Edukativno uprizorenje živih jaslica ispred pulske katedrale
Porečka i Pulska biskupija

Edukativno uprizorenje živih jaslica ispred pulske katedrale

Na Nedjelju Krštenja Gospodinovog, 7. siječnja ispred pulske katedrale održano je uprizorenje živih jaslica, u organizaciji katedralne Župe Uznesenja Marijina i članova zajednica neokatekumenskog puta koje se okupljaju u katedrali.

Na početku se je okupljenima prigodnim poticajnim riječima dobrodošlice obratio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. U ulozi naratora, čitanjem ulomaka iz Evanđelja, ali i prigodnim pojašnjenjima, okupljenu je publiku kroz događaje vodila koordinatorica i režiserka cijelog uprizorenja Daniela Tomić.

Program je započeo ispred ulaza u katedralu, podno zvonika, gdje su mali i veliki glumci oživjeli prizore anđelovog naviještenja, Josipovog sna, susreta Elizabete i Marije, dolaska Marije i Josipa u Betlehem i druge. Posebno su atraktivni bili mali i najmlađi koji su, s adekvatnim odjevnim dodatcima, glumili pastire.

Slijedeća scenografska postaja bila je u Parku Vergarole, bočno od katedrale,  gdje se je Sveta obitelj smjestila u pripremljenu štalicu, a kao i svake godine, posebno su oduševljenje najmlađih izazvali kraljevi koji su do štalice došli na konjima.

Kraljevi, koje su glumili bogoslovi iz Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli, prvo su se po dolasku predstavili pjevajući, opisom daleka kraljevstva iz kojega dođoše. Potom su sišli sa svojih konja, poklonili se pred novorođenom Isusu te mu predali darove, zlato, tamjan u smirnu. Nakon toga su okupljena djeca, na poziv koordinatorice, kraljevima postavljala pitanja, mahom o teološkim temama.

Kraljevi su odgovarali u duhu prilagođenom djeci toga uzrasta, nastojeći izreći poruku vjere, nade i ljubavi.

Program je nastavljen podjelom darova za svu okupljenu djecu, a zaključen je pjevanjem tradicionalnih Božićnih pjesama.

U ovogodišnjem uprizorenju živih jaslica sudjelovalo je tridesetak glumaca, svih uzrasta, iz više neokatekumenskih zajednica. Uprizorenje živih jaslica kod katedrale započelo je 1994. godine nekoliko članova najstarije, 1. neokatekumenske zajednice te su taj projekt nastojali kroz godine prenijeti na mlađe zajednice. Osim glumaca u pripremu scenografije, darova i ostalih tehničkih zadataka uključili su se i drugi volonteri.

Konje koji su korišteni za dolazak kraljeva i ove je godine organizatorima ustupio Ranch „Barba Tone“ iz sela Manjadvorci.  

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pula: Održana trodnevnica i četrdesetosatno klanjanje  ususret Nedjelji Božjega milosrđa

Katoličke vijesti

Buje: Održan 3. križni put mladih Parenzana

Katoličke vijesti

Održan koncert biskupijskog Caritasa „Istra bl. Miroslavu Bulešiću“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti