Čileanski biskupi protive se predsjednikovom zagovaranju pobačaja i eutanazije
Europa

Čileanski biskupi protive se predsjednikovom zagovaranju pobačaja i eutanazije

Osoblje ACI Prensa, 5. lipnja 2024. / 06:00

Čileanska biskupska konferencija objavila je priopćenje reagirajući na najavu predsjednika Gabriela Borica da će se zalagati za legalizaciju pobačaja i eutanazije.

U predsjednikovom obraćanju 1. lipnja na uvodnoj sjednici Kongresa zemlje, najavio je da će krajem godine predstaviti nacrt zakona za legalizaciju pobačaja.

Borić je pozvala na “demokratsku raspravu o seksualnim i reproduktivnim pravima”.

Objava, koja je bila iznenađujuća jer je vlada rekla da neće ići naprijed po tom pitanju tijekom 2024., izazvala je komešanje i neki prisutni zastupnici napustili su u znak protesta.

Čileanski predsjednik također je najavio da će prioritet dati prijedlogu zakona o eutanaziji i palijativnoj skrbi koji je trenutno pred Senatom.

“Dugujemo odgovor onima koji boluju od neizlječivih terminalnih bolesti koje podrazumijevaju uznapredovali i ireverzibilni pad sposobnosti, s dugotrajnom i nepodnošljivom tjelesnom patnjom koja se ne može ublažiti, a koju pacijent ili bolesnica smatraju neprihvatljivim”, rekao je Borić, ustvrdivši da donošenje ovog zakona “čin je empatije, odgovornosti i poštovanja”.

Čile je 2017. donio zakon koji regulira dekriminalizaciju pobačaja po tri temelja: opasnost po život žene, neodrživost fetusa i silovanje. Eutanazija je u Čileu potpuno zabranjena.

Stalni odbor Čileanske biskupske konferencije žalio se na te inicijative “koji napadaju svetu i nepovredivu vrijednost ljudskog života” i pozvao na “promicanje i obranu života za zajedničku budućnost kao zemlje”.

Čileanski biskupi istaknuli su kako nas “Crkva neprestano podsjeća da je dostojanstvo svakog čovjeka unutarnja narav i da vrijedi od trenutka začeća do prirodne smrti”.

Što se tiče pobačaja, citirajući dokument iz travnja Dignitas Infinita iz Dikasterija za nauk vjere, prelati su ustvrdili da je „pribavljeni pobačaj namjerno i izravno uklanjanje ljudskog bića u početnoj fazi njegova postojanja“ te da je „ljudsko biće uvijek sveto i nepovredivo, u bilo kojoj situaciji. i to u svakoj fazi svog razvoja.”

„Ne može se održati pravo na slobodno i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu, zaboravljajući i prešućujući da u trudnoj ženi postoji drugo tijelo, još jedno jedinstveno i neponovljivo ljudsko biće, čiju egzistenciju treba zaštititi upravo zbog njenog ljudskog stanja. bitak“, istaknuli su biskupi.

Što se tiče eutanazije, tvrdili su da “ljudski život, čak i u svom bolnom stanju”, posjeduje “dostojanstvo koje se uvijek mora poštivati”.

“Nikad se ne bi smjelo poduzimati izravne radnje da bi se uzrokovala smrt”, izjavili su. “Moramo pratiti ljude u smrt, ali ne i uzrokovati smrt.” Sažimajući svoje stajalište, biskupi su istaknuli kako je “život pravo, a ne smrt, koje se mora prihvatiti, a ne upravljati”.

Prelati su poručili da se obrana ljudskih prava koju predlaže Borić ne može ostvariti “ako zaboravimo prava najranjivijih i najkrhkijih”.

“Promicajmo ljudska prava, branimo živote onih koji će se tek roditi!” zaključili su.

Ova priča je prvi put objavljenod strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Julieta Villar

Julieta Villar diplomirala je društvene komunikacije na Nacionalnom sveučilištu La Matanza (Argentina). Profesionalnu karijeru započela je kao urednica u Argentinskoj katoličkoj informativnoj agenciji (AICA). Surađivala je na grafičkim medijskim i komunikacijskim poslovima u organizacijama civilnog društva. Od listopada 2022. dio je tima ACI Prensa kao dopisnica za Argentinu, Boliviju, Čile i Urugvaj.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Dužni smo pomoći ženama da prihvate dar života

Katoličke vijesti

Apostolat zagovara brigu za stvorenje i duše u potpori katolika u ruralnim područjima

Katoličke vijesti

Pew Research: Biden u problemima s katoličkim biračima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti