Buje: Održan 3. križni put mladih Parenzana
Porečka i Pulska biskupija

Buje: Održan 3. križni put mladih Parenzana

Treći po redu Križni put mladih Parenzana, održan je u subotu 09.03. u Bujama. Zbog lošeg vremena, organizatori, Udruga Otvoreno Srce i Župa sv. Servula iz Buja, odlučili su da se križni put održi u župnoj crkvi sv. Servula, no zadržali su isti planirani raspored, uz molitvena razmatranja svake postaje i pjesmu te su se mladi izmjenjivali noseći križ.

Prvi put je Križni put Parenzana održan 2022. godine pred Cvjetnicu. Već tada je privukao interes većeg broj građana, posebice mladih te su vjernici izrazili veliku želju da se ovaj križni put počne održavati svake godine i da to postane tradicija. Sama ideja o organizaciji križnog puta došla je od mladih iz Udruge Otvoreno Srce koji već godinama organiziraju i odlaze na razne susrete mladih i htjeli su u svojoj sredini slično iskustvo molitve i evangelizacije pružiti mladima, ali i svim drugim građanima. U tome je bila važna i podrška Župe sv. Servula iz Buja, župnika don Marcina Madeja koji im je pomogao i usmjerio u realizaciji te su zajedničkim snagama, uz Božju pomoć, pokrenuli održavanje križnog puta mladih.

Križni put i misno slavlje ove je godine predvodio mladomisnik, p. Vinko Vuković iz Sv. Petra u Šumi, uz župnika don Marcina Madeja i kapelana don Rafaela Villergasa, dok je don Drago Petrović ispovijedao.

Predvoditelj misnoga slavlja je u prigodnoj homiliji ohrabrio nazočne neka ustraju unatoč svim napastima na koje nailaze u najvažnijem nastojanju, a to je upoznati Isusa Krista, spoznati da je On Ljubav, a ne Bog koji kažnjava. „On vjeruje da će svatko od nas povjerovati i da ćemo se svi spasiti.“ P. Vinko je iznio nekoliko primjera ozdravljenja u svojoj obitelji i među prijateljima, naglasivši da „Bog ozdravlja kako bi mi povjerovali u Njega“. Potaknuo je nazočne da se ne zadržavaju samo na osjećaju i traženju „čudesa“ i fascinantnih doživljaja, već neka traže Boga „koji hoće da ga ljubiš, koji hoće da ga upoznaš, jer puno te je platio, svojom krvlju, i sve ti je dao, samo zato da te  uvede u nebo. Jer, kao što znate, za nebo smo stvoreni.“

Program je upotpunjen i euharistijskim klanjanjem što je privuklo vjernike iz cijele Istre, a animirali su ga pjevanjem i sviranjem mladi iz Udruge Otvoreno Srce.

Na samom kraju organizirana je zakuska i druženje u župnoj dvorani. Organizatori zahvaljuju svim domaćicama koje su pripremile kao svake godine fine kolače te svima koji su na bilo koji način pomogli da se 3. križni put mladih i ove godine održi.

Foto: Udruga Otvoreno Srce

Txt: Udruga Otvoreno Srce, G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misno slavlje o 30. obljetnici Pazinskog kolegija

Katoličke vijesti

Biskup Štironja posjetio Radio Istru

Katoličke vijesti

Započeo ekumenski molitveni hod po pulskim crkvama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti