Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa splitske provincije u Međugorju
Biskupska konferencija BiH

Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa splitske provincije u Međugorju

U subotu, 25. svibnja 2024. u Međugorju je proslavljen Godišnji susret i slavlje jubileja 30. godina od postojanja i djelovanja Društva PMI splitske provincije. Sudjelovalo je više od 300 članova Društva iz splitskih župa svetišta Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Obitelji, Gospe od Milosti, zatim Solina – Gospe od Otoka, Srinjina, Dugopolja, Jesenica, Dugog Rata, Omiša, Katuna – Kreševo, Metkovića, Opuzena, Vrgorca, Livna, Pučišća i Sutivana.

Organizacijom je koordinirala pročelnica za splitsku provinciju s. M. Dolores Brkić sa animatorima pojedinih skupina i sestrama vijeća Društva. Budući da je godišnji susret uvijek u posljednju subotu mjeseca svibnja, ove jubilarne godine poklopilo se da je 25. dan u mjesecu i dan Maloga Isusa, kao i 137. rođendan Padre Pia, svećenika kapucina. Za podršku i zahvalnost Društvu PMI nazočan je bio i župnik sa splitskog Pojišana fra Žarko Lučić, provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan i nekoliko sestara SMI: s. M. Anemarie, s. M. Eduarda, s. M. Marcela, s. M. Vlasta, s. M. Amabilis, s. M. Antonia i s. M. Apolonija.

Po dolasku u Međugorje, zavisno od vremena pristizanja, sudionici su uvodno sabiranje imali u kapeli klanjanja te su pristupili sakramentu pomirenja. Uslijedila je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio međugorski župni vikar fra Jure Barišić koji je biranim riječima pozdravio nazočne članove Društva PMI. Misna čitanja čitao je novi član Društva, Niki Krstičević i gđa Zrinka Ančić, članica Vrhovne uprave Društva pri Družbi sestara SMI. U prigodnoj propovijedi fra Jure je, između ostalog, posebno naglasio mir i pomirenje, opraštanje, zatim svjedočanstvo radosti. „Biti ćemo prepoznati u svijetu ako Božja Riječ u nama izaziva radost koja je vidljiva i djelotvorna u svijetu okolo nas…“, kazao je propovjednik.

Na kraju sv. mise s. Dolores i gđa Zrinka darovali su međugorskom župniku fra Zvonimiru Pavičiću veliki zidni sat od bračkog kamena na kojem je prikazan Mali Isus s medalje sestara i ugravirano 30 godina djelovanja Društva PMI. Sat su darovali uime svih članovi iz Pučišća. Kao i svake godine na godišnjem susretu, pošto je Društvo PMI molitveno – karitativnog karaktera, prikupljale su se donacije za bližnje. Ove godinu prihodi su bili namijenjeni za sestre Klarise u Splitu.

Nakon stanke za ručak i međusobnog druženja, svi su se ponovno okupili u dvorani sv. Ivana Pavla II. Sve je radosno i zahvalno pozdravila pročelnica s. Dolores nakon čega je otpjevana himna Društva „Prijatelju Malenih“. Posebni gosti i prijatelji – bračni par gđa Nansi i gosp. Patrick Latta – nastavili su potresno i znakovito životno izlaganje vlastitog obraćenja i daljnjeg života sa Gospom i Malim Isusom. U znak zahvalnosti i jubilarnog djelovanja, članovi Društva darovali su im sliku Djeteta Isusa, koju je ikonopisala gđica Višnja Rickijević PMI sa splitskog Pojišana. Uslijedilo je svečano primanje novih članova u Društvo. Medaljice Malog Isusa i statute blagoslovio je fra Žarko Lučić. Pročelnica s. Dolores pojedinačno je predstavila članove. Znakovlje pripadnosti novim članovima podijeli su s. Terezija Pervan, fra Žarko i gđa Zrinka Ančić. Provincijska glavarica obratila se svima, zahvalila fra Žarku, s. Dolores za svu organizaciju i motivirala PMI na daljnji hod s Malim Isusom, radeći i živeći na slavu Božju i za dobro svih u potrebi. Susret je završen moljenjem krunice i hodeći uz postaje u prirodi u neposrednoj blizini.

U nastavku su pojedine skupine posjetila pojedina značajna mjesta u Međugorju. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Izjave nakon prvog susreta Stalnog vijeća HBK i umirovljenih biskupa: Ponovno smo postali apostoli – propovjednici

Katoličke vijesti

Na Haitiju se i dalje nastavlja s nasiljem

Katoličke vijesti

Papa u dijalogu s djecom: radost je živjeti kao prijatelji u miru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti