Stepinčevo proslavljeno u Funtani
Porečka i Pulska biskupija

Stepinčevo proslavljeno u Funtani

Župa Funtana, U Porečkom dekanatu, proslavila je u subotu, 10. veljače, blagdan svoga suzaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje predvodio je fra Anto Barišić, a u koncelebraciji su bili porečki dekan preč. Lino Zohil, župnik Kaštelira i Labinci vlč. Želimir Bagavac te župnik domaćin vlč. Ivica Butković.

Na početku homilije predvoditelj je podsjetio na riječi svetog pape Ivana Pavla II. koje je izgovorio u prigodi Stepinčeve beatifikacije, kako je on „najsvjetliji lik Katoličke Crkve u Hrvatskoj“, te je u tom duhu pozvao vjernike na otkrivanje Božje ljubavi u kardinalovu životu, a u isto vrijeme i na otkrivanje njegovog istinskog i iskrenog zajedništva s Bogom.

Propovjednik je posvijestio, kako je kardinal Stepinac nosio nešto divno iz obitelji. „On vjeru nije dobio u sjemeništu, u bogosloviji, nego ju je nosio iz svoje obitelji, zato jer je njegova obitelj bilo mjesto osobne, zajedničke, svakodnevne molitve. Prisutnima je postavio pitanje, gdje je mjesto molitve u našim obiteljima, jer „gdje nema molitve, nema ni vjere, gdje nema molitve nema ni ljubavi, gdje nema molitve nema ni zajedništva i blagoslova“.

Vraćajući misao na Stepinčevu obitelj, posebno je ukazao na majku Barbaru, te posvijestio kako je zahvaljujući njezinim molitvama on izmoljeno zvanje, ali i izmoljen svetac. „Majka ga je pratila molitvom, a kad joj je župnik na mladoj misi rekao da sad više ne treba moliti, ona je odgovorila, da sad treba još više moliti kako bi bio svet svećenik“.

 Govoreći o Stepincu i njegovoj pobožnosti, fra Barišić je naglasio kako je on imao silnu ljubav prema nebeskoj Majci Mariji, zato jer je ona posrednica milosti. „On nama i dana želi poručiti: prihvatite Mariju, približite se Mariji“.

Bogu zahvaljujemo za milost njegova života i za ono što je Gospodin po njemu učinio u tom teškom vremenu. U vrijeme progonstva, komunizma, nepravde, laži i progonstva svjetlilo je silno svjetlo Božje milosti zato što je po Mariji bio sjedinjen s Isusom. Zavolio je krunicu, i rado je obilazio marijanska svetišta, a i druge je poticao na obraćanje nebeskoj Majci, jer ona zna najbolje naše nevolje, naše slabosti, propuste. Upravo nam je nju Isus povjerio prije nego je izdahnuo, rekao je propovjednik.

Nadalje je fra Barišić posvijestio kako je Stepinac ljubio svoje neprijatelje. „Bio je čovjekoljubac, a to je proizlazilo iz silne ljubavi prema Gospodinu i njegovim stvorenjima. njegova ljubav prema Gospodinu, očitovala se ne samo preko sakramenata, njegove vjere, svjedočenja i trpljenja, nego u blizini malim ljudima, rubnima i siromašnima“ naglasio je propovjednik, te nastavio „Bog će jednoga dana i nas poput Petra pitati ‘ljubiš li me’. Naš kardinal je ljubio Gospodina i ljude. I nas će Gospodin jednoga dana pitati jesmo li voljeli ljude: prvu osobu do nas. Laže čovjek koji kaže da ljubi Boga, ako ne ljubi čovjeka. Bog se utjelovljenjem sjedinio sa svim ljudima, zato nam je dao zapovijed ljubavi.“

Propovjednik je vjernike potaknuo na molitvu, da ih ne vodi mentalitet ovoga svijeta, već snaga Duha Svetoga. „Molite za dar Duha Svetoga, jer On silazi na one koji su otvoreni, ponizni, čisti. Molimo Gospodina da liječi naše sebeljublje i da nam pomogne da ljubimo jedni druge.“

Na kraju homilije propovjednik je naglasio, kako živimo u teškim vremenima, no i tu nam pouku daje blaženik „kad vam sve oduzmu imate dvije ruke, molite i tada ćete primiti od Gospodina blagoslov i milosti. Stoga, zahvaljujemo Gospodinu za milost njegova svjedočenja i njegove ljubavi. Dok zahvaljujemo Gospodinu za dar njegova života i njegovog mučeništva, ali i ustrajnosti do kraja, prije svega želimo moliti da Gospodin i nama podari snagu i milost da mu ostanemo vjerni, te da po Njegovom zagovoru u našoj domovini ne umre ljubav, vjera i molitva, nego da se širi kraljevstvo Božje kao znak Božje prisutnosti“.

Blagdanu je prethodila duhovna priprava, od četvrtak, 8. veljače, koju je također predvodio fra Anto Barišić. Svakoga je dana tijekom duhovne obnove i na sam blagdan program započeo mogućnošću za ispovijed u 16.30, uslijedila je pobožnost krunice te misa i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Stepinčevo se u Funtani posebno svečano slavi od 1999. kada je ondje postavljena i  blagoslovljena oltarna slika s likom blaženog kardinala Stepinca, autora Vladimira Pavlinića. Ta je slika bila druga u užem izboru među slikama koje su naslikane za beatifikaciju zagrebačkog kardinala, te joj je u župnoj crkvi sv. Bernarda u Funtani dodijeljen jedan bočni oltar. 

 G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Rođendan bl. Bulešića proslavljen ispred njegove rodne kuće

Katoličke vijesti

Buje: Održan 3. križni put mladih Parenzana

Katoličke vijesti

Informativni blok: O Danu bolesnika i korizmi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti