršćanima, vidi tračak nade u Mjanmaru
Svijet

Grupa za pomoć upozorava na nasilje nad kršćanima, vidi tračak nade u Mjanmaru

Vijesti CNA, 15. veljače 2024. / 08:00 ujutro

Grupa za humanitarnu pomoć upozorila je na porast nasilja nad progonjenom kršćanskom manjinom usred krvavog građanskog rata u Mjanmaru. U isto vrijeme, postoje znakovi nade, voditelj projekta Christian Solidarity International (CSI) rekao je za CNA DeutschCNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku.

“Nasilje protiv kršćanskih zajednica enormno je poraslo otkako je vojni režim okončao kratkotrajni sporazum o hibridnoj vladi”, rekla je Selina Biedermann, ističući užasnu situaciju onoga što je glavni UN-ov istražitelj za Mijanmar nazvao “sustavno nasilje” nakon državnog udara 2021.

Biedermann je detaljno opisao sve intenzivniju represiju s kojom su suočeni kršćani, koji uglavnom potječu iz etničkih manjina kao što su Karen, Chin i Kayin.

“Kao i muslimanska etnička skupina Rohingya, oni su podvrgnuti okrutnim kampanjama etničkog čišćenja”, rekla je za CNA Deutsch.

Amnesty International ima nazvao da se nedavni napad na kršćansku crkvu istraži kao ratni zločin. Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) osudili vojni “neselektivni” zračni napadi na civile 7. veljače.

Vojna hunta pojačava napore za suzbijanje opozicije, UCA News prijaviouključujući regrutaciju muškaraca od 18 do 35 godina i žena od 18 do 27 godina u oružane snage.

Ovaj potez pokazuje da je vojska posustala ABC u Australiji prijavljen.

Oprezni optimizam

Biedermann je primijetio nedostatak pozornosti u zapadnim medijima, pripisujući to dominaciji drugih interesa i sukoba koji zasjenjuju krizu u Mianmaru, poput rata u Ukrajini.

Rad CSI-ja u Mjanmaru, posebno u regiji Sagaing, uključuje pružanje humanitarne pomoći i potporu dugoročnim projektima za život interno raseljenih osoba.

Biedermann je dijelio nade u oprezni optimizam, navodeći zakulisne napore globalnih sila da izvrše pritisak na vojsku prema pregovorima.

“Tijekom prošle godine, Kina i Sjedinjene Države radile su zajedno na pritisku na vojnu diktaturu u Mjanmaru”, otkrila je, sugerirajući potencijal za mir ako se vojska uključi u iskren politički dijalog s etničkim manjinama i prodemokratskim skupinama.

Kako je izvijestio Glas Amerike, isključenje Mjanmara — ranije poznatog kao Burma — iz vodstva bloka Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) 2026. signalizira međunarodno neodobravanje. Ipak, Biedermann je naglasio da je pojačani pritisak bitan za demokratsku budućnost.

“Upravo ovaj međunarodni pritisak treba hitno povećati”, zaključio je Biedermann, pozivajući na globalnu akciju da se podrži put Mianmara prema demokraciji i inkluzivnosti.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Antikršćanski progon u porastu prema Open Doors – Vatican News

Katoličke vijesti

Argentinski nadbiskup iznenada podnosi ostavku; Razlog njegova odlaska Vatikan nije otkrio

Katoličke vijesti

Patrijarh Bartolomej izrazio solidarnost s katolicima nakon napada na crkvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti