Dužnosnik Vatikanske doktrine kaže da bi celibat trebao biti neobavezan za katoličke svećenike
Kršćanski život

Dužnosnik Vatikanske doktrine kaže da bi celibat trebao biti neobavezan za katoličke svećenike

Katolička crkva trebala bi revidirati svoje uvjete celibata za svećenike latinskog obreda, rekao je viši dužnosnik vatikanskog doktrinarnog ureda.

“Da je po mome, revidirao bih uvjet da svećenik(-ci) moraju biti u celibatu”, rekao je malteški nadbiskup Charles Scicluna, pomoćni tajnik Dikasterija za nauk vjere, u intervjuu za Times of Malta je objavila 7. siječnja. “Iskustvo mi je pokazalo da je ovo nešto o čemu moramo ozbiljno razmisliti.”

Nadbiskup je rekao da je fenomen katoličkih svećenika koji se upuštaju u skrivene, dugoročne sentimentalne veze – nešto za što je rekao da se “događa posvuda” – “simptom” da se svećenici “moraju nositi” sa zahtjevom celibata. Priznao je da neki svećenici stvaraju djecu na Malti i drugdje. “Govorimo o svećenicima diljem svijeta, pa mislim da se to događa i na Malti”, rekao je.

Muškarac koji se osjeća pozvanim na svećeništvo, “može sazrijeti, ulaziti u veze, voljeti ženu, voljeti drugu osobu, i oni moraju napraviti izbor”, rekao je. “Trenutno moraju napraviti izbor.”

Intervju je vođen na malteškom, ali je Times of Malta dao engleski prijevod njegovih primjedbi u svojoj priči iu titlovima na videoisječku koji je objavio.

Scicluna je rekao da crkva latinskog obreda “treba učiti od katoličkih crkava orijentalnog obreda”, koje imaju tradiciju oženjenih svećenika.

U mnogim od 23 istočne katoličke crkve muškarcima je dopušteno vjenčati se prije zaređenja, ali ne mogu postati biskupi.

Celibat je, rekao je Scicluna, “bio neobavezan tijekom prvog tisućljeća postojanja crkve i trebao bi ponovno postati neobavezan.”

Prvi lateranski sabor u 12. stoljeću zabranio je brak katoličkim svećenicima, đakonima i subđakonima latinskog obreda. Počevši od 1951., papa Pio XII. dao je posebna dopuštenja luteranskim propovjednicima koji su prešli na katoličanstvo da budu zaređeni za svećenike kao oženjeni muškarci, čime je započela normalizacija bivšeg protestantskog klera koji postaje oženjeni katolički svećenik latinskog obreda.

Scicluna je rekao da je crkva “izgubila mnoge velike svećenike jer su odabrali brak”.

“Zašto bismo izgubili mladića koji bi bio dobar svećenik samo zato što se želio oženiti?” upitao.

Dok je nadbiskup rekao da otvoreno govori o svom stavu o svećeničkom celibatu u Vatikanu, dodao je da “odluka ne ovisi o meni”.

Ali rekao je intervjueru da je to prvi put da javno raspravlja o svom stavu o svećeničkom celibatu i da je znao da će njegovi komentari “nekima zvučati heretički”.

Iako je inzistirao da “postoji mjesto za celibat u crkvi”, rekao je da bi svećenici trebali imati mogućnost ostati u celibatu ili se vjenčati baš kao u istočnim katoličkim crkvama.

Scicluna vodi maltešku nadbiskupiju od 2015., a 2018. imenovan je pomoćnim tajnikom Vatikanskog doktrinarnog ureda; nastavlja obnašati obje dužnosti. Bio je promicatelj pravde u tadašnjoj Kongregaciji za nauk vjere, baveći se optužbama za seksualno zlostavljanje svećenika od 2002. do 2012. godine.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan donosi proceduru, zaštitu zviždača

Katoličke vijesti

3 načina prakticiranja svoje vjere na poslu poput svetog Josipa

Katoličke vijesti

Papa će se pridružiti G7 raspravi o umjetnoj inteligenciji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti