Blagdan sv. Antuna pustinjaka u župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima-Sijekovcu
Biskupska konferencija BiH

Blagdan sv. Antuna pustinjaka u župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima-Sijekovcu

Blagdan sv. Antuna pustinjaka svečano je u srijedu, 17. siječnja 2024. proslavljen u župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima-Sijekovcu u Bosanskoj Posavini. Taj se blagdan u ovoj župi slavi još od 1936. kada je sagrađena prva svečeva kapela i od tada mu hodočaste vjernici svih vjeroispovijesti iz toga kraja Bosanske Posavine. Misno slavlje predvodio je vlč. Krešimir Čutura, župnik slavonskobordske župe Duha Svetoga. Uz domaćeg župnika Ivana Tolja suslavili su: derventski dekan fra Ivan Marić, doborski dekan preč. Ilija Orkić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, plehanski gvardijan fra Anto Tomas te okolni svećenici mons. Pero Zeba, povratnik u Bijelom Brdu, vlč. Pavo Brajnović, vlč. Ante Perić i vlč. Antonio Čutura.

Vlč. Čutura u prigodnoj je homiliji pojasnio zašto smo kao kršćani štujući svece pozvani ih i nasljedovati u konkretnom životu.

„Sveci koje štujemo, kojima se molimo, obavljamo devetnice, kojima hodočastimo možda bi nam rekli da tu gdje sada živimo, živimo po zakonima evanđelja. Trebamo aktualizirati evanđelje do te mjere da budemo spremni dovesti sebe u pitanje, svoje stavove, svoju istinu. Možda bi nam sv. Antun pustinjak rekao: ‘Obnovi istinoljubivost u sebi, odreci se svoje unutarnje želje da bude po tvome, obnovi u sebi poštovanje prema drugome, proširi svoje vidike’. Dopustimo stoga Bogu da u nama obnavlja darove Duha Svetoga, razvijajmo unutarnju stabilnost. Potrebna nam je pouka o pravednosti. Pozvani smo biti zahvalni Bogu i ljudima. Nedostaje nam discipline …“, rekao je uz ostalo vlč. Čutura.

Posvijestivši da su to sveci ozbiljno shvaćali i tako živjeli naglasio je kako nam oni svjedoče da se može biti Božji, doći do neba živeći evanđelje onako kako nas Bog vodi.

“Dok molimo zagovor sv. Antuna ohrabrimo se već danas početi živjeti novi, odgovoran, pravedan, realan, normalan ljudski blagoslovljen život”, zaključio je vlč. Čutura.

Za taj pusti, ratom porušeni posavski kraj veliki je događaj toga dana bila i prva pričest koju su tijekom mise primile dvije kandidatice koje žive u susjednom Slavonskom Brodu, a čiji su roditelji iz toga kraja. Svoju zahvalu i molitvu Isusu za taj sveti čin izrekle su u molitvi vjernika, a i na kraju mise slaveći ga pjesmom „Mi želimo uzdić Isusa!“

Slavlje su sviranjem i pjevanjem uveličali vlč. Jakov Kajinić i Robert Čabraja, otac prvopričesnice Ane.

Još od 1936. kada je u tom dijelu Bosanske Posavine sagrađene prva kapelica posvećena sv. Antunu pustinjaku vjernici svih vjeroispovijesti hodočastili su i slavili blagdan sv. Antuna Opata. Bio je to i jedan od razloga da je u tom mjestu 1981. osnovana Župa sv. Antuna Padovanskog. Kako je u Domovinskom ratu stara kapelica porušena, vjernici su 2004. sagradili novu moderniju, i od tada svake godine ponovno slave misu na blagdan sv. Antuna Opata. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Tisuće vjernika u živoj krunici za mir u Budimpešti

Katoličke vijesti

Papa: Oholost, porok koji truje osjećaj bratstva

Katoličke vijesti

Sa surfanjem, između stranica Evanđelja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti