Djeca Jersey Shore susreću Isusa na zaustavljanju na nacionalnom euharistijskom hodočašću
Europa

Djeca Jersey Shore susreću Isusa na zaustavljanju na nacionalnom euharistijskom hodočašću

Osoblje CNA, 2. lipnja 2024. / 08:15

Sa ispeglanim školskim uniformama, odgovarajućim vrpcama za kosu i rukama sklopljenim u molitvi, stotine školske djece iz biskupije Trenton pozdravile su najposebnijeg zamislivog gosta: Isusa u Presvetom Sakramentu.

Netom nakon putovanja kroz New Jersey, Isus u Euharistiji stigao je 29. svibnja u crkvu St. Mary of the Pines u Manahawkinu na obali New Jerseyja u sklopu Nacionalnog euharistijskog hodočašća na dan klanjanja, euharistijske procesije i svete mise. biskup David O’Connell iz biskupije Trenton. Biskupijski događaj osmišljen je posebno kako bi se kod školske djece osvijestila stvarna prisutnost Isusa u Presvetom Sakramentu.

Isus je stigao u pratnji svećenika, sjemeništaraca i redovnica, kao i petero “Vječnih hodočasnika” — mladih odraslih koji su stavili svoje živote na čekanje kako bi podijelili svoju ljubav prema Isusu u Euharistiji. Oni s njim rade 65 uzastopnih dana i 1000 milja na istočnoj Ruti St. Elizabeth Ann Seton Nacionalnog euharistijskog hodočašća, koje je započelo u New Havenu, Connecticut.

Nacionalno euharistijsko hodočašće putuje kampusom crkve Sv. Marije od Borova, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno
Nacionalno euharistijsko hodočašće putuje kampusom crkve Sv. Marije od Borova, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno

Četiri rute. Jedan gol.

Od velikih gradova do pješčanih zaselaka obale Jerseya, cilj ovog hodočašća je jednostavan: oživjeti i produbiti pobožnost Isusu u Presvetom Sakramentu susretom s vjernicima tamo gdje jesu.

Nacionalno euharistijsko hodočašće dio je Nacionalnog euharistijskog oživljavanja koje je započelo 2022. godine. Ova inicijativa bez presedana osmišljena je kako bi obnovila svijest i pobožnost u Sjedinjenim Državama prema Isusu u Presvetom Sakramentu.

Nacionalno euharistijsko hodočašće započelo je na nedjelju Duhova, 19. svibnja, s četiri rute koje su polazile s polazišta u Connecticutu, Minnesoti, Teksasu i Kaliforniji, i tvoreći znak križa nad nacijom dok se spajaju 17. i 21. srpnja u Indianapolisu , Indiana. Ondje će Isus biti ustoličen na Desetom nacionalnom euharistijskom kongresu — prvom takvom kongresu koji će se održati u Sjedinjenim Državama od 1941.

Zajedno, sve četiri rute hodočašća proći će 6000 milja, kroz 27 država i 65 biskupija.

Marina Frattaroli, iz Dallasa, Teksas, vječna je hodočasnica na putu svete Elizabete Ann Seton. Nedavno diplomirao na Pravnom fakultetu Columbia, Frattaroli je primljen u Katoličku crkvu 2022.

“Jedna od stvari koja me najviše iznenadila je koliko je veliko ovo hodočašće”, rekao je Frattaroli. “Od biskupa i svećenika do laika, ljudi žele biti dio ovoga. I pojavljuju se.”

“Jučer je bio radni i školski dan usred tjedna. Za cijelu cjelodnevnu procesiju kolona hodočasnika koji su išli s nama bila je kilometar i pol”, prisjetila se.

Trajni hodočasnici nacionalnog euharistijskog hodočašća putuju u procesiji sa studentima biskupije Trenton u Crkvi sv. Marije od borova, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno
Trajni hodočasnici nacionalnog euharistijskog hodočašća putuju u procesiji sa studentima biskupije Trenton u Crkvi sv. Marije od borova, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno

Bog koji želi biti s tobom

“Mi smo u avanturi!” izjavila je Natalie Garza, srednjoškolska profesorica teologije iz Kansas Cityja i Vječna hodočasnica na putu St. Elizabeth Ann Seton. Garza je studentima govorio o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji. “Svaka avantura ima odredište”, rekla je. “Imat ćemo život s Isusom zauvijek, ili život bez Isusa zauvijek. Moramo odabrati svoje odredište. Imamo Boga koji želi biti s nama.”

Obraćajući se mladima, Dominic Carstens, student na Katoličkom fakultetu u Wyomingu i kolega Perpetual Pilgrim pokazao je na monstrancu. “Jučer sam bila tako umorna. Hodali smo 17 milja u jednom danu i nisam mislio da mogu nastaviti. Pogledao sam Isusa i sjetio se biblijskog stiha, Ivan 15:12-13, ‘Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što ja ljubim vas. Nitko nema veće ljubavi od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.’ Nisam bio sam. Isus me razveselio.”

Vječni hodočasnik, Dominic Carstens, govori školskoj djeci o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Zasluge: Jeffrey Bruno
Vječni hodočasnik, Dominic Carstens, govori školskoj djeci o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Zasluge: Jeffrey Bruno

Autoput do neba

Uz oblake tamjana koji su se uzdizali do blistavo plavog neba, euharistijska procesija prošla je kroz područje Svete Marije od Borova. Predvođeni svećenstvom, poslužiteljima oltara, glazbenicima i Stalnim hodočasnicima, učenici su radosno hodali iza Isusa kako bi slavili misu s biskupom O’Connellom.

Mladi studenti iz biskupije Trenton prisustvuju euharistijskoj hodočasničkoj misi u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey.  29. svibnja 2024. Zasluge: Jeffrey Bruno
Mladi studenti iz biskupije Trenton prisustvuju euharistijskoj hodočasničkoj misi u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey. 29. svibnja 2024. Zasluge: Jeffrey Bruno

Tijekom svoje propovijedi O’Connell je ispričao priču o blaženom Carlu Acutisu, talijanskom tinejdžeru koji je preminuo 2006. Zaštitnik je mladih biskupije Trenton, a uskoro će biti proglašen svetim.

„Ljubav bl. Karla prema Isusu u Euharistiji promijenila je svijet i Crkvu. Napravio je internetsku stranicu s popisom svih zabilježenih euharistijskih čuda.” O’Connell je šapnuo u mikrofon: “U stvari, on je bio igrač i računalni štreber!” izazivajući smijeh učenika.

“Carlo je vjerovao da je Isus u Euharistiji njegova ‘autocesta u nebo’. Išao je svaki dan na misu. Molio je krunicu svaki dan. Volio je Isusa i svaki je dan bio blizu našega Gospodina. Nadam se da će vas njegov primjer ljubavi prema Isusu u Euharistiji i ostajanja u njegovoj blizini nadahnuti.”

Biskup David O'Connell pozdravlja studente iz biskupije Trenton tijekom zaustavljanja na Nacionalnom euharistijskom hodočašću u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno
Biskup David O’Connell pozdravlja studente iz biskupije Trenton tijekom zaustavljanja na Nacionalnom euharistijskom hodočašću u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Za više članaka o Nacionalnom euharistijskom hodočašću posjetite Nacionalni katolički registar.

Sharon Delaney

Sharon Delaney mama je u školi kod kuće i slobodna spisateljica. Prethodno je bila inspirativna spisateljica čije su se priče pojavljivale u Guideposts, Reader’s Digest i Writer’s Digest.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bivši gitarist punk benda, policajac zaređen za katoličkog svećenika

Katoličke vijesti

Katolički svećenik poprskan biber-sprejom tijekom ispovijedi u teksaškoj katedrali

Katoličke vijesti

Katolički hodočasnici u procesijama u Pittsburghu evangeliziraju o Kristu i Euharistiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti