Crkve u Svetoj zemlji osuđuju ‘koordinirani napad’ izraelskih vlasti na kršćane
Europa

Crkve u Svetoj zemlji osuđuju ‘koordinirani napad’ izraelskih vlasti na kršćane

Osoblje ACI Prensa, 29. lipnja 2024. / 08:00

Usred rata Hamasa i Izraela u Gazi, patrijarsi i čelnici drevnih kršćanskih crkava u Jeruzalemu potpisali su zajednički dokument u kojem su osudili da su četiri izraelske općine nastojale nametnuti općinske poreze na crkvenu imovinu kršeći “stoljeća” povijesnih sporazuma.

Crkveni čelnici, uključujući kardinala Pierbattistu Pizzaballu, latinskog katoličkog patrijarha Jeruzalema, i franjevačkog oca Francesca Pattona, kustosa Svete zemlje, optužuju lokalne vlasti za pokretanje “koordiniranog napada” na kršćansku prisutnost u Svetoj zemlji.

“Vjerujemo da ova nastojanja predstavljaju koordinirani napad na kršćansku prisutnost u Svetoj zemlji. U ovom trenutku kada cijeli svijet, a posebno kršćanski svijet, neprestano prati događaje u Izraelu, ponovno se nalazimo pred pokušajem vlasti da istjeraju kršćansku prisutnost iz Svete zemlje”, istaknuli su čelnici u pismo upućeno izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koje je citirano u raznim medijima kao npr The Times of Israel, Azijske vijestii Vijesti UCA.

U pismu od 23. lipnja crkveni čelnici izrazili su zabrinutost nakon što su primili pisma upozorenja ili obavijest o sudskom postupku od četiri općine u Izraelu (Tel Aviv, Ramla, Nazaret i Jeruzalem) zbog navodnih poreznih dugova.

Međutim, čelnici su istaknuli da je “stoljećima” crkvena imovina bila oslobođena od općinskih poreza prema utvrđenom statusu quo i da su crkve koristile to oslobođenje za ulaganje u usluge od koristi državi kao što su “škole, bolnice, domovi za starije osobe , i pogodnosti za osobe u nepovoljnom položaju.”

Čelnici su istaknuli kako su općinske radnje “tendenciozne” i suprotne povijesnom položaju crkava i njihovom odnosu s vladom, “kršeći postojeće sporazume i međunarodne obveze koje osiguravaju prava crkava”.

“Ogorčeno je da, posebno u tako osjetljivim i kompliciranim vremenima kada strpljenje, suosjećanje, jedinstvo u molitvi i nada trebaju prevladati, općine pokreću slučajeve protiv crkava na sudovima i upućuju prijetnje. To predstavlja prezir prema našim običajima i onome što nam je drago, a gazi uzajamno poštovanje koje je do sada postojalo među nama”, navodi se u pismu.

U intervjuu za Associated Press, jeruzalemska općina izjavila je da crkvene vlasti posljednjih godina nisu podnijele potrebne zahtjeve za oslobađanje od poreza.

Rekli su i da je trenutno “u tijeku dijalog za naplatu dugova” u vezi s “komercijalnim nekretninama”.

Sukob oko općinskih poreza na crkvenu imovinu u Jeruzalemu traje nekoliko godina.

Godine 2018. općina Jeruzalema objavila je svoju namjeru prikupljanja poreza na crkvenu imovinu koja se ne koristi kao mjesta bogoslužja. Ova je odluka izazvala snažno protivljenje crkvenih vođa, koji su tvrdili da se tom mjerom krše povijesni sporazumi i međunarodne obveze.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Marina

Diego Lopez Marina diplomirao je komunikacijske znanosti sa specijalizacijom iz novinarstva na Sveučilištu San Martín de Porres (Peru). Profesionalnu karijeru započeo je 2015. godine kao urednik rubrike Novinarski arhiv Diario El Comercio. 2016. počinje raditi kao pisac za ACI Prensa, a od 2018. radi kao web urednik.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Najpopularnija katolička aplikacija navodno je uklonjena iz trgovine aplikacija u Kini

Katoličke vijesti

11 vijetnamskih kršćana nestalo iz pritvora zbog zabrinutosti za vjerske slobode

Katoličke vijesti

Vrhunski kardinal dobio zatvorsku kaznu u Vatikanu nakon suđenja za financijsku prijevaru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti