Eutanazija za mentalno bolesne osobe u Kanadi i dalje je na stolu unatoč ‘pauzi’ u provedbi
Svijet

Eutanazija za mentalno bolesne osobe u Kanadi i dalje je na stolu unatoč ‘pauzi’ u provedbi

Toronto, Kanada, 9. veljače 2024. / 08:00 ujutro

Ministri zdravstva i mentalnog zdravlja u tri kanadska teritorija i pet provincija uspjeli su natjerati kanadsku vladu da na neodređeno vrijeme pauzira provedbu medicinske pomoći umirućim (MAID). Ali pauza ne znači i trajni prekid plana.

Provedba proširenja eutanazije za duševno bolesne osobe bila je predviđena za 17. ožujka. Međutim, to je izjavio kanadski ministar zdravlja Mark Holland nema dovoljno psihijatara spremni potpisati zahtjeve mentalno bolesnih osoba koje traže SLUŠAVCU. Priznao je da zdravstveni djelatnici trebaju više obuke i rekao pokrajinskim i teritorijalnim vladama “treba više vremena.

Međutim, to ne znači da će širenje MAID-a ovdje vjerojatno završiti. dr. Moira McQueen, izvršni direktor Kanadskog katoličkog instituta za bioetiku (CCBI)podijelio je s CNA da je ukidanje zakona o eutanaziji malo vjerojatno, a liberalna vlada Kanade pod premijerom Justinom Trudeauom samo upozorava da zdravstveni sustav jednostavno nije spreman preuzeti slučajeve mentalno bolesnih koji traže smrt.

2016. u Kanadi su legalizirani SLUŠAVKA i potpomognuto samoubojstvo. Kao što je izvorno napisano, zakon je dopuštao praksu za osobe čija je smrt bila “razumno predvidljiva” i koje su patile od “teškog i nepopravljivog zdravstvenog stanja”. Iako je zakon zabranjivao praksu za slučajeve mentalnih bolesti, izmijenjen je 2021. kako bi se osobama s “teškom i neizlječivom” depresijom i drugim problemima mentalnog zdravlja omogućilo da pribjegnu MAID-u nakon što provedba bude uspostavljena.

Dok je MAID činio 1% smrtnih slučajeva u Kanadi 2017., prve pune godine kada je bilo dopušteno, brojke su se učetverostručile do 2022. Te godine, više od 13 000 Kanađana bili podvrgnut SLUŠAVCI za povećanje od 31% u odnosu na 2021., prema službenoj studiji. Studija je pokazala da se 4,1% smrtnih slučajeva u Kanadi može pripisati MAID-u, dok je brojka za provincije Quebec i British Columbia porasla na 6,6% odnosno 5,5% u 2022., nadmašivši Nizozemsku, koja je s 5,1% imala najvišu nacionalnu stopu .

Mnogim osobama s invaliditetom koje nisu bile neizlječivo bolesne, ali su se suočavale s izazovima na koje kanadski zdravstveni sustav i veteranske usluge nisu odgovorili, ponuđeno je MAID, prema CBC-u. Kanada se sada ističe po tome što ima najbrže rastući broj takvih smrti u svjetskoj povijesti.

“Provedba je odgođena dvije godine kako bi se razvile mjere zaštite. Oni nisu odgovarajući i implantacija je sada odgođena do 2027. godine”, rekao je McQueen za CNA u e-poruci. “Zakon bi se morao opozvati da zabrani ovaj aspekt eutanazije. Vrlo je mala vjerojatnost da će Vlada opozvati ovaj amandman ili MAID općenito”, nastavila je.

McQueen je rekao da pokrajine i teritoriji “mogu regulirati kako i gdje se provodi eutanazija, ali je ne mogu proglasiti nezakonitom. Na primjer, Quebec sada dopušta postupak u pogrebnim poduzećima.”

“Iako su pokrajinski ministri zdravstva pozvali na neodređenu stanku u provedbi širenja MAID-a u Kanadi, napominjem da oni traže ‘omogućiti daljnju suradnju između pokrajina, teritorija i savezne vlade,'” rekla je.

McQueen, odvjetnik koji ima doktorat iz moralne teologije, izvršni je direktor CCBI-ja i autorica Bioetika je važna: vodič za zabrinute katolike.

Profesor Tim Stainton iz Kanadski institut za inkluziju i građanstvo na Sveučilištu British Columbia prethodno je kanadski zakon definirao kao najveću prijetnju osobama s invaliditetom od nacističkog eugeničkog programa 1930-ih. Kao zagovornik osoba s invaliditetom, Stainton je s CNA-om podijelio svoju zabrinutost da bi Kanada mogla ponuditi eutanaziju osobama s mentalnim poteškoćama kao i osobama s Downovim sindromom, te da Umrijeti s dostojanstvom Kanadski lobi je nastojao proširiti eutanaziju na takozvane “zrele maloljetnike” bez pristanka roditelja.

“Opet, komplicirano pitanje; vlada bi rekla ‘ne’ i općenito postoji mišljenje da nisu mogli zakonski pristati, ali to u mnogim slučajevima nije istina,” objasnio je Stainton. “Znamo da postoje ljudi s poteškoćama u razvoju i autizmom koji se eutanaziraju prema nizozemskom zakonu, koji je općenito restriktivniji i bolje reguliran od kanadskog, tako da po mom mišljenju ovdje definitivno postoji rizik.”

Govoreći o mogućem daljnjem porastu broja umrlih od eutanazije ako se MAID proširi, Stainton je napisao da će to ovisiti o prirodi širenja. “Uvijek sam govorio da nije važna količina jer je jedna nepravedna smrt previše”, rekao je.

Kritičari MAID-a istaknuli su alarmantna izvješća o osobama s invaliditetom koje se prijavljuju za MAID zbog siromaštva, bijednih uvjeta u ustanovama za dugotrajnu skrb, beskućništva i nedostatka odgovarajuće skrbi. Prema kanadskoj novinskoj kući The Walrus: “Ponekad je slučaj da čak i ako su ti kandidati odobreni za MAID na temelju svog fizičkog zdravlja, nedostatak financijske i zdravstvene podrške može ih navesti na ovu opciju.”

Stainton je ukazao na rasprave u kanadskom parlamentu o proširenju eutanazije za maloljetnike, iako nema očitih planova da se taj proces zakonski uredi. Međutim, Dying with Dignity Canada svjedočio je Parlamentarnom posebnom zajedničkom odboru za medicinsku pomoć u umiranju (AMAD), koji je raspravljao o mogućnosti proširenja podobnosti na odrasle maloljetnike i osobe s mentalnim bolestima.

Iako Kanada nije izričito spomenuta, u izvješću iz 2021 UN-ovi stručnjaci za ljudska prava izrazili su zabrinutost o eutanaziji koja se nameće osobama s invaliditetom. “Invaliditet nikada ne bi trebao biti razlog ili opravdanje za kraj nečijeg života izravno ili neizravno”, napisali su.

U članku od 27. siječnja u Toronto Staru, psihijatar K. Sonu Gaind iz bolnice Sunnybrook u Ontariju komentirao je porast eutanazije u Kanadi, rekavši zabrinut je što to “govori o našem društvu”. Gaind i još tri medicinska stručnjaka napisao rad u srpnju 2023 u kojem su zaključili: “Kanadskom MAID režimu nedostaju zaštitne mjere, prikupljanje podataka i nadzor koji su potrebni za zaštitu Kanađana od prerane smrti.”

Istraživačka grupa Leger anketirala je Kanađane mišljenje 2022. o kanadskom permisivnom zakonu o eutanaziji i ustanovio da je zemlja podijeljena. Leger je otkrio da 51% Kanađana podržava proširenje eutanazije na odrasle maloljetnike, s 23% protiv, a 26% nije sigurno. Istraživanje je pokazalo da 65% podupire napredne smjernice u slučaju pogoršanja kognitivnog stanja, dok 45% podupire proširenje eutanazije na osobe s ozbiljnim mentalnim poremećajima.

McQueen je za CNA rekao da postoji duhovna komponenta rasprava o eutanaziji u Kanadi, gdje je Quebec vodeći u Kanadi po postotku slučajeva MAID-a. Napisala je da samo 13% katolika u Quebecu redovito prakticira svoju vjeru.

“To je više povezano s činjenicom da nas zapravo nije briga što drugi rade — to je njihova stvar i sve se vrti oko ‘prava’, autonomije i izbora. Uokvirene ovim individualističkim načinom razmišljanja, ideje o općem dobru ili altruizmu teško mogu preživjeti. Živi i pusti da živi, ​​umri i pusti da umre!”

Napisala je da “kultura smrti” uzima maha u Kanadi: “Zahvaljujem Bogu za one koji i dalje vjeruju ‘U Boga vjerujemo’ i koji vjeruju u tog Boga koji nam daje život i traži da ga čuvamo svakoga, štiteći ga od začeća do prirodne smrti.”

Medicinski potpomognuta smrt legalna je u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Portugalu, Španjolskoj i u dijelovima Australije. Pasivna eutanazija ili odbijanje liječenja ili ukidanje aparata za održavanje života legalni su u SAD-u, Velikoj Britaniji, europskim zemljama i većem dijelu Južne Amerike.

Katolička crkva već dugo zagovara palijativnu skrb, koja omogućuje praćenje oboljelih uz njegu i ublažavanje boli koje ne ubrzavaju umiranje. Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, uči Crkva, uvreda su ljudskog dostojanstva i uvijek su bili, i uvijek će biti, moralno neprihvatljivi.

Citirajući prvo poglavlje Postanka, koje potvrđuje unutarnju vrijednost života, “bez obzira na sposobnosti ili zdravlje,” izjavili su katolički biskupi Kanade u studenom 2023.: „Iz ovih razloga, mi, članovi Kanadske konferencije katoličkih biskupa, jednoglasno i nedvosmisleno protivimo se provođenju eutanazije ili potpomognutog samoubojstva (MAID) unutar zdravstvenih organizacija s katoličkim identitetom. Protivimo se bilo kakvim nastojanjima vlada ili drugih da prisile takve objekte da obavljaju MAID kršeći katolička učenja.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Praksa eutanazije, naveli su, “duboko bi izdala identitet ovih institucija” i “moralni nauk Crkve o svetosti života i dostojanstvu ljudske osobe”.

Martin Barillas

Martin Barillas je pisac i prevoditelj, koji je nekoć služio kao američki diplomat u Europi i Južnoj Americi. Doživotni katolik, živi u Michiganu sa suprugom Alice i njihovo četvero djece i unukom. Pisao je o raznim temama, uključujući ljudska prava, politiku i religiju. Također je i romanopisac.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mozambik: Oživljavanje džihadističkih napada prisililo misionare na bijeg – Vatican News

Katoličke vijesti

Preminuo muškarac unakaženog lica čiji je zagrljaj s papom Franjom dirnuo svijet

Katoličke vijesti

Caritas Malezije poziva Crkvu na borbu protiv klimatske krize usred nedavnih poplava – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti