Proždrljivost pretvara ljude u obične potrošače, izrabljivače planeta, kaže papa
Svijet

Proždrljivost pretvara ljude u obične potrošače, izrabljivače planeta, kaže papa

Jedan od najopasnijih poroka je proždrljivost, koja pretvara ljude koji su zamišljeni da budu čuvari stvorenog u obične potrošače, pa čak i izrabljivače i grabežljivce, rekao je papa Franjo.

“Grijeh onih koji pokleknu pred komadom kolača, kad se sve uzme u obzir, ne uzrokuje veliku štetu, ali proždrljivost kojom pljačkamo dobra planeta već nekoliko stoljeća ugrožava budućnost svih”, rekao je. rekao je.

“Zgrabili smo sve, kako bismo postali gospodari svih stvari, dok je sve bilo predano nama na čuvanje, a ne našem iskorištavanju”, rekao je papa 10. siječnja na svojoj tjednoj općoj audijenciji u dvorani Pavla VI.

Nastavljajući novi niz govora na audijenciji o porocima i vrlinama, Papa se osvrnuo na poroku proždrljivosti, koju su stari crkveni oci nazivali nekom vrstom “trbušne ludosti”.

Isus je učio da ono što nije u redu nije hrana sama po sebi, nego odnos s njom, rekao je Franjo. Isus je “Mesija kojega često vidimo za stolom”, njeguje važnost hrane i dobronamjerno dijeli obrok s drugima, uključujući grešnike, kao dio svoje želje za “zajedništvom i blizinom sa svima”.

Loš odnos s hranom povezan je s “mnogim neravnotežama i mnogim patologijama”, rekao je Papa. “Jede se previše ili premalo. Često se jede u samoći”, a poremećaji prehrane poput anoreksije, bulimije i pretilosti “se šire”.

“To su bolesti, često izuzetno bolne, koje su uglavnom povezane s patnjama psihe i duše”, rekao je Papa.

“Način na koji jedemo je manifestacija nečeg unutarnjeg: sklonost ravnoteži ili neumjerenosti; sposobnost zahvaljivanja ili arogantna pretpostavka autonomije; empatija onih koji dijele hranu s potrebitima ili sebičnost onih koji gomilaju sve za sebe sebe”, rekao je.

“Reci mi kako jedeš i reći ću ti kakvu dušu posjeduješ”, rekao je; drugim riječima, otkriva nečije unutarnje raspoloženje, “naše psihičke navike i stavove”.

“Moramo jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli”, rekao je, ohrabrujući ljude da budu oprezni s ovim porokom “koji se veže za jednu od naših vitalnih potreba”.

S “društvene točke gledišta”, rekao je, “proždrljivost je možda najopasniji porok koji ubija planet.”

“Zbog toga je bijes u trbuhu veliki grijeh: odrekli smo se imena ljudi, da pretpostavimo drugo, ‘potrošači'”, rekao je.

“Stvoreni smo da budemo ‘euharistijski’ muškarci i žene, sposobni zahvaljivati, diskretni u korištenju zemlje, a umjesto toga opasnost je da se pretvorimo u predatore”, rekao je.

“Shvaćamo da ovaj oblik ‘proždrljivosti’ nanosi veliku štetu nama i okolišu u kojem živimo”, rekao je Franjo. “Molimo Gospodina da nam pomogne na putu umjerenosti, da nam životom ne ovladaju svi oblici proždrljivosti.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Delegacija islamskih učenjaka toplo je dočekana u Asizu

Katoličke vijesti

Kardinal Filoni u Svetoj zemlji: ‘Molim vas vjerujte da su mir i dijalog mogući’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Australski biskup Christopher Saunders optužen je za 19 seksualnih prijestupa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti