Carlo Acutis i 14 blaženika odobreni za kanonizaciju
Papa

Carlo Acutis i 14 blaženika odobreni za kanonizaciju

Papa Franjo predsjeda Redovitim konzistorijem kardinala koji je odobrio kanonizaciju 15 osoba, uključujući blaženog Carla Acutisa, prvog milenijalca koji je proglašen svetim.

Autor: Devin Watkins

Kardinalski zbor okupio se s papom Franjom u ponedjeljak ujutro u vatikanskoj Apostolskoj palači na redovnom javnom konzistoriju.

Papa je predvodio kardinale koji borave u Rimu u molitvi Srednjojutarnje liturgije časova prije nego što su nastavili razmatrati uzroke kanonizacije nekoliko blaženika.

Kardinal Marcelo Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, predstavio je kratko izvješće—poznato na latinskom kao Peroratio—o životu i čudesima 15 razmatranih osoba, nakon čega je Konzistorij izglasao i odobrio njihovu kanonizaciju.

Mučenici i redovnički primjeri vjere

Najveća skupina novih svetaca umrla je mučeništvom u Damasku, u Siriji, 1860. i poznati su kao “Mučenici Damaska”.

Među njima su fr. Manuel Ruiz López, OFM, njegovih 7 drugova, te braća Abdel Moati, Franjo i Raphael Massabki, tri maronitska laika.

Svih 11 ubijeno je u mržnji prema vjeri tijekom Sirijskog građanskog rata 1860., u kojem su muslimanske milicije ubile tisuće kršćana u otomanskoj Siriji.

Prema Peroratiobraća Massabki i 8 franjevaca ubijeni su u noći 9. srpnja 1860. dok su molili unutar franjevačke crkve u Damasku.

Dva Talijana — fra. Giuseppe Allamano i s. Elena Guerra—također su odobreni za kanonizaciju. Fr. Allamano je u ranim godinama 20. stoljeća osnovao misionare Consolata. S. Guerra posvetila je svoj život odgoju djevojaka i krajem 19. stoljeća osnovala Oblate Duha Svetoga.

Konzistorij je odobrio kanonizaciju redovnice rođene u Kanadi, s. Marie-Léonie Paradis (rođena Virginie-Alodie Paradis), koja je početkom 20. stoljeća utemeljila Male sestre Svete Obitelji.

Imena ovih 14 novih svetaca bit će upisana u Popis svetaca u nedjelju 20. listopada 2024. godine.

Prvotisućljetni svetac

Papa Franjo i Konzistorij kardinala tada su glasovali za odobrenje kanonizacije prvog sveca iz generacije Y, onih rođenih između 1981. i 1996. poznatih kao milenijalci.

Blaženi Carlo Acutis bit će proglašen svecem na datum koji tek treba biti određen, prema Uredu za tisak Svete Stolice.

Rođen u obitelji Talijana u Londonu, u Engleskoj, 1991., blaženi Carlo je bio web dizajner koji je umro od leukemije u dobi od 15 godina u Monzi, u Italiji.

Bio je poznat po svojoj privrženosti euharistijskim čudima i marijanskim ukazanjima, koja je katalogizirao na web stranici koju je dizajnirao.

Prema Peroratioblaženi Karlo bio je „ljubazan i brižan prema najsiromašnijima, a pomagao je beskućnicima, potrebitima i imigrantima novcem koji je uštedio od svog tjednog džeparca“.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo donirao treće vozilo hitne pomoći ukrajinskoj bolnici

Katoličke vijesti

Papa Studium Biblicum: Vaš je rad dragocjeniji nego ikada

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Neka nas blagoslovi i prati Benedikt XVI.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti