Biskup Barron: Antireligijski Bill Maher je ‘postao saveznik’
Europa

Biskup Barron: Antireligijski Bill Maher je ‘postao saveznik’

Osoblje CNA, 29. svibnja 2024. / 13:25

Biskup Robert Barron ovaj je tjedan rekao da je voditelj talk-showa Bill Maher, koji je bio poznat po kritici vjere, postao malo vjerojatan “saveznik” usred tekućih gorkih kulturnih ratova.

Barron, biskup Winona-Rochester biskupije u Minnesoti i osnivač Word on Fire Ministries, napisao je u utorak na CNN-u dok je Maher dugi niz godina bio pouzdano oštar i nepoštedni kritičar religije, komičar je u posljednje vrijeme bacio pogled na sasvim drugu metu.

U svom HBO talk showu, prisjetio se Barron, Maher bi “često predstavljao najekstremniju i prostodušnu verziju kršćanstva, a njegova bi se publika podrugljivo smijala s njim jadnicima koji su još vjerovali u takve besmislice.”

Komičarev antireligijski žar naposljetku je došao do vrhunca u filmu “Religulous” iz 2008., primijetio je Barron. Maher je u tom dugometražnom filmu proputovao svijet ismijavajući i kritizirajući brojne religije, uključujući i katoličanstvo.

Maher me “nervirao”, priznao je Barron, iako je rekao da je Maherova uvjerenja shvatio kao izdanak onoga što je biskup opisao kao “djetinjastu verziju vjere” koju je prenijela mlitava američka vjerska tradicija sredinom stoljeća.

Ipak, posljednjih godina, primijetio je Barron, komičar se okrenuo od kritike religije i više prema kritici “probuđenog” stila politike koji je počeo dominirati većim dijelom američkog političkog i društvenog diskursa.

“Dok je to činio, ja sam se uvijek iznova nalazio kako kimam glavom u znak slaganja”, napisao je prelat. “Na moje iznenađenje, Nemesis je postao saveznik.”

Biskup je napisao da se i on i Maher protive “antagonizmu sve ili ništa koji je karakterističan za wokeizam i brutalnu kulturu otkaza koja iz njega proizlazi.”

„Probuđeni konsenzus je da one s kojima se ne slažemo ne treba samo ispravljati ili ignorirati; na njih treba viknuti i ušutkati”, rekao je.

Biskup je nadalje ukazao na Maherovo nedavno pojavljivanje u talk showu konzervativnog Grega Gutfelda na Fox Newsu.

Ljevičar Maher i desničar Gutfeld “nisu se međusobno vrijeđali; nisu pribjegli taktici blaćenja”, napisao je Barron. Umjesto toga, “iznijeli su argumente i na kraju programa oboje su se smijali.”

Maher je pokazao da intelektualni protivnici “ne moraju demonizirati jedni druge” i da mogu “razgovarati o problemima bez pribjegavanja nasilju ili osobnom napadu”.

Čineći to, komičar je “ujedno udario u temelje wakeizma i pokazao, u istinski patriotskom duhu, da još uvijek vjeruje u demokratski proces”, rekao je Barron.

Maher je ranije ovog mjeseca progovorio kao odgovor na bijes oko uvodnog govora igrača Kansas City Chiefsa Harrisona Butkera 11. svibnja na Benedictine Collegeu; u tom je govoru Butker, katolik, govorio o rodnoj ideologiji, rodnim ulogama, homoseksualnosti, pobačaju i drugim gorućim temama.

Komičar je 17. svibnja rekao da su kritičari opisali Butkera kao “najveće čudovište u povijesti” jer je javno govorio u korist braka i vjere.

“Ne vidim u čemu je veliki zločin. Stvarno ne”, rekao je Maher.

Barron je u prošlosti oštro kritizirao Mahera zbog komičareve vjerske kritike, s prelatom opisujući ga 2014 kao “najdosadniji antireligiorist na današnjoj sceni”.

Maher je također u prošlosti bio nepoštedni kritičar religije, nazivajući je “neurološkim poremećajem” koji “nerazmišljanje čini vrlinom”.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Francuski svećenik i stručnjak za holokaust suprotstavlja se pokušajima iskorištavanja Isusa za antiizraelske ciljeve

Katoličke vijesti

Mary Rice Hasson imenovana gostujućom suradnicom za Veritas Center franjevačkog sveučilišta

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Krist Dobri Pastir ‘traži nas dok nas ne nađe’ kad smo izgubljeni

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti