Biskupija Peoria, Ill., zatvorila je novine The Catholic Post nakon 90 godina
Svijet

Biskupija Peoria, Ill., zatvorila je novine The Catholic Post nakon 90 godina

Biskup Louis Tylka iz Peorije prekinuo je izdavanje The Catholic Posta, novina biskupije Peoria utemeljenog prije gotovo 90 godina, i najavio da ćemo “dok gledamo u budućnost, razviti nove strategije u širem komunikacijskom planu”.

“Iako je istina da više nećemo imati biskupijske novine, posvećen sam istraživanju novih mogućnosti za dijeljenje priča o našoj vjeri u biskupiji Peoria”, napisao je Tylka u pismu poslanom 11. siječnja na 10.000 adresa dvotjednika. pretplatnika.

Posljednje redovno izdanje datirano je 24. prosinca 2023.

Osnovan 1934. kao The Peoria Register i dio je pionirskog lanca biskupijskih novina tiskanih u Denveru, a ime mu je promijenjeno u The Catholic Post 1969. kada su i proizvodnja i tiskanje preseljeni unutar biskupije.

Catholic Post ima bogatu povijest u katoličkom tisku. Dva njegova bivša urednika — mons. Robert G. Peters, koji je bio urednik ili izdavač 47 godina, i Albina Aspell, pionirka među ženama u katoličkom novinarstvu — bili su predsjednici Catholic Press Association Sjedinjenih Država i Kanade, sada Catholic Media Association ili CMA . Obojica su također bili dobitnici najvišeg priznanja udruge, Nagrade sv. Franje Saleškog.

Petersove tehničke vještine pomogle su usmjeriti mnoge katoličke publikacije u doba računala. Godine 1987. Aspell se obratio svetom Ivanu Pavlu II. i svjetskoj biskupskoj sinodi o potrebi da Katolička crkva bude otvorenija u pružanju informacija.

Fr. John Dietzen, bivši suradnik urednika, započeo je kolumnu s pitanjima i odgovorima koju je objavio Catholic News Service i koja je godinama bila najpopularnija ponuda.

Catholic Post redovito je dobivao priznanje CMA-a za novinarsku izvrsnost, uključujući treće mjesto za najbolje novine u svojoj klasifikaciji 2022. Od 1963. novine također objavljuju godišnji imenik biskupije Peoria.

Tom Dermody, koji je bio urednik The Catholic Posta 32 godine do svog umirovljenja 2022., nazvao je njegovo zatvaranje “teškim zbogom”. Rekao je da je ta odluka “najnoviji dokaz seizmičke promjene koja nastavlja potresati novinarstvo” dok tiskane publikacije u svjetovnom i vjerskom tisku traže svoje mjesto u sve digitalnijem dobu.

Dermody je požalio da biskupije gube u tranziciji — uključujući redovitu, opipljivu vezu koju dijele katolici, župe i škole u njihovim regijama — ali se usredotočio na zahvalnost za sve što je The Catholic Post postigao u služenju crkvi tijekom devet desetljeća.

“Rođen je tijekom Velike depresije,” rekao je Dermody za biskupijske novine, “a stasao je tijekom Drugog svjetskog rata. Vodio je katolike kroz promjene Drugog vatikanskog sabora i nije bježao od kontroverzi.”

“Dijelila je učenja osam papa, sedam biskupa i svjedoka vjere tisuća”, nastavio je u kolumni razmišljajući o zatvaranju. “Premostio je novo tisućljeće i prihvatio digitalno doba s aktivnim web-mjestom i Facebook zajednicom koja je narasla na 8500 pratitelja. A kada je pandemija tjednima zatvarala crkve, The Catholic Post nije propustio ni trenutak, na kraju je osvojio radost i poštovanje kad su katolici napokon ponovno mogli primiti euharistiju.”

Tylka je kao čimbenike svoje odluke naveo izazove pada broja pretplata, povećanja troškova i smanjenja radne snage.

Izrazio je zahvalnost “svima onima koji su sudjelovali u povijesti produkcije The Catholic Posta”. Među trenutnim zaposlenicima novina je Sonia Nelson, voditeljica oglašavanja već 36 godina.

“Tijekom posljednjih 90 godina, mnogi su shvatili tko smo mi kao Crkva i naučili više o našoj vjeri u Isusa Krista kroz svoje napore”, napisao je Tylka. Tijekom desetljeća, dodao je, The Catholic Post bio je “pouzdan izvor informacija, nadahnuća i formacije u katoličkoj vjeri za desetke tisuća katoličkih obitelji”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pro-life zagovornici bore se protiv širenja eutanazije diljem Kanade i Australije

Katoličke vijesti

‘Nitko’ sada najveća vjerska kategorija u SAD-u, kaže novo izvješće

Katoličke vijesti

Patrijarh Bartolomej izrazio solidarnost s katolicima nakon napada na crkvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti