Helloween – Zajednica Dobri Pastir
Kršćanski život

Helloween – Zajednica Dobri Pastir

Jesi li Halloween kršćanin? Kako je All Hollows Eve – Večer svih svetih – postala Noć vještica? Kršćani trebaju pobiti pomodarstvo Halloweena istinom kršćanske vjere i odmaknuti se od zavođenja u okultizam.

Helloween Kršćani i
“proslava” Noći vještica («HALLOWEEN»)

Proslava noći vještica je postala moda, proslava, nova navika koja se zadnjih godina širi zahvaljujući televiziji. Ova ‘proslava vještica’ je već ušla i u osnovne i srednje škole, gdje nastavnici ‘slave’ skupa s djecom izrađujući od bundeva prikaze i crtajući vještice i druge ‘odgojno korisne’ likove. To se može vidjeti kao povratak nekoj vrsti «poganstva», koji u našoj domovini Hrvatskoj nema nikakve korjene u tradiciji, nego je više znak konzumizma.

Dublji cilj medijskog promoviranja ove ”svetkovine” među djecom i mladima jest prešutno mijenjanje i prekrivanje svetkovine Svih svetih. Svetkovina 1. studenoga, u medijima se praktički miješa s Spomenom svih vjernih pokojnih koji se slavi sljedećega dana – 2.11
Ime ‘Halloween’ je iskrivljeni američki termin, preuzet iz irskog engleskog – All Hollows’ Eve – Večer svih svetih. Ova prastara svečanost stigla je u Ameriku s irskim doseljenicima, tu se ukorijenila, da bi kasnije doživjela radikalnu preobrazbu. U pozadini fenomena Halloween krije se jedno od najstarijih svetih slavlja kršćanskog Zapada – slavlje koje traje kroz više stoljeća sa specifičnim običajima i kostimima. Stoljećima unazad, Kelti su imali veliko slavlje na 1. studenoga, slavlje komemoracije koje je Crkva «pokrstila» u Srednjem vijeku, i koja je time postala dvostruko slavlje – Svih svetih, i Svih vjernih mrtvih. Halloween je, u stvari, samo zadnja verzija – posvjetovljeni oblik pravovjernog katoličkog slavlja.

Kako se dogodilo da se jedna, vjekovima duga, kršćanska svetkovina karnevalizira i pretvori u horor?
Korijen fenomena ‘Halloween’ je američki. To je ona Amerika u koju se doselilo na milijune Iraca sa svojim dubokim štovanjem svetih, a što se domaćima (većinom puritanci) nije sviđalo zbog njihovog svjetovnog shvaća vjere te su odlučili srušiti takav katolički smisao Svih svetih, uvodeći tzv. Halloween. Oni su kršćansku sliku vječnog života i poticaj na svetost okrenuli u svjetovnu sliku – sprovod, fantazije, mrtvi koji izlaze iz grobova, kosturi, izgubljene duše – te strah od istoga istjeruju maskama i šalama.

Europu nije trebalo dugo nagovarati da posvoji ovaj novi «kult». U stvari, vidimo kako se i kod nas sve više širi Halloween sa mrtvačkim simbolima, kosturima, vješticama – ali se on ne predstavlja kao novi oblik poganstva, niti kao ezoterički kult – nego kao parodija na pravovjernu religioznost katolika. Osim toga naglašeni su i konzumistički ciljevi: prodati što više karnevalske opreme – maske, bundeve, ogrtači i sl. U trgovačkom smislu Halloween se predstavlja kao zabava mladih, nešto «napadno», stavlja pred nas čudovišta, vještice, zombije i poziva na ples!?

Halloween se ipak ne može smatrati samo trgovačkim fenomenom ili karnevalom. Važno je prepoznati i znati razdvojiti njegove kulturološke korijene od ezoterijskih umetaka koji su se ‘usput’ dodale ovoj ‘veseloj skupini čudovišta’.
31. listopada je važan datum za ezoterizam (Ezoterija (grč. ezotheo „nutarnji“) skup je učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova tj žele čovjeka dovesti do metafizičke spoznaje.) koji to ovako definira:
«Vraća se Veliki Sabba četiri puta godišnje… Samhain (=keltski knez mrtvih i knez tame) Halloween koji je možda najdraže slavlj… najmagičniji je dan u čitavoj godini, nova godina svega ezoteričnoga svijeta». A svijet okultnoga definira ga sljedećim riječima: «To je najvažnije slavlje sljedbenika sotone». Tako je datum jedne važne svetkovine u kršćanskoj kulturi ušao i u kalendar okultizma.

Kako se postaviti prema tome?

Kršćani trebaju nastaviti slaviti 1. Studenoga blagdan Svih svetih, jer je to svetkovina sa vrlo snažnom porukom i ne treba je prepustiti šarlatanima i okultistima. Ne treba se bojati zloga i svih napravljenih rekvizita Halloweena nego dobro poznavati svoju svetkovinu i razloge zašto nešto slavim. Neki kažu da pomodarstvo Halloween-a treba pobijati jer pokušava poništiti vrijednu predaju te sjećanje i zahvalnost našim dragim preminulima. Treba ga pobijati istinom kršćanske vjere – vjere u zajedništvo sa Svima svetima, tj. odnos i solidarnost svih vjernih koji se nalaze u Božjoj milosti, živih i mrtvih.
Odgojitelji i obitelji, koji su vjeri, trebaju se pokrenuti u svojoj sredini protiv ovakvog zavođenja neupućenih i uvođenja u okultne prakse, ali ne samo zato. U kontekstu odgoja ovo je i događaj suprotan svakom dobrom ukusu. Ukoliko netko želi biti besplatna reklama onima koji promoviraju kult smrti – njihov izbor, no većina to radi u svojoj duhovnoj nepismenosti. Nije lako ići protiv struje, stavljajući se protiv trendova i vladajućih moda, no kao kršćani smo pozvani da budemo svjedoci za Istinu i razotkrivamo lukavstvo kojim se morbidno i okultno prikazuje kao simpatično, zabavno i sadržajno poželjno za mlade.
Neka se toga dana jasno obrazloži da se u našoj zemlji slave Svi sveti i obilježava dan sjećanja na preminule i tako poziva na život u kontekstu vječnosti. Na prihvatljiv način objasnite djeci zašto ‘neki’ slave ovaj datum na drugačiji način ali neka im se demistificira pojam smrti – koja je prirodan događaj, kojega se ne trebamo bojati.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan prvi Online duhovni susret u sklopu projekta „InSpirit – DigitalYouth“

Katoličke vijesti

Vatikan pojašnjava postupanje u slučajevima zlostavljanja ‘ranjivih odraslih osoba’

Katoličke vijesti

Granice i načela za promjenu nauka Crkve prema sv. Tomi Akvinskom » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti