Biden najavljuje nove mjere za pobačaj na godišnjicu Roe v. Wade
Svijet

Biden najavljuje nove mjere za pobačaj na godišnjicu Roe v. Wade

Washington, DC Newsroom, 22. siječnja 2024. / 16:00 sati

Administracija predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je objavila nove planove za povećanje pristupa kirurškom pobačaju, kemijskom pobačaju i kontracepciji, a taj potez dolazi na 51. godišnjicu sada već nepostojeće presude Vrhovnog suda Roe v. Wade.

Pritisak Bijele kuće uključuje nove smjernice Ministarstva zdravstva i društvenih usluga (HHS) za podršku kirurškog pobačaja kroz savezni zakon koji jamči “hitno medicinsko liječenje”. Plan također napreduje s prethodnim radnjama izvršne vlasti kako bi se omogućio lakši pristup kemijskim pobačajima putem federalnih propisa.

“Zdravlje i životi žena vise o koncu zbog ekstremnih državnih zabrana pobačaja”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

“Ovi opasni državni zakoni izazvali su kaos i zbrku, budući da su žene odbijene od hitne pomoći, prisiljene su putovati stotinama milja ili su prisiljene ići na sud kako bi tražile dopuštenje za zdravstvenu skrb koja im je potrebna.”

Nove radnje HHS-a uključuju obuku zdravstvenih radnika i edukaciju pacijenata o saveznim zahtjevima u Zakonu o hitnom medicinskom liječenju i radu (EMTLA) i olakšavanje procesa podnošenja pritužbi protiv bolnica prema tom zakonu. Zakonom iz 1986 zahtijeva da bolnice koje sudjeluju u programu Medicare svim pacijentima osiguraju odgovarajuće medicinske preglede, stabilizirajuće liječenje i premještaj bez obzira na njihovu sposobnost plaćanja.

Iako zakon izričito ne spominje pobačaj, uprava vjeruje da “potrebna hitna pomoć može, u nekim okolnostima, uključivati ​​i skrb o pobačaju.”

Administracija je protumačila zakon kao da više dopušta pobačaj u nekim slučajevima nego što to dopuštaju zakoni u nekim pro-life državama – kao što su Idaho i Teksas – i tvrdila je da savezni propisi nadjačavaju državna ograničenja. Očekuje se da će Vrhovni sud donijeti odluku o tumačenju ovog zakona od strane administracije u lipnju, kada će se vjerojatno riješiti tužba koju je podiglo Ministarstvo pravosuđa (DOJ) protiv države Idaho.

Bidenova administracija također ide naprijed s naporima da podrži kemijski pobačaj putem izvršnih mjera. Bijela kuća objavila je da će HHS, DOJ i Ministarstvo domovinske sigurnosti izvijestiti o provedbi predsjedničkog memoranduma iz 2023. za povećanje pristupa kemijskom pobačaju. Memorandum je uputio agencije da izrade smjernice za pacijente i pružatelje zdravstvenih usluga kako bi podržali pristup kemijskom pobačaju te da prouče i daju prijedloge o smanjenju prepreka za pristup lijekovima za kemijski pobačaj.

Vrhovni sud je u međuvremenu pristao saslušati slučaj podnijela liječnička skupina koja se zalaže za život, a koja osporava odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) lijeka za pobačaj mifepristona i njegovu kasniju deregulaciju lijeka. U tužbi se navodi da prvotno odobrenje lijeka od strane FDA-e nije odvagnulo potencijalne sigurnosne rizike za žene i da je njegova deregulacija – kako bi se ženama omogućilo da dobiju recept bez osobnog posjeta liječnika i da primaju lijek poštom – također nije uspjela. pravilno odvagnuti sigurnosne rizike.

Osim nastojanja da se proširi pobačaj, priopćenje Bijele kuće dotaklo se i nastojanja administracije da podrži kontracepciju. Bijela kuća je rekla da će HHS izdati pismo privatnim osiguravateljima, državnim programima Medicaid i dječjeg zdravstvenog osiguranja te planovima Medicare o obvezama pokrivanja “priuštive kontracepcije”. Ured za upravljanje osobljem također će izdati smjernice koje zahtijevaju od osiguravatelja koji sudjeluju u Federal Employee Health Benefits Program da educiraju upisane o prednostima kontracepcije.

Administracija također nalaže saveznim agencijama da izdaju smjernice kako bi pojasnili da su kontraceptivi odobreni od strane FDA besplatno pokriveni Zakonom o pristupačnoj skrbi.

U priopćenju se navodi da Bijela kuća saziva četvrti sastanak Radne skupine za pristup reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi kako bi koordinirala i poduprla te napore u vezi s pobačajem i kontracepcijom.

Bidenova kampanja bila je usredotočujući se jako na pobačaj pred izbore 2024. Također u ponedjeljak, kampanja je pokrenula televizijsku reklamu za pobačaj, a potpredsjednica Kamala Harris pokrenula je svoju turneju “Borba za reproduktivne slobode”, u kojoj je kritična prema zakonima koji zagovaraju život.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan je domaćin štovanja relikvija 21 koptskog libijskog mučenika na prvi blagdan

Katoličke vijesti

Svećenik podnio ostavku na mjesto voditelja Papinskih misija u SAD-u, priznao da je prekršio zavjet celibata

Katoličke vijesti

Kardinal Fernández kaže da je papa Franjo znao za njegovu knjigu ‘Mistična strast’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti