Čemu sveti Patrik još može poučiti svijet
Kršćanski život

Čemu sveti Patrik još može poučiti svijet

Iako je živio prije više od petnaest stoljeća, Patrick ima lekciju koju može naučiti naš današnji svijet.

Užasno je nesretno kada katolički blagdani i praznici postanu sekularizirani i odvojeni od bilo kakvog kršćanskog značenja. Valentinovo postaje samo “Valentinovo”, Uskrs je nekako u znaku zečića, a Božić u znaku nove elektronike. I premda je 17. ožujka u svijetu još uvijek poznat kao Dan svetog Patrika, svjetovna reprezentacija tog dana više se fokusira na leprekone i pivo nego na samog Svetog Patrika. Čak su i mnogi od nas kršćana izgubili iz vida što bismo trebali slaviti. Šteta jer danas ima mnogo razloga za slavlje.

Rođen u Britaniji u kasnijim godinama četvrtog stoljeća i otrgnut iz svog doma u pohodu robova kao mladić, sveti Patrik postao je jedan od najvećih misionara koje je Katolička crkva ikada upoznala.

Sveti Patrik i Irska — za mnoge ljude nemoguće je zamisliti jedno bez drugog. Njegovo ime je, i uvijek će biti, povezano s obraćenjem jednog naroda. U slavnoj povijesti evangelizacije malo je svetaca moglo izreći slične tvrdnje.

Mnogo je razloga da se divimo Patricku: bio je govornik ciceronskih razmjera, bio je nadaren sposobnošću podučavanja običnih ljudi neuobičajeno teškim konceptima, njegova fizička izdržljivost bila je legendarna, njegova ustrajnost nepokolebljiva, a njegova osobna svetost bila je očita svima osim onima koji je to slijepo odbijao vidjeti.

Ipak, postojao je jedan čovjek koji nije bio baš impresioniran Patrickom. Taj je čovjek bio sam Patrick. Čitajući njegovo vlastito pisanje, jedna se kvaliteta možda uzdiže iznad ostalih: poniznost. Dva njegova pisana djela preživjela su iz antike, Ispovijed i Pismo vojnicima Coroticusa, a oba pružaju uvid u apostola Irske njegovim vlastitim riječima. Poniznost svetog Patrika očita je u njegovim spisima. Na primjer, počinje on svoj Ispovijed: “Ja, Patrik, grešnik, najjednostavniji zemljak, najmanje vjeran i mnogima najprezirniji…”

Čuti Patricka kako to priča, bio je spor, grešan i neprijatan. Međutim, objektivna analiza pokazuje da je bio briljantan, svet i voljen u cijeloj naciji. Patrick je volio Irce i Irci su voljeli Patricka. Voljeli su i Boga.

U Izgradnja kršćanstva, katolički povjesničar dr. Warren Carroll napisao je: “Irci su se pokazali izvanredno, gotovo jedinstveno prijemčivima za kršćanstvo. Njihovo obraćenje… bilo je neobično brzo, neobično temeljito i nadasve mirno. … Domaće svećenstvo, druidi, bojali su se kršćanstva i suprotstavljali mu se, ali čini se da su bili gotovo bespomoćni pred njegovim brzim i postojanim napredovanjem.”

Dr. Carroll, koji je dobro poznat po svom povijesnom zapažanju da “jedan čovjek može napraviti razliku”, svakako bi mogao ukazati na Svetog Patrika da obrani svoju tvrdnju. Zaista, naporima svetog Patrika, Smaragdni je otok doživio proljeće kršćanstva. Patrickova poniznost, zajedno s njegovim povjerenjem u Božju ljubav, pokazala se snažnom kombinacijom evangelizacije.

U svojim kasnijim godinama, Patrick se s čuđenjem i radošću mogao osvrnuti na to koliko su Irci bili željni prihvatiti kršćanstvo. On piše: “Pa kako to da u Irskoj, gdje nikada nisu imali nikakvog znanja o Bogu, nego su uvijek, do sada, njegovali idole i nečistoće, u posljednje vrijeme postaju narod Gospodnji, i nazivaju se djecom Božjom. …”

Samo Božjom milošću, sigurno. Ipak, barem dio razloga za njihovo obraćenje leži u Patrickovoj vjeri, hrabrosti i poniznosti.

Iako je živio prije više od petnaest stoljeća, Patrick još uvijek ima lekciju koju može naučiti naš svijet danas. Poludjeli smo u nastojanju da se proslavimo. Skloni smo sporom prepoznavanju ili zahvaljivanju drugima, ali smo munjevito brzi u isticanju vlastitih postignuća i zahtijevanju priznanja. U našem narcisoidnom svijetu selfija, naš fokus često ne uspijeva doseći dalje od dohvata ruke. Za sve to, naravno, postoji ime: ponos.

Srećom, postoje načini da se nadvlada ovaj porok, a jedan od njih je uzeti u obzir poniznost svetog Patrika. Nakon svega što je postigao, nakon svega što je pretrpio, Patrick je osjetio da bi drugi mogli zaključiti da je on heroj. Ali Patrick ih je opomenuo, uvjeravajući ih da je sve što je vrijedno truda postigao “Božji dar”.

Bog želi da budemo uspješni u svom pozivu i svakom naporu koji izražava Njegovu volju. Ali na kraju, moramo imati poniznosti da uvidimo da je svaki naš uspjeh Božji dar. Možemo poštivati ​​svetog Patrika – dapače, danas ga možemo ispravno slaviti – tako što ćemo prvo prepoznati tu činjenicu.

Sveti Patriče, moli za nas.

Ovaj se članak izvorno pojavio u Registru 17. ožujka 2017.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 svetkovina u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati

Katoličke vijesti

Znanost koja služi čovječanstvu u skladu je s vjerom, kaže papa

Katoličke vijesti

Udruga osoba s poteškoćama u razvoju „KUĆA NADE“ realizirala aktivnost „Sport i priroda u službi zdravlja“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti