Caritasova potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Banja Luci
Biskupska konferencija

Caritasova potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Banja Luci

U okviru YourJob programa, čiji je cilj doprinijeti integraciji mladih na tržište rada u Jugoistočnoj Europi i poboljšati zapošljivost mladih, posebice onih u osjetljivom položaju, otpočet je proces uspostavljanja dijaloga o politikama kako bi se uskladile potrebe i resursi između organizacija civilnog društva, kompanija i institucija te promovirale najbolje prakse i informacije o zakonodavnom okviru za zapošljavanje mladih u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Važan segment predstavlja rad na zagovaranju poboljšanja položaja mladih u procesima koji se odnose na zapošljavanje. U tu svrhu organiziran je i okrugli stol u Banja Luci, s ciljem prikupljanja preporuka za izradu zakonodavnog okvira i javnih politika za unaprjeđenje položaja mladih na tržištu rada, izvijestili su iz Caritasa BiH.

Na samom početku uvodni pozdrav i dobrodošlicu izrazila je gđa Ivona Vidačković, voditeljica projekata pri Caritasu BiH, te predstavila cjelokupni projekt uz naglasak kako su postignuti značajno veći rezultati od prvobitno zacrtanih, što govori o i dalje prisutnoj potrebi za jačanje zapošljivosti mladih, kao i opravdanosti odabrane metodologije.

Aktivne politike u Bosni i Hercegovini za zapošljavanje mladih i drugih ranjivih grupa s posebnim naglaskom na rezultate radne skupine za područje Republike Srpske predstavio je gosp. Ilija Trninić, vanjski suradnik projekta YourJob iz oblasti zagovaranja, koji je naglasio primjetnu volju i opredijeljenost sudionika da se uspostavi sinergija zajedničkog djelovanja kroz multisektorski pristup u spomenutim fokusiranim prioritetima i tako izbjegao širok obuhvat rada na različitim poljima.

Gosp. Trninić je izdvojio najvažnije prioritete i preporuke koje su se iskristalizirale u prethodnom periodu a odnose se na unaprjeđenje financijske potpore mladima za pokretanje vlastitih tvrtki kroz omogućavanje dodatnih sredstava i bolju promociju takvih projekata te reguliranje freelance rada, odnosno rada slobodnih stručnjaka. Sudionici okruglog stola aktivno su doprinijeli selekciji i razumijevanju postojećih programa i politika te tijekom diskusije dali korisne savjete za daljnje korake u implementaciji predloženih mjera u okviru akcionog plana i aktivnosti zagovaranja programa YourJob, s ciljem poboljšanja položaja mladih na tržištu rada. Okrugli stol i inicijative zagovaranja programa YourJob predstavljaju važan korak prema uspostavi trajnog okvira koji će podržati integraciju mladih na tržište rada u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, potičući ekonomski rast i društveni napredak regije. (kta/caritas.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Povodom Jubileja izbrisati ili smaniti vanjski dug siromašnim zemljama

Katoličke vijesti

Počeli restauratorski radovi na ciboriju u bazilici sv. Petra

Katoličke vijesti

Blagdan sv. Ante Padovanskog proslavljen u Sutini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti