‘Engineer Bishop’ u Indiji, umire u 92
Svijet

‘Engineer Bishop’ u Indiji, umire u 92

Katolička crkva u Indiji objavljuje da je preminuo biskup George Mamalassery, biskup u miru Tura, poznat po svojoj transformativnoj ulozi u biskupiji Tura, Meghalaya.

Autor LiCAS News

Biskup Mamalassery preminuo je u petak rano ujutro u bolnici Holy Cross u Turi zbog teških respiratornih problema, nakon mjeseci liječenja tekućine u plućima. Imao je 92 godine.

Rođen u Kalathooru, Kerala, 23. travnja 1932., od majke Kuriana i Elizabeth Mamalassery, George Mamalassery suočio se s teškoćama siročadstva u dobi od 12 godina.

Ušao je u Sjemenište Presvetog Srca u Poonamalleeju, posvetivši jedno desetljeće teološkim studijama prije nego što ga je zaredio nadbiskup Louis Mathias, SDB, 24. travnja 1960.

Potaknut dubokom misionarskom revnošću, Mamalassery se odvažio na udaljene i izazovne terene brda Garo u nadbiskupiji Shillong-Guwahati, obilježene malarijom i opasnostima od divljih životinja.

Njegove prve svećeničke dužnosti dovele su ga do službe kao pomoćnog župnika, a kasnije kao župnika u Daluu, gdje je pružio utočište izbjeglicama tijekom Oslobodilačkog rata Bangladeša 1971. godine.

Njegov biskupski put započeo je kada je 8. veljače 1979. godine u 46. godini života imenovan prvim turskim biskupom.

Njegovo ređenje uslijedilo je 18. ožujka. Tijekom svog mandata osnovao je 23 nove župe i proširio nekoliko postojećih, gradeći crkve, prezbiterije, samostane, ambulante, hostele i škole kako bi poboljšao društveno-ekonomske uvjete u regiji.

Prozvan “biskup inženjer”, biskup Mamalassery bio je ključan u osnivanju bolnice Svetog Križa sa 150 kreveta 1993. i Škole medicinskih sestara Rino Simonetti, značajno unaprijedivši lokalnu zdravstvenu skrb.

Njegovi napori proširili su se i na obrazovanje i socijalne usluge, pozivajući salezijance i isusovce da otvore fakultete i osnivajući Bakdil, vrhunski biskupijski centar za socijalnu službu.

Priznat za svoje opsežne doprinose, biskup Mamalassery dobio je nagradu Pa Togan Sangma od strane vlade Meghalaye i primio je počasni doktorat Sveučilišta za znanost i tehnologiju, Meghalaya, 2019. godine.

Čekaju se pripreme za sprovod. Crkva i zajednica žale zbog gubitka predanog službenika koji je ostavio neizbrisiv trag u Turskoj biskupiji i njezinu puku. Ostavština službe i razvoja biskupa Georgea nastavlja odjekivati ​​diljem sjeveroistoka.

Ovaj je članak izvorno objavljen na https://www.licas.news/. Sva prava pridržana. Neovlašteno ponovno objavljivanje od strane trećih strana nije dopušteno.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Indijski Modi ugošćuje kršćanske vođe za Božić usred sve većeg progona

Katoličke vijesti

Papa Franjo otkazuje subotnju audijenciju zbog blage gripe, objavio je Vatikan

Katoličke vijesti

Indijski biskupi izražavaju bliskost sa žrtvama stampeda, obiteljima – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti