Crkva i dalje donosi nadu migrantima na granici Venezuele – Vatican News
Svijet

Crkva i dalje donosi nadu migrantima na granici Venezuele – Vatican News

Dok tisuće Venezuelanaca iseljava zbog siromaštva ili nasilja, Crkva nastavlja svoje poslanje prateći i donoseći nadu ljudima u pokretu.

S. Katleho Khang, SNJM

Ljudska mobilnost uslijed migracija jedan je od najvažnijih društvenih fenomena 21. stoljeća. Ova stvarnost zvuči istinito u Venezueli, dok se tisuće ljudi sele iz zemlje u potrazi za boljim životom ili bježeći od neposrednih opasnosti.

Iseljavanje je utjecalo na obitelji i zajednice, dovodeći do povećanog siromaštva, beznađa i tjeskobe za budućnost.

Prema izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz 2023., u posljednjih 50 godina postojao je stalni porast procijenjenog broja međunarodnih migranata.

Trenutna situacija u Venezueli značajno je utjecala na migracijske tokove u Latinskoj Americi i nastavlja predstavljati jednu od najvećih kriza raseljavanja i migracija u svijetu.

Od lipnja 2021., oko 5,6 milijuna Venezuelanaca napustilo je zemlju, a približno 4,6 milijuna se preselilo u drugu zemlju u Latinskoj Americi i na Karibima.

Članovi zajednice Valle Verde

Članovi zajednice Valle Verde

Odgovor Crkve

Kao odgovor na ovaj fenomen, Katolička Crkva nije prestala služiti kao znak nade kroz više od 412 ureda Caritasa u raznim župama. Ti uredi pružaju pravnu pomoć, prehranu djece i usluge trudnim migranticama.

U intervjuu za Vatican News, otac Eduardo Soto Parra, SJ, rođen u Venezueli, voditelj diplomskih studija na Katoličkom sveučilištu Táchira (UCAT), pružio je uvid u napore koje Crkva ulaže u aktivnom odgovoru na situaciju.

Poslušajte razgovor s don Eduardom

Institucije kojima upravlja crkva pružaju visokokvalitetne obrazovne mogućnosti, iskustva koja promiču solidarnost među ljudima te mlade i duhovnu pratnju, čak i u najugroženijim sektorima, pa čak i dijeljenje teritorija s neregularnim oružanim skupinama u susjednoj zemlji.

„Nastavljamo razlučivati ​​kako želimo živjeti ovo vrijeme“, rekao je fra Eduardo. “Želimo prenijeti prije svega obiteljima koje su bile razbijene ili umanjene učincima venezuelanske migracije.” Rekao je da Crkva nastavlja prenositi vjeru ulijevajući nadu da je novi način življenja moguć.

Svaki mjesec Fr. Eduardo organizira posjete zajednici, grupne molitve i društvene mreže kako bi uključio mlade ljude i organizirao radionice o nenasilnoj komunikaciji, kulturi mira i upravljanju u kriznim vremenima.

Kako je primijetio vlč. Eduardo Odgovor Crkve nastoji utjeloviti čovječanstvo nadahnuto osobom Isusa iz Nazareta, čije utjelovljenje i uskrsnuće pokazuju da Bog nikada neće napustiti svoj narod u njihovim borbama za dostojanstven život.

Članovi zajednice Valle Verde

Članovi zajednice Valle Verde

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misija s. Viktorije za vraćanje osmijeha ukrajinskoj djeci – Vatican News

Katoličke vijesti

Nadbiskup Johannesburga: Svako dijete ima pravo znati tko je – Vatican News

Katoličke vijesti

Prva takve vrste katolička trgovačka srednja škola debitira u Houstonu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti