Caritas Jeruzalem – Život u Gazi u sjeni sukoba – Caritas
Humanitarnost

Caritas Jeruzalem – Život u Gazi u sjeni sukoba – Caritas

Od eskalacije nasilja 7. listopada 2023. Gaza je izgubila najmanje 3.800 ljudi, a 12.900 ih je ozlijeđeno. Brojni stanovnici bili su prisiljeni potražiti utočište u bolnicama, objektima UNRWA-e i crkvama. Nestašica struje, vode i zaliha hrane, posebice za bolnice, pogoršala je humanitarnu krizu. “Znaš li što trenutno želim?”. Rekao je: “Ako okolnosti budu nalagale da se moram suočiti s posljedicama ovog rata, nadam se da ću biti prvi među članovima svoje obitelji koji će otići, poštedevši me boli da svjedočim njihovoj patnji.” Ovo je član tima Caritasa Jeruzalem za Gazu prenio kolegi iz sjedišta Caritasa Jeruzalem tijekom telefonskog poziva.

Mnogi ljudi u Pojasu Gaze žive u strahu i očaju dok svjedoče smrti i razaranju svojih voljenih i njihovih domova. U razgovoru s liječnicom koja radi za Caritas u Gazi, iz prve ruke smo čuli njezino iskustvo koje zorno ilustrira koliki je osobni danak ovaj spor uzeo. Ona, zajedno s mužem i djecom, bili su prisiljeni pobjeći iz svoje kuće kako bi izbjegli nadolazeći napad. Iako nam je isprva rekla da je dobro, na kraju je briznula u plač. Dok su se ona i njezina mala obitelj evakuirali, njezin otac, majka i brat odbili su otići i ostali su na sjeveru. Odabrali su to u pokušaju da se podijele u dvije skupine, nadajući se da će izbjeći scenarij u kojem bi svi mogli biti pogođeni jednim granatiranjem. Napustila je svoj dom ne znajući hoće li ikada više vidjeti ostale članove svoje obitelji, naglašavajući srceparajuće odluke koje su stanovnici Gaze prisiljeni donijeti u ovim iznimno teškim okolnostima.

Prije nekoliko dana pogođena je baptistička bolnica Al-Ahli u Gazi, tragično odnijevši živote medicinskih timova, pacijenata i raseljene ranjive djece i odraslih koji su tražili utočište unutar bolničkih zidova. Incident služi kao sumoran podsjetnik na surovu stvarnost s kojom se suočavaju neborbeni civili u Gazi.

Baš sinoć, u potresnom slijedu događaja, dvorana uz crkvu sv. Porfirija u Gazi, koja je pružala utočište za 411 ljudi, pogođena je raketom. Među sklonima bilo je 5 predanih članova osoblja Caritasa Jeruzalema, zajedno s njihovim obiteljima. Unutar dvorane spas su potražile ukupno 83 osobe. Tragično, Viola, 26-godišnja laboratorijska tehničarka Jeruzalemskog Caritasa, izgubila je život zajedno sa svojim malim djetetom i suprugom. Osim toga, Violina sestra i dvoje djece bili su među žrtvama.

Do sada, broj izgubljenih života iznosi 17, a deseci su ozlijeđeni. Nažalost, ove
očekuje se porast broja. Crkva nije bila samo mjesto bogoslužja nego i centar za pomoć koji je osiguravao hranu, odjeću i medicinsku skrb prognanicima i drugim ugroženim skupinama. Kao Caritas Jeruzalema, izražavamo svoju tugu i bijes zbog tragedije koja je pogodila ove nedužne ljude.

Suočeni s potresnim razvojem događaja u tekućem sukobu između Izraela i Hamasa, nastavljamo se nadati povratku mira u Svetoj zemlji. Kao Caritas Jeruzalem, naša misija ostaje nepokolebljiva. Caritas Jeruzalem predan je pružanju podrške i pomoći onima koji prolaze kroz nezamislive poteškoće, a naša vizija je mir, suosjećanje i jedinstvo.

Nadamo se da će se uskoro otvoriti humanitarni koridori kako bismo mogli dostaviti hranu i lijekove civilima kojima su prijeko potrebni. Naše misli i molitve su sa svima onima koji su pogođeni ovim sukobom koji je u tijeku. Ostajemo posvećeni našoj misiji, pozivamo na prekid nasilja i tražimo pravedno i trajno rješenje za ljude u Gazi i regiji.

Zasluge: Caritas Jeruzalem

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Budućnost čovječanstva je u našim rukama, Podijelimo putovanje – Caritas

Katoličke vijesti

Marijini obroci: Kako doprijeti do najugroženije djece

Katoličke vijesti

Ponovno okupljanje godinu dana nakon potresa u Nepalu – Caritas

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti