‘Boli me što odlazim’: Papa Franjo prihvatio ostavku argentinskog nadbiskupa
Europa

‘Boli me što odlazim’: Papa Franjo prihvatio ostavku argentinskog nadbiskupa

Washington, DC Newsroom, 27. svibnja 2024. / 08:37

Sveta Stolica je u ponedjeljak priopćila da je papa Franjo prihvatio ostavku argentinskog nadbiskupa La Plate Gabriela Antonija Mestrea nakon što je prelat služio u toj ulozi manje od godinu dana.

Vatikan rekao je u ponedjeljak u izjavi za javnost da je Sveti Otac “prihvatio ostavku na pastoralnu skrb metropolitanske nadbiskupije La Plata, Argentina, koju je podnio nadbiskup Gabriel Antonio Mestre”. Nadbiskup je na tu dužnost imenovan u srpnju prošle godine, a postavljen u rujnu.

Sveta Stolica nije navela razlog Mestreove ostavke. U priopćenje objavljeno na Facebooku nadbiskupije u ponedjeljak, Mestre je u međuvremenu rekao da je “svjestan svoje slabosti i ljudske slabosti prekrasne Crkve koja je moj dom i moja obitelj” kada je dao ostavku.

“Prije nekoliko dana Sveta me Stolica pozvala u Rim kako bismo razgovarali o nekim aspektima biskupije Mar del Plata nakon mog premještaja u nadbiskupiju La Plata kada me je papa Franjo imenovao nadbiskupom metropolitom”, napisao je Mestre.

Prelat je prethodno služio kao biskup biskupije Mar del Plata od 2017. do imenovanja nadbiskupom prošle godine.

“U Vječnom gradu, nakon što sam se suočio s nekim drugačijim percepcijama s onim što se dogodilo u biskupiji Mar del Plata od studenoga 2023. do danas, papa Franjo me zamolio da dam ostavku na stolicu La Plata”, napisao je Mestre.

„S dubokim mirom i potpunom čistom savješću pred Bogom kako sam postupio, vjerujući da nas Istina oslobađa (usp. Iv 8, 32), te sa sinovskom i teološkom poslušnošću Svetom Ocu, odmah sam napisao svoju ostavku, koju danas je prihvaćen i javno objavljen”, rekao je.

U poruci upućenoj samoj nadbiskupiji, Mestre je rekao da je bio “vrlo sretan ovih osam i pol mjeseci” služeći u nadbiskupiji.

“Boli me što odlazim, boli me što te ostavljam kao pastora ove Partikularne Crkve koja hodočasti u La Plati”, napisao je Mestre, “ali siguran sam da Bog ima puno bolje planove koje danas ne mogu dovršiti dešifrirati.”

Mestre je rođen 1968. u Mar del Plati u pokrajini Buenos Aires. Za svećenika biskupije zaređen je 1997., a diplomirao je teologiju sa specijalizacijom iz svetih pisama na Universidad Católica Argentina.

Imenovan je biskupom Mar del Plate 2017. nakon što je služio kao župnik u katedrali sv. Petra i Cecilije, generalni vikar biskupije i član Prezbiterskog vijeća.

Bio je i profesor svetog pisma na Teološkom fakultetu Sveučilišta Mar del Plata i utemeljitelj biskupijske biblijske komisije.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Djelatnici civilne zaštite Gaze izvukli su oko 60 tijela iz ruševina

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Nakon 2000 godina nastavlja se progon kršćana

Katoličke vijesti

Sveučilišna sportska udruga zabranjuje biološkim muškarcima sudjelovanje u ženskom sportu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti