Biskupi EU ističu vjersku dimenziju božićnog masakra u Nigeriji – Vatican News
Svijet

Biskupi EU ističu vjersku dimenziju božićnog masakra u Nigeriji – Vatican News

Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) pozdravlja nedavnu europsku rezoluciju kojom se osuđuje božićni masakr 2023. u Nigeriji, ali žali što tekst umanjuje vjerske uzroke nasilja.

Autor: Lisa Zengarini

Europski biskupi ponovili su svoju duboku zabrinutost zbog progona s kojima su suočene kršćanske zajednice u Nigeriji te su pozvali institucije EU-a da daju oštriji odgovor na islamistički terorizam u toj afričkoj državi.

U an hitna rezolucija usvojena prošli tjedan, Europski parlament (MEP) oštro je osudio božićni masakr koji su u prosincu 2023. počinili muslimanski militanti Fulani u više od 160 sela u područjima Bokkosa, Barkin Ladija i Magua u državi Plateau, u središnjoj Nigeriji.

Rezolucija Europskog parlamenta o božićnom masakru

U napadima, u kojima je navodno spaljeno osam crkava, ubijeno je najmanje 200 kršćana, više od 300 ih je ozlijeđeno, a nekoliko ih je ostalo bez doma. Zbog nasilja je navodno raseljeno oko 15.000 ljudi.

U usvojenoj rezoluciji zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su “ulogu klimatskih promjena, natjecanja za oskudne resurse i nestanka učinkovitih shema posredovanja” u sukobu između uglavnom kršćanskih farmera i muslimanskih stočara Fulani.

Sustavni teroristički napadi fulanskih ekstremista na kršćane

Pozdravljajući rezoluciju, Povjerenstvo biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), prigovorilo je da tekst umanjuje vjersku dimenziju incidenta i njegovu terorističku prirodu, kako su istaknuli nigerijski biskupi prema kojima je “kontinuirana pustoš koju su uzrokovali naoružani pastiri u raznim dijelovima naše zemlje, više se ne mogu tretirati kao puki sukob između stočara i poljoprivrednika”, već ih treba tretirati “kao terorističke akte”.

“Ekološki i ekonomski pritisci”, ponovio je otac Manuel Barrios Prieto, glavni tajnik COMECE-a, “ne mogu dovoljno objasniti žestinu napada i njihove koordinirane i sustavne obrasce koje su počinili islamistički teroristi Fulani.”

Doista, napadi na Badnjak 2023. nisu izolirani slučajevi. Usred rastućih sigurnosnih izazova, od islamističkog terorizma do banditizma, kršćani su posebno na meti i ranjivi u Nigeriji.

COMECE je podsjetio da su u napadu u siječnju 2024. Fulani infiltrirani teroristi ubili više od 30 osoba i uništili nekoliko kuća i bogomolja. Prošlog rujna, sjemeništarac Na’Aman Danlami Stephen iz biskupije Kafanchan je izgorio u gnusnom terorističkom napadu. Osim toga, preko 2 milijuna kršćana u državi Benue interno je raseljeno zbog nasilja.

Nekažnjivost počinitelja

Europski parlament već je osudio u svibnju 2020. da je “više od 6000 kršćana ubijeno od 2015. od strane džihadističkih skupina ili da su stradali kao rezultat politike ‘tvoja zemlja ili tvoja krv’ koju provode militanti Fulani”.

Počinitelji ovih zločina, uključujući i džihadiste, uživaju nekažnjivo, jer se rijetko procesuiraju i osuđuju. Prema riječima fr. Barrios Prieto, “Ne treba više tolerirati da svi ovi zločini ostanu neodgovorni. Nigerijska vlada ima odgovornost zaštititi svoje građane, uključujući sustavno progonjene kršćanske zajednice”.

Potreba za oštrijim mjerama Europske unije

COMECE je stoga hitno pozvao Europsku uniju da poduzme “oštre mjere u skladu sa svojim zakonodavstvom i upotrijebi diplomatske kanale kako bi osigurala zaštitu svih građana u Nigeriji.” U tom kontekstu, kaže se, posebni izaslanik EU-a za slobodu vjere ili uvjerenja i posebni predstavnik EU-a za ljudska prava također bi mogli dati vrijedan doprinos.

COMECE je već pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi sve veći progon kršćana u Nigeriji 2020. U svibnju 2023. Biskupska komisija primila je biskupa Matthewa Hassana Kukaha iz Sokota i omogućila sastanak dijaloga s predstavnicima EU-a i njegovih država članica .

Kršćani ranjivi na terorizam i opću nesigurnost u Nigeriji

Nigerija, koja je godinama suočena s bezbrojnim sigurnosnim izazovima, u rasponu od islamističkog terorizma do banditizma, ostaje najsmrtonosnije mjesto za život kršćana, kao što je nedavno potvrdila Open Door, međunarodna organizacija za zagovaranje koja podupire progonjene kršćane i Crkve diljem svijeta.

Godine 2021. 90% svih kršćana diljem svijeta koji su ubijeni zbog svoje vjere bilo je u Nigeriji. U prosjeku 14 nigerijskih kršćana umre svaki dan. Jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji s kojima se kršćani suočavaju je islamistička pobuna Boko Haram koja pustoši Nigerijom od 2009. Ti se teroristi žestoko protive zapadnom obrazovanju, smatrajući ga simbolom korupcije i moralnog propadanja.

Pošast otmica radi otkupnine

Pošast otmice radi otkupnine također ostaje sveprisutna prijetnja za Crkvu. Svećenike i redovnike redovito otimaju razbojnici. Najnoviji incident dogodio se početkom veljače kada su dva klaretinca (Misionara Bezgrešnog Srca Marijina) u državi Plateau oteli neki naoružani ljudi. Pušteni su nakon nekoliko dana.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Josipovci u Australiji aktivno odgovaraju na Laudato si’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Ohio zabranjuje promjenu spola kod djece, nadjačavajući veto guvernera DeWinea

Katoličke vijesti

Američki i meksički biskupi iznose prijedloge za pomoć migrantima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti