Biskupi Biskupske konferencije BiH pohodili Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu
Biskupska konferencija

Biskupi Biskupske konferencije BiH pohodili Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koji se od 3. svibnja nalaze na svom službenom pohodu Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije poznatom pod nazivom „ad limina Apostolorum“ (na apostolske pragove), 4. svibnja 2024. posjetili su Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu na poziv vršitelja dužnosti rektora vlč. Branka Jurića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Predsjednika Biskupske konferencije BiH, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomu Vukšića te biskupa banjolučkog mons. Željka Majića i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena dočekao je na ulazu u Vatikan rektor Jurić te ih pobliže upoznao s poviješću ovog svećeničkog zavoda kao i sa trenutnim stanjem. Prvoga dana pohoda, 3. svibnja 2024. rektor Jurić sa suradnicima također je ugostio na doručku sve članove BK BiH među kojima i biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića. U njihovoj pratnji bio je generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Campo Santo Teutonico, smješten unutar granica Vatikana u neposrednoj blizini Bazilike sv. Petra i Doma Svete Marte, ustanova je koja u različitim oblicima datira od doba Karla Velikoga. Danas je čine tri sastavnice: L’Arciconfraternita di Santa Maria della Pietà nel Campo Santo dei Teutonici e Fiamminghi osnovana 1450., Papinski svećenički zavod od 1876. te Römisches Institut der Görres-Gesellschaft od 1888. godine.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije dr. sc. Georg Bätzing imenovao je 20. svibnja 2021. svećenika Sarajevske nadbiskupije dr. sc. Branka Jurića vicerektorom Papinskog svećeničkog zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu. Osim sa svećenicima u Zavodu, u kojem je trenutno i v. d. rektora (2022.-2024.), teolog Jurić tu radi i u pastoralu govornika njemačkog jezika, među kojima je i Papinska švicarska garda. Doktorsku radnju „Le sfide ecumeniche di teologia morale. Il contributo di Bernhard Häring“ obranio je 2021. na institutu Accademia Alfonsiana u Rimu. Potom je nastavio studij na Papinskom orijentalnom institutu. Osim pitanja teološke etike, zanimaju ga i pitanja ekumenizma, dijaloga, nenasilja, suvremene kulture i komunikacija. Preveo je i uredio više knjiga. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papinsko povjerenstvo za zaštitu djece surađuje s Papinskim sveučilištem Svetog Križa

Katoličke vijesti

Papina homilija na svetkovinu Tijelova

Katoličke vijesti

Papa primio metropolita Antonija iz Moskovske patrijaršije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti