Božić u Ukrajini zasjenjen ruskim napadima – Vatican News
Svijet

Božić u Ukrajini zasjenjen ruskim napadima – Vatican News

Papa Franjo izražava svoju blizinu “našoj braći i sestrama koji pate zbog rata”, uključujući i narod Ukrajine. Njegovi su komentari uslijedili dok se ratom razorena nacija suočava s turbulentnim Božićem, s ruskim granatiranjem i napadima dronovima koji su navodno odnijeli živote najmanje četiri osobe.

Stefan J. Bos

Božić je daleko od mirnog u Ukrajini, a vlasti kažu da su valovi ruskog granatiranja i napada dronovima na južnu ukrajinsku regiju Kherson odnijeli nekoliko života.

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin izvijestio je o prvom smrtnom slučaju u subotu i od tada je potvrdio najmanje još tri. Dodatnih devet osoba navodno je ozlijeđeno.

Poslušajte reportažu Stefana Bosa

Na drugim mjestima, dužnosnici su rekli da je ukrajinska protuzračna obrana uništila sve osim jedne od 15 bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala tijekom noći, uglavnom na jugu zemlje.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo navelo je da je 14 bespilotnih letjelica Shahed uništeno u regijama Mikolaiv, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Dnipro i Hmjelnicki.

Ranije su ukrajinski dužnosnici u petak izvijestili da je njihova vojska oborila tri ruska borbena zrakoplova Su-34, navodno raketama Patriot isporučenim iz SAD-a u petak. Moskva nije komentirala, ali dobro obaviješteni ruski online komentatori priznali su gubitke.

A bilo je još borbi: pojavila se snimka trupa ukrajinske jurišne brigade Ljut kako jurišaju na ruski rov. Zarobili su vidno prestrašenog ruskog vojnika tijekom vatrenog okršaja iz neposredne blizine Bakhmuta.

Kamioni ulaze

To se dogodilo u trenutku kada su kamioni ponovo ulazili u Ukrajinu preko graničnog prijelaza Shehyni-Medyka nakon što su poljski prosvjednici prekinuli blokadu koja je trajala od 6. studenog.

Kamiondžije su blokirale nekoliko prijelaza s Ukrajinom, zahtijevajući od Europske unije da ponovno uspostavi sustav prema kojem ukrajinske tvrtke trebaju dozvole za rad u bloku, jer se boje konkurencije jeftinijih vozača.

Iako je roba ponovno stigla u Ukrajinu, borbe su pokazale da će Božić biti zasjenjen smrću i razaranjem.

Nekoliko procjena sugerira da su stotine tisuća ljudi s obje strane ubijene, mnogi od njih vojnici čiji su životi tek počeli.

Rat koji je izbio ruskom invazijom u veljači prošle godine najkrvavija je bitka u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Papa Franjo izrazio je svoju blizinu onima koji pate u ovom gotovo dvogodišnjem oružanom sukobu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 načina kako proslaviti Dan zaljubljenih i Pepelnicu

Katoličke vijesti

Meksički biskupi susreću se s predsjedničkim kandidatima radi daljnjeg rada na “boli nasilja”

Katoličke vijesti

Anglikanski i katolički biskupi ujedinjuju se u pozivu na jedinstvo i poslanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti