Glasači u Arizoni trebali bi razmotriti mjeru koja kriminalizira ilegalne prelaske u državu iz Meksika
Svijet

Glasači u Arizoni trebali bi razmotriti mjeru koja kriminalizira ilegalne prelaske u državu iz Meksika

Glasači u Arizoni u studenom će razmotriti mjeru kojom bi se neovlašteni prijelasci međunarodne granice države proglasili državnim zločinom odvojenim od saveznog nakon što su državni zakonodavci odobrili njegovo uključivanje na glasanje na općim izborima.

Ovu mjeru, kojoj se protivi državna katolička konferencija, ranije ove godine odbacila je demokratska guvernerka Katie Hobbs, ali su zakonodavci promaknuli mjeru na glasanje u državi kako bi zaobišli njezin stol.

“Rekao sam to prije i reći ću opet: HCR 2060 će naštetiti tvrtkama u Arizoni, poslat će poslove izvan države, otežati provedbi zakona da rade svoj posao i uništiti državni proračun”, rekao je Hobbs u Izjava od 4. lipnja.

“To neće osigurati našu granicu”, rekao je Hobbs. “Unatoč snažnom protivljenju poslovnih čelnika, graničnih snaga i dvostranačkih lokalnih čelnika diljem države, ekstremisti u zakonodavnom tijelu odlučili su dati prednost svojim političkim programima nad pronalaženjem pravih rješenja.”

Predsjednik Predstavničkog doma Arizone Ben Toma, republikanac, rekao je u izjavi od 4. lipnja da “Arizonci moraju pitati demokrate poput predsjednika Joea Bidena i guvernerke Katie Hobbs zašto se bore da američke granice ostanu širom otvorene. To je nesigurno, nesigurno, ne- američki, i to je neobranjivo.”

“Ništa dobro ne dolazi iz otvorenih granica. Samo kriminal, smrtonosne droge, nasilje, nesigurne zajednice i beskrajno iscrpljivanje novca američkih poreznih obveznika. Ipak, čelnici demokrata žestoko se protive da se bilo što poduzme po tom pitanju”, rekao je Toma. “Arizoncima je dosta i žele promjene. Žele sigurne zajednice i sigurnu granicu.”

Republikanci u Zastupničkom domu također žele istu promjenu, nastavio je. “Zato smo izradili HCR 2060, Zakon o sigurnosti granice, prijedlog za glasovanje sa značajnim reformama za zaštitu integriteta radne snage u Arizoni, jačanje kaznenih zakona i jačanje vladavine prava u ovoj državi. Današnje konačno usvajanje šalje ovaj Zakon glasovanje u studenom, tako da se čuje volja birača iz Arizone.”

Ali Hobbs je tvrdio da “Kongres mora obaviti svoj posao”.

“Naši agenti granične ophodnje, imigracijski suci i službe za podršku trebaju više resursa za učinkovito upravljanje ovom krizom”, rekla je. “Dvostranački granični sporazum postignut ranije ove godine pružio je jasan put naprijed s ključnim reformama i ulaganjima. Ipak, stranačka politika izbacila je iz tračnica te potrebne mjere. Kongres mora ostaviti stranačku politiku po strani i dati prednost sigurnosti i sigurnosti naše nacije. Kongres treba učiniti svoj posao i provedbu sveobuhvatne imigracijske reforme koja je našoj zemlji očajnički potrebna.”

Teksas je 2023. odobrio zakon sličan glasovanju u Arizoni koji se trenutno suočava sa pravnim izazovima. Savezni zakon već zabranjuje ulazak u SAD bez odobrenja. Većina dijelova sličnog zakona iz Arizone iz 2010. kasnije je oboren od strane Vrhovnog suda SAD-a.

ACLU iz Arizone primijetio je da HCR 2060 “nema zemljopisna ograničenja za radnje provedbe, dobna ograničenja ili iznimke za osjetljive lokacije poput škola, bolnica ili mjesta bogoslužja.”

Noah Schramm, strateg za graničnu politiku ACLU-a Arizone, rekao je u izjavi od 4. lipnja da je to bio “mračan dan za mnoge u Arizoni”.

“Ako bude odobren na glasanju u studenom, HCR2060 predstavljao bi slične rizike od rasnog profiliranja, uznemiravanja i uhićenja dugogodišnjih stanovnika Arizone”, rekao je Schramm. “Štoviše, to bi usmjerilo ogromne državne resurse na provedbu imigracije – pitanje jasne federalne odgovornosti – na načine koji su neučinkoviti, nehumani i protuustavni.”

“Ako je cilj zagovornika HCR-a 2060. bio prestrašiti obojene zajednice diljem države, zaprijetiti odvajanjem i zatvaranjem obitelji na granici i na drugi način prikazati Arizonu kao krajnje nepoželjno mjesto za imigrante, možda su i uspjeli”, rekao je Schramm. .

Glasnogovornik Katoličke konferencije Arizone nije odmah odgovorio na zahtjev OSV Newsa za komentar o odobrenju mjere za glasovanje, ali konferencija je prethodno izrazila svoje protivljenje.

U zajedničkoj izjavi od 17. svibnja na HCR 2060, konferencijski biskupi — biskupi John P. Dolan iz Phoenixa, Edward J. Weisenburger iz Tucsona i James S. Wall iz Gallupa, Novi Meksiko, (čija biskupija uključuje dio Arizone) kao kao i pomoćni biskup Eduardo Nevares iz Phoenixa — rekli su da “žele ponovno izraziti svoju frustraciju zbog trenutne situacije na granici”.

“Nedostatak saveznog rješenja za izazove s kojima se suočavaju i ranjivi ljudi i američke zajednice prijeko je potreban i odavno je potrebno”, rekli su. “Države i lokalne zajednice duž granice SAD-a i Meksika snose velik dio tereta nedjelovanja savezne vlade. Ovaj neuspjeh rezultirao je ne samo izrazito velikim brojem migranata koji žele prijeći granicu, već i neprihvatljivim brojem smrtnih slučajeva migranata.”

Biskupi su rekli kako “ne namjeravaju dovoditi u pitanje dobre namjere zakonodavaca koji se žele pozabaviti ovim izazovima. Ipak, vjerujemo da će HCR 2060 imati bolne neočekivane posljedice i da to nije pravo rješenje.”

“Iako zagovornici tvrde da je ovaj zakon prije svega zakon o sigurnosti granica, ne postoji jezik koji ograničava provedbu na unutrašnjost države”, nastavili su. “Čak i mogućnost da ovaj zakon provedu u zajednicama diljem Arizone od strane lokalnih službenika za provođenje zakona dovoljna je da potkopa povjerenje zajednice u policiju. Sukladno tome, javna sigurnost bit će ugrožena kada se žrtve i svjedoci zločina boje prijaviti zločine. Štoviše, Posebno je zabrinjavajuća mogućnost rasnog profiliranja i kršenja građanskih sloboda, a usmjerena su na najranjivije.

“Posebno smo zabrinuti za poštivanje prava i dostojanstva svake osobe, posebno obitelji koje žele ostati sigurne zajedno. Dodatno, primjećujemo svoje razočaranje što ne postoji odredba koja bi spriječila izvršenje u vjerskim objektima, školama i zdravstvenim ustanovama.”

Tvrdili su da, iako savezna vlada “treba obaviti bolji posao u upravljanju našom nacionalnom granicom i pružanju sveobuhvatne useljeničke reforme”, prijedlozi poput HCR 2060 “vjerojatno neće preživjeti pravne izazove i nisu pravo rješenje”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Obuzet revnošću za Boga’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Mozambik: Grad Beira moli za mir na blagdan Gospe Fatimske – Vatican News

Katoličke vijesti

Potrebna veća svijest javnosti kako bi se zaustavilo ropstvo djece – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti