Ekvadorski biskupi pozivaju na jedinstvo usred porasta nasilja bandi – Vatican News
Svijet

Ekvadorski biskupi pozivaju na jedinstvo usred porasta nasilja bandi – Vatican News

Nakon proglašenja izvanrednog stanja kao odgovor na eskalaciju nasilja povezanih s bandama, Katolička biskupska konferencija Ekvadora poziva na jedinstvo i bratstvo kako bi se obnovio mir u zemlji.

Autor: Lisa Zengarini

Ekvadorski biskupi pokrenuli su hitan apel za jedinstvo, mir i bratstvo, dok se latinoamerička nacija suočava s neviđenim porastom nasilja bandi.

Ekvador je ovaj tjedan utonuo u kaos, s najtraženijim zatvorenikom u zemlji koji je pobjegao iz zatvora, pobune su izbile u nekoliko zatvora, a zatvorenici su kidnapirani i prijetili čuvarima.

U nedjelju je Adolfo Macias, vođa narko-kriminalne skupine Los Choneros, nestao iz zatvora u Guayaquilu, gdje je služio 34-godišnju kaznu.

Nakon bijega iz zatvora uslijedili su nasilni incidenti u nekoliko pretrpanih zatvora, gdje su sukobi suparničkih bandi česti i u kojima je od 2021. ubijeno više od 400 zatvorenika.

Napetosti su dosegle novi vrhunac u utorak kada su maskirani naoružani napadači provalili u televizijski studio uživo u Guayaquilu, uzeli voditelje i osoblje za taoce i razmijenili vatru s policijom.

Istog dana u gradu je ubijeno najmanje deset ljudi, među kojima i dva policajca. Eksplozije, zapaljena vozila, pljačke, pucnjava i napadi na bolnice zabilježeni su i u drugim gradovima, uključujući glavni grad Quito, dok su vlasti objavile da su drugi glavni vođa bande i drugi zatvorenici pobjegli iz drugog zatvora.

Izvanredno stanje

Nakon ovog razvoja događaja, novoizabrani predsjednik Daniel Noboa, koji je kao prioritet stavio ponovno uspostavljanje sigurnosti i oslobađanje zemlje od nasilja narko bandi, proglasio je u utorak unutarnji oružani sukob i naredio oružanim snagama da “neutraliziraju” dvadesetak bandi, opisujući ih kao “terorističke organizacije .”

Prethodnog dana proglasio je 60-dnevno izvanredno stanje, uvevši noćni policijski sat diljem zemlje i dopustivši vojsci da patrolira ulicama i preuzme kontrolu nad zatvorima.

Biskupi: ‘Nasilje neće prevladati’

Suočeno s krizom, predsjedništvo Ekvadorske biskupske konferencije (EEK) izdalo je izjava pod naslovom “Nasilje neće prevladati” u kojem su pozvali građane da ne padaju u paniku i uvjetovanost društvenim mrežama, podsjetivši da borba protiv bandi nije samo briga države već svakog građanina.

Odbacujući nasilje “s koje god strane dolazilo”, EEC je naveo da u trenutnim iznimnim okolnostima Ekvadorci moraju ostati ujedinjeni “s pogledom usmjerenim prema budućnosti i sa snagom potrebnom da Ekvador učine onim što je oduvijek bio: mjesto mir, rad i bratstvo.”

Biskupi su nadalje primijetili da se „svaka nezakonita aktivnost, na bilo kojoj razini društva i države, mora smatrati izdajom domovine, najsvetijih vrijednosti našeg ekvadorskog identiteta i Boga koji će biti sudac naših života“.

Apel na jedinstvo, zakon i red za ponovno uspostavljanje mira

Prema riječima ekvadorskih biskupa, nužno je obnoviti vrijednosti bratstva i mira. “Mi smo zemlja vjere. Od malena su nas učili da smo svi braća, Boga nazivamo Ocem“, kazali su.

Biskupi su zaključili zajamčivši svoje molitve za “integritet svakog dobrog Ekvadorca i stabilnost države kao jamstvo da se mir što prije vrati u zemlju”.

U intervjuu za Talijanska agencija Sir from Guayaquila, biskup Antonio Crameri od Esmeraldasa, predsjednik Caritasa Ekvadora, potvrdio je da je situacija u zemlji kritična do te mjere da je odlučio obustaviti mise uživo, kao što je učinjeno tijekom pandemije Covid-19.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička sveučilišta u Italiji i Kamerunu potpisala ugovor o medicinskom partnerstvu – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa imenovao novog biskupa u Kini, čime je okončano 70-godišnje upražnjeno mjesto

Katoličke vijesti

Opatija u Svetoj zemlji okuplja kršćanske studente iz različitih denominacija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti