Glavni državni odvjetnik Teksasa oživljava pokušaj zatvaranja katoličke neprofitne organizacije koja služi migrantima
Svijet

Glavni državni odvjetnik Teksasa oživljava pokušaj zatvaranja katoličke neprofitne organizacije koja služi migrantima

Teksaški državni odvjetnik Ken Paxton oživio je svoj pokušaj zatvaranja El Paso’s Annunciation House, katoličke neprofitne organizacije koja služi migrantima, samo nekoliko mjeseci nakon što je njegov prethodni pokušaj blokirao državni sudac.

Paxtonov ured priopćio je 8. svibnja da je podnio zahtjev za privremenu zabranu protiv Annunciation Housea, optužujući ga za “sustavno kriminalno ponašanje u Teksasu”, uključujući omogućavanje ilegalnog prelaska granice ili skrivanje “ilegalno prisutnih stranaca od organa reda”.

Odvjetnik Annunciation Housea rekao je da su to lažne tvrdnje.

U izjavi, Paxton je rekao: “Svaka nevladina organizacija koja omogućava nezakoniti ulazak ilegalnih stranaca u Teksas potkopava vladavinu zakona i potencijalno ugrožava sigurnost i dobrobit naših građana.”

“Sve nevladine organizacije koje su uključene u katastrofu ilegalne imigracije Joea Bidena i misle da su iznad zakona trebale bi se uzeti u obzir”, dodao je.

Paxtonov napor da zatvori Annunciation House dolazi u trenutku kada su neki republikanski zastupnici postali sve neprijateljskiji prema nevladinim organizacijama, uključujući katoličke, koje migrantima na američko-meksičkoj granici osiguravaju resurse poput hrane i skloništa.

Paxton je prethodno podnio tužbu u veljači u pokušaju da zatvori Annunciation House, optuživši je za “krijumčarenje ljudi”, u potezu koji su osudili zagovornici katoličke imigracije, uključujući biskupa El Pasa Marka J. Seitza. U ožujku je okružni sudac Francisco Dominguez u El Pasu izdao nalog kojim se blokira Paxtonov sudski poziv Annunciation Houseu, utvrdivši da se Paxtonov pokušaj čini politički motiviranim i da mora proći kroz odgovarajući postupak u državnom sudskom sustavu.

Jerome Wesevich, odvjetnik Texas RioGrande Legal Aid, koji zastupa Annunciation House, nazvao je Paxtonov najnoviji pokušaj “samo vrućinom, a bez svjetla”.

“Sud je odredio uredan postupak za odlučivanje o ovom slučaju, a Annunciation House namjerava slijediti taj proces kako bi Annunciation House i druge neprofitne organizacije imale jasnu izjavu o svojim pravima i odgovornostima kada im glavni državni odvjetnik uruči sudske pozive”, Wesevich stoji u priopćenju.

U svom priopćenju za tisak, Texas RioGrande Legal Aid je rekao da je Paxton “popratio svoju današnju prijavu zlobnim priopćenjem za tisak u kojem je ponovio lažne optužbe koje je iznio protiv Annunciation House početkom veljače.”

“Ovdje je važno što sud radi, a ne što kaže glavni državni odvjetnik”, rekao je Wesevich. “Dok glavni državni odvjetnik skreće pozornost na svoje lažne tvrdnje, Annunciation House nastavlja služiti izbjeglicama kako to zakon dopušta i kako Evanđelje nalaže.”

Glasnogovornici biskupije El Paso i Annunciation House nisu odmah odgovorili na zahtjev OSV News za komentar.

Annunciation House upravlja s nekoliko skloništa u području El Pasa, pomažući migrantima i izbjeglicama s hranom, smještajem i drugom pomoći, kao i pružajući informacije o tome kako ispuniti potrebne pravne dokumente za traženje azila u SAD-u

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Australski biskup Christopher Saunders uhićen, optužen za silovanje

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Vratite se Božjoj riječi umjesto ‘nasilju riječi’ društvenih mreža

Katoličke vijesti

Tisuće ‘Zvjezdanih pjevača’ nastavljaju tradiciju donošenja Kristovih blagoslova za novu godinu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti