Ekstremni desničar Bardella planira biti ‘premijer za sve Francuze’
Europa

Ekstremni desničar Bardella planira biti ‘premijer za sve Francuze’

Krajnje desni Nacionalni skup osigurao je oko trećinu glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, ali to možda još uvijek nije dovoljno za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini.

Tri tjedna nakon uvjerljive pobjede na europskim izborima, krajnje desni Nacionalni skup (RN) u nedjelju je učvrstio svoju poziciju vodeće stranke u Francuskoj, preuzevši udobno vodstvo u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Francuzi su dali jasnu presudu i potvrdili svoju jasnu želju za promjenom stavljajući kandidate Nacionalnog skupa i njegovih saveznika u vodstvo”, rekao je čelnik RN-a Jordan Bardella u svom pobjedničkom govoru malo nakon 20 sati po lokalnom vremenu.

RN je na putu da osigura oko 33,2% glasova na nacionalnoj razini, prema anketi Ipsosa. To je pet bodova ispred ljevičarskog saveza Novog narodnog fronta (NFP) i nevjerojatnih 12 bodova ispred centrističke koalicije Ensemble francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Ako se glasovanje potvrdi u drugom krugu sljedeće nedjelje, to bi RN-u moglo donijeti između 230 i 280 mjesta u Nacionalnoj skupštini.

To je veliki skok u odnosu na 89 koliko je imao prije nego što je Dom raspušten 9. lipnja, iako možda još uvijek nedovoljno da se postigne apsolutna većina, za koju je potrebno 289 mjesta.

‘Premijer za sve građane Francuske’

Bardellin petominutni pobjednički govor održan je u središtu Pariza pred prostorijom punom novinara iz cijelog svijeta.

I nitko drugi: niti jedan rukovoditelj RN-a koji bi vrtio rezultate za novinare, niti navijači koji bi navijali i rugali se u pravim trenucima.

Činilo se da je cijela vježba koreografirana da demonstrira svoje premijerske poteze.

Bardella tmurnog izgleda obećao je da će biti “premijer za sve građane Francuske … koji će poštovati opoziciju, biti otvoren za dijalog i uvijek će biti zabrinut za jedinstvo naroda”.

“Sada nas sedam dana dijeli od povijesnog izbora i nadam se da se ovaj drugi krug kampanje može održati u ozračju smirenosti, poštenja i poštivanja institucija i demokratskih pravila svih Francuza i Francuskinja”, rekao je.

Ipak, to ga nije spriječilo da udari ulijevo i u sredinu.

“Jasno, s obzirom na rezultate, predsjednički tabor, koji se i danas uvelike odriče, više nije u poziciji za pobjedu”, rekao je. Čini se da je centristička koalicija Emmanuela Macrona spremna izgubiti čak 180 mjesta i zadržati samo 70.

Ljevičarski NFP u međuvremenu je označen kao “savez najgorih” čiji bi stisak vlasti “doveo do nereda, pobune i propasti naše ekonomije”.

Vođa tvrdo ljevičarske stranke France Unbowed (LFI), vatreni Jean-Luc Mélenchon, bio je jedini protivnik koji je Bardella spominjao po imenu, što je čast koju Macron nije čak ni priuštio.

“Gospodin Mélenchon i njegovi prijatelji dovode našu naciju u egzistencijalnu opasnost”, ustvrdio je Bardella, tvrdeći da je “opasna ekstremna ljevica” istaknula kandidate koji su na popisu terorista u zemlji, da planira “razoružati policiju”, “otvoriti brane imigraciji”, i ukinuti zakon protiv islamskog separatizma.

Nasuprot tome, opisao je svoje formiranje kao “savez bez presedana, motiviran nacionalnim interesom”, i zakleo se Francuzima da će, ako bude postavljen za premijera, biti “jamac vaših prava, vaših sloboda i našeg republikanskog gesla, onog koji ujedinjuje sve građane Francuske u istom obećanju slobode, jednakosti i bratstva.”

Dao je svoje prioritete kao povećanje kupovne moći, ponovno uspostavljanje reda i sigurnosti te “preuzimanje kontrole nad našom migracijskom politikom”.

Republikansko povlačenje protiv Nacionalnog okupljanja?

Njegovo svečano obraćanje bilo je u suprotnosti s obraćanjem Marine Le Pen, bivše čelnice stranke i predsjednice njezine skupine u Nacionalnoj skupštini, koja je govorila pred nekoliko stotina pristaša koji su mahali zastavama iz svog uporišta u Hénin-Beaumontu, oko dva sata sjeverno od Pariza.

Licovali su kad je rekla da su stranački rezultati gotovo “izbrisali Macronistički blok”, i kad je objavila da je već osigurala svoje mjesto, zaobilazeći potrebu za drugim krugom. I rugali su se kad bi spomenula lijevu koaliciju ili izgovorila Mélenchonovo ime.

Obojica su, međutim, naglasila potrebu da se glasovanje ne samo potvrdi, nego i ojača kako bi mogli sami vladati.

“Želim im izraziti svoju zahvalnost [RN voters] i pozivam ih da ostanu mobilizirani u posljednjim naporima u nedjelju 7. srpnja. Glasovanje koje će dati iduće nedjelje jedno je od najpresudnijih u povijesti Pete republike”, rekao je Bardella.

Le Pen je u međuvremenu upozorila da će “bez jasne većine uvijek postojati nekoliko starih svađa, programirane inercije i prljavih trikova da se spriječi stvarna promjena koja je zemlji hitno potrebna”.

“Glasujući za kandidate Narodnog zajedništva osigurat ćete da u jedinstvu i bratstvu zemlja ponovno pronađe energiju za jedinstvo. U ovim danima koji dolaze čuvajte se onih koji bi neopravdanim strahom ili izmišljenim prijetnjama samo htjeli željeli ovjekovječiti sustav koji je propao i nastavio”, nastavila je.

Ali put do apsolutne većine krajnje desne stranke vjerojatno će biti ometen “republikanskim povlačenjem” koje koordiniraju lijeve stranke.

U izbornim jedinicama u kojima se više od dvoje ljudi kvalificiralo za drugi krug dobivši više od 12,5% glasova – što je anketar Ipsosa procijenio na oko 250 mjesta – lijeve stranke su rekle da će povući trećeplasirane kandidate kako bi izbjegle podjelu anti- RN glas.

To je strategija koju je, čini se, i predsjednik prihvatio.

“Suočeni s nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski skup za drugi krug”, napisao je Macron u priopćenju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Suočeni sa SAD-om i Kinom, čelnici EU pozivaju na dogovor o konkurentnosti

Katoličke vijesti

Krv svetog Januarija ponovno se čudesno rastopila u Napulju

Katoličke vijesti

‘Ispunilo me s toliko nade’: Nacionalno euharistijsko hodočašće prolazi kroz Wisconsin

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti