Gračišće: Proslava sv. Vida i blagoslov djece
Porečka i Pulska biskupija

Gračišće: Proslava sv. Vida i blagoslov djece

Župa sv. Vida i drugova, mučenika, u Gračišću, mjestu središnje Istre u Pićanskom dekanatu, proslavilo je u nedjelju, 16. lipnja, dan nakon njihovog spomendana u liturgijskom kalendaru, svoje nebeske zaštitnike, sv. Vida, Modesta i Krescenciju. Središnje svečano misno slavlje predvodio je o. Vinko Vuković, OSPPE, pavlin iz pavlinskog Samostana s. Petra i Pavla apostola u Svetom Petru u Šumi. Prije otpusnog blagoslova održan je blagoslov djece.

Uz predvoditelja koncelebrirao je župnik domaćin, vlč. Filip Celent, koji je na početku, predvoditelju i svima okupljenima uputio prigodne riječi dobrodošlice.

Predvoditelj je na početku prigodne homilije potaknuo nazočne da se zapitaju o tome što je mučenicima Vidu, Modestu i Krescenciji davalo hrabrosti da ostanu vjerni svojoj vjeri čak i kada se je radilo o njihovom životu, „Kakav je to žar da si spreman za Krista umrijeti?“. Podsjetio je nadalje na mučenja koja su ti Božji ugodnici doživjeli od svojih mučitelja, sve s ciljem da se odreknu Isusa Krista. Istaknuo je da su dali život za Isusa koji je i danas s nama, u svetoj Euharistiji. Bili su sretni da to mogu učiniti, zato jer su znali da to nije kraj. „Svaki napor, svaka suza, svaka kap krvi to je jedan veliki ‘Volim te’ za Boga“, naglasio je propovjednik. „To nam govori ‘Nasljedujmo ih, upoznajmo Isusa, imajmo živu vezu s njim.’ On nije tradicija, on nije nekad bio, on je sada. Naš Bog postoji, on je sada.“ Nastavio je upozorivši da mi ponekad premalo vjerujemo, pa su Mu time „ruke vezane“, a Bog poštuje našu slobodu. Potaknuo je okupljene da u toj misi mole zagovor svetih mučenika, kako bi svi nazočni mogli bolje upoznati Isusa. „Što se više budemo oslobađali svojih želja, to više postajemo Isusovi prijatelji i vidimo Isusa u svome životu.“ Poželio je okupljenima sa se oslobode od navezanosti na dobra ovoga svijeta, „koja nisu loša, već je samo potrebno usmjeriti ih na slavu Božju“. „Potrebno je znati zahvaliti Bogu što s tim dobrima možemo ljubiti Boga, te ljubeći Boga ljubiti i bližnjega“. Naglasio je da je sa svime što posjedujemo potrebno ljubiti Boga. „Tko ljubi Boga taj se može radovati i u trpljenju, poput sv. Vida.“

„Sv. Vide, Modeste i Krescencijo, molite da i mi primimo Isusa, da se zaljubimo u njega, da budemo spremni čak i umrijeti, zaboraviti sebe radi njega, vjerujući da nas njegov duh, njegova ljubav može ispuniti do srži“, zaziv je kojim je p. Vuković zaključio homiliju.

Nakon popričesne molitve sva su nazočna djeca pozvana ispred prezbiterija te im je predslavitelj udjelio svečani blagoslov.

Župa sv. Vida, Modesta i Krescencije u Gračišću je osnovana oko 1000. godine. Iz Gračišća se 1199. godine spominje župan Dražiha. Župna crkva sagrađena i proširena 1769. – 1876. godine, te obnovljena 1912. godine. Ovih posljednjih godina ponovno se obnavlja. Orgulje potječu iz 1912. godine. Zvonik, sagrađen u XIII. stoljeću, odvojen je od crkve i visok trideset metara s tri zvona. U župi se čuva arhiv od 1667. godine. Glagoljski ostrišci pronađeni su u matičnoj knjizi krštenih iz XVII. stoljeća. U mjestu je područna škola s četiri razreda. U župi su dva groblja: Gračišće i Škopljak.

Župna crkva svetih Vida, Modesta i Krescencije, mučenika u Gračišću je trobrodna građevina sa svetištem, sakristijom i baroknim pročeljem. U crkvi se nalazi sedam kameno-mramornih oltara: glavni oltar sa svetohraništem, palom svetog Vida i drugova mučenika i s kamenim kipovima svetih Petra i Pavla, a povrh svega je reljef Boga Oca, oltar s palom svetog Križa i drvenim kipom svetog Vida, zatim oltar s palom Krštenja Isusova naslikanom 1853. godine i mramornim svetohraništem, oltar s palom svetog Franje od Paule (1852.) oltar s palom svetog Josipa (1852.), oltar s palom Bezgrešne (G. Corner), oltar s palom svete Ane (Corner) i oltar prema puku s ambonom. U crkvi su i rezbarene korske klupe iz XVIII. stoljeća, kao i kamena krstionica s drvenim vratašcima. Na ulazu u crkvu je škropionica, a iznad glavnog ulaza u crkvu smješteno je pjevalište.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sedma godišnjica smrti biskupa Bogetića

Katoličke vijesti

Održana korizmena duhovna obnova za svećenike Porečke i Pulske biskupije

Katoličke vijesti

Aktualno: Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti