‘Đavao je zavodnik’, kaže papa dok započinje novu seriju razgovora
Kršćanski život

‘Đavao je zavodnik’, kaže papa dok započinje novu seriju razgovora

Đavao je lukav i podmukao poput zmije i suptilno navodi ljude na grijeh, rekao je papa Franjo na svojoj tjednoj općoj audijenciji 27. prosinca.

Započinjući novu seriju govora na audijenciji o porocima i vrlinama, Papa je rekao da zlo raste “kada netko o njemu počne maštati, njegovati ga u mašti i mislima, a završi u zamci njegovih namama”.

Jedan od đavolovih prvih pravaca napada, rekao je, je ići za vlastitim ponosom baš kao što je učinila zmija koja je prevarila Adama i Evu u Edenskom vrtu.

Kad im je Bog rekao da mogu jesti plodove s bilo kojeg drveta osim “stabla spoznaje dobra i zla”, Bog im nije rekao da ne mogu koristiti svoju sposobnost rasuđivanja, rekao je papa. Umjesto toga, Bog im je govorio: “Prepoznajte svoje granice; nemojte misliti da ste gospodar svega, jer oholost je početak svakoga zla.”

Bog je učinio Adama i Evu čuvarima stvaranja, ali ih je želio “sačuvati od pretpostavke svemoći, da sami sebe učine gospodarima dobra i zla”, rekao je papa. “Ovo je i sada užasno iskušenje. To je najopasnija zamka za ljudsko srce.”

Franjo je rekao ljudima da moraju “biti na oprezu” jer je “đavao zavodnik”.

“Nikada ne razgovarajte s njim, jer on je pametniji od svih nas i natjerat će nas da platimo za to”, rekao je Papa. “Kada dođe napast, nikad ne razgovaraj. Zatvori vrata, zatvori prozor, zatvori svoje srce”, to je jedini siguran način obrane.

“Moramo moliti za ovu milost – da naučimo kako čuvati svoja srca” od ponosa i ljubomore, rekao je.

Pozdravljajući govornike njemačkog jezika u audijenciji, Franjo je rekao kako zna da se “zlo ponekad čini neodoljivim”, ali “rođenjem njegova sina Bog nam je dao novu nadu: na kraju će snaga ljubavi nadvladati snagu zla”. Širimo Božju ljubav i tako osvijetlimo tamu naših dana.“

Rekao je hodočasnicima iz Poljske da, osvrćući se na godinu koja je na izmaku, želi zahvaliti za velikodušnost tolikih Poljaka koji nastavljaju pomagati žrtvama ruskog rata protiv Ukrajine.

Pomolimo se s pouzdanjem da nam Knez mira podari nadu, ljubav i istinski mir.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Argentinski predsjednik pozvao papu u posjet ‘voljenoj domovini’

Katoličke vijesti

7 bitnih svetaca za učenike koji polažu završni ispit

Katoličke vijesti

Poziv za dostavljanje ponuda za vanjsku financijsku reviziju projekta “Neformalna stručna obuka u poljoprivrednom sektoru za mlade u BiH”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti