Američki biskupi spremaju se za proljetno okupljanje u Louisvilleu, Kentucky
Europa

Američki biskupi spremaju se za proljetno okupljanje u Louisvilleu, Kentucky

Washington, DC Newsroom, 12. lipnja 2024. / 10:15

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) sastat će se u Louisvilleu, Kentucky, od 12. do 14. lipnja na svojoj proljetnoj plenarnoj skupštini 2024. godine.

Tijekom javnih sjednica skupštine, koje počinju 13. lipnja, biskupi će glasovati o tome hoće li odobriti nacrt dokumenta koji sadrži pastoralni plan za indijansku službu Crkve SAD-a, “Održavanje Kristova svetog obećanja: Pastoralni okvir za domorodačku službu.”

u nacrt dokumentačiju je kopiju dobio EWTN News, biskupi se ispričavaju za “napuštenost” indijanskih katolika od strane Crkve i predlažu put naprijed koji uzima u obzir “jedinstvene kulturne potrebe” ovih zajednica.

Na glasovanje je i dokument koji predlaže novi okvir za službu s mladima i mladima pod nazivom „Slušaj, poučavaj, pošalji“. Dokument je vrhunac procesa započetog kao odgovor na apostolsku pobudnicu pape Franje Christus Vivitobjavljen 2019. nakon vatikanske Biskupske sinode o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja.

Okupljeni biskupi također će razmotriti hoće li na mjesnoj razini unaprijediti kauzu beatifikacije i kanonizacije Adele Brise, koja je 1859. svjedočila prvom i jedinom odobrenom marijanskom ukazanju u Sjedinjenim Državama u Championu, Wisconsin.

Članovi Latinske crkve USCCB također će glasovati hoće li odobriti izmjene prijevoda Liturgije časova.

Prije javnih susreta biskupi će “provesti vrijeme u molitvi i međusobnom bratskom dijalogu”, navodi se u priopćenju USCCB. Također će razmotriti budućnost Katoličke kampanje za ljudski razvoj (CCHD), nacionalnog programa američkih katoličkih biskupa za borbu protiv siromaštva, koji je doživio financijski manjak zbog pada donacija nakon pandemije COVID-19. Kampanja se financira godišnjim prikupljanjem u američkim župama.

Počevši od 2008., CCHD je bio kritizirali aktivisti — i neki katolički biskupi — za financiranje organizacija koje su zauzele stavove protivne crkvenom učenju, poput pobačaja i istospolnih brakova. Godine 2010. USCCB je uveo nove kontrole kako bi osigurao da se primatelji stipendija pridržavaju katoličkog učenja.

U četvrtak, 13. lipnja, okupljenima će se obratiti kardinal Christophe Pierre, apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama, nakon čega će se obratiti predsjednik USCCB, nadbiskup Timothy Broglio iz Nadbiskupije za vojne službe, SAD.

Kasnije tijekom dana, nadbiskup Borys Gudziak, predsjednik konferencijskog Odbora za domaće pravosuđe i ljudski razvoj, i biskup Robert Barron, voditelj Odbora za laike, brak, obiteljski život i mlade, iznijet će najnovije informacije o USCCB-ovoj kampanji za mentalno zdravlje .

Uz akcijske stavke o kojima će se glasovati u petak, biskup Mark Seitz, predsjednik odbora za migracije, izvijestit će biskupe o statusu programa viza za vjerske djelatnike. Kao National Catholic Register, CNA-in sestrinski novinski partner, prijavio u prosincu 2023., nova promjena u viznoj politici SAD-a ostavila je tisuće podnositelja zahtjeva za vizu — uključujući katoličke svećenike koji su tražili stalni boravak — nisu mogli dobiti zelene karte prije isteka njihove početne vize.

Javne sjednice 13. i 14. lipnja prenosit će se uživo na Web stranica USCCB-a.

Zelda Caldwell

Zelda Caldwell je urednica vijesti u Katoličkoj novinskoj agenciji sa sjedištem u Washingtonu, DC. Prethodno je radila za Aleteiju, kao urednica Vijesti i kulture.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Catholic Relief Services mobilizira zalihe nakon što je uragan ‘prostrujao’ Karibima

Katoličke vijesti

Trump ozlijeđen na skupu u Pennsylvaniji u pokušaju atentata; strijelac, sudionik skupa mrtav

Katoličke vijesti

Gdje su sada hodočasnici? Nacionalno euharistijsko hodočašće kreće u Indianapolis

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti