8 moćnih molitava svetom Josipu za koje nikada niste čuli
Kršćanski život

8 moćnih molitava svetom Josipu za koje nikada niste čuli

Kao što je sveti Josip nekoć izbavio Dijete Isusa iz smrtne pogibli, tako neka sada čuva svetu Crkvu Božju od zamki neprijatelja!

Budući da je 2021. godina svetog Josipa, a 1. svibnja spomendan svetog Josipa Radnika, pravo je vrijeme da naučimo novu molitvu jednom od naših najmoćnijih zaštitnika, svetom Josipu. Evo nekoliko izvrsnih (i malo poznatih) molitvi koje treba razmotriti.

1. Sveta Faustina, sveti Josip i Memorare Gospi

Ovu praksu svetoj Faustini preporučio je sam sveti Josip. Bilo je to u srpnju 1937. Bila je u odmaralištu svoje zajednice jer je bila prilično bolesna. U njezinom dnevniku (1203.) zabilježila je: “sv. Josip me poticao da mu budem stalno odana. On sam mi je rekao da svaki dan jednom izmolim tri molitve (Oče naš, Zdravo Marijo i Slava) i Memorare. Pogledao me s velikom ljubaznošću i dao mi do znanja koliko podržava ovo djelo (milosrđa). Obećao mi je tu posebnu pomoć i zaštitu. Svaki dan učim tražene dove i osjećam njegovu posebnu zaštitu.”

2. Memorare svetom Josipu

Uz Marijanski memorare tu je i jedan malo poznati Memoriare svetom Josipu:

Upamti, o najčestitija zaručnice Djevice Marije, da se nikad nije znalo da je itko tko je tražio tvoju pomoć i tražio tvoj zagovor ostao bez pomoći. Pun pouzdanja u tvoju moć, hitam k tebi i molim tvoju zaštitu. Poslušaj, o Otkupiteljev hranitelju, moju poniznu molitvu i u svojoj dobroti počuj me i usliši me. Amen.

3. Molitva svetom Josipu za zaštitu

Nebo zna da nam je danas, više nego ikada, potrebna nebeska zaštita. Nema potrebe da počnemo sricati sve fizičke i duhovne opasnosti našeg doba.

Sveti Josip zaštitio je Svetu Obitelj od Herodova gnjeva i tko zna koliko drugih opasnosti i prijetnji koje su im tijekom godina nanijete. Upamtite da je jedan od naslova svetog Josipa “Teror demona”. Ovo je snažna tradicionalna Molitva za zaštitu svetog Josipa:

O sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako brza, tako jaka,
pred Božjim prijestoljem stavljam u tebe sve svoje interese i želje.
O sveti Josipe, pomozi mi svojim moćnim zagovorom,
i isprosi mi od svoga Božanskog Sina
sve duhovne blagoslove, po Isusu Kristu, našem Gospodinu.
Tako da, angažiravši se ovdje ispod svoje nebeske moći,
Mogu izraziti svoju zahvalnost i štovanje najljubaznijem ocu.

O sveti Josipe, ne umaram se promatrati tebe i Isusa kako spava u tvom naručju;
Ne usuđujem se prići dok on počiva kraj tvoga srca.
Pritisnite ga u moje ime i poljubi njegovu finu glavu za mene i
zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem.

Sveti Josipe, zaštitniče duša na odlasku – moli za mene. Amen.

4. Molitva pouzdanja u svetoga Josipa

Moramo moliti s pouzdanjem. Još jedna tradicionalna, ali malo poznata molitva svetom Josipu je Molitva pouzdanja u svetoga Josipa. Tradicionalno ide ovako:

S djetinjim pouzdanjem predstavljam se pred tobom, o sveti Josipe, vjerni udomitelju Isusov! Molim tvoj milosrdni zagovor i potporu u ovoj mojoj sadašnjoj potrebi. [Navedite nakanu.]

Čvrsto vjerujem da si ti najmoćniji u blizini Božjeg prijestolja, koji te je izabrao za udomitelja svog voljenog sina, Isusa Krista. O blaženi sveče, koji si to nebesko blago, s njegovom djevičanskom majkom, spasio od bijesa njegovih neprijatelja, koji si neumornom marljivošću podmirivao njegove zemaljske potrebe i očinskom ga brigom pratio i štitio na svim putovanjima njegova djetinjstva, uzmi i mene , za ljubav Isusovu, kao tvoje dijete. Pomozi mi u mojoj sadašnjoj nevolji svojim molitvama pred Bogom. Beskrajna dobrota našeg spasitelja, koji te je volio i poštovao kao svog oca na zemlji, ne može ti odbiti nijedan zahtjev sada na nebu.

Koliko je pobožnih duša tražilo pomoć od tebe u svojim potrebama i iskusilo, na svoju radost, kako si dobar, kako si spreman pomoći. Kako se brzo obraćaš onima koji ti se s povjerenjem obraćaju! Kako si moćan u donošenju pomoći i vraćanju radosti u zabrinuta i potištena srca! Zato letim k tebi, o najvrijedniji oče Isusov, prečestivi zaručniče Marijin! Dobri sveti Josipe, molim te gorućom ljubavlju koju si imao prema Isusu i Mariji na zemlji, utješi me u mojoj nevolji i iznesi moju molbu, po Isusu i Mariji, pred prijestolje Božje! Jedna tvoja riječ potaknut će ga da pomogne mojoj napaćenoj duši. Tada ću najradosnije hvaliti njega i tebe, i usrdnije ću zahvaljivati! Amen.

5. Molitva prije posla svetom Josipu radniku

Otprilike na prijelazu u 20. stoljeće, papa sveti Pio X. sastavio je ovu Molitvu prije posla svetom Josipu Radniku:

O slavni sveti Josipe, uzore svih onih koji su predani radu, isprosi mi milost da radim u duhu pokore za okajanje svojih mnogih grijeha; raditi savjesno, stavljajući dužnost iznad svojih prirodnih sklonosti; raditi sa zahvalnošću i radošću, smatrajući čašću koristiti i razvijati radom darove primljene od Boga; raditi s redom, mirom, umjerenošću i strpljivošću, ne ustežući se pred umorom i kušnjama; raditi iznad svega s čistoćom namjere i nevezanosti za sebe, neprestano držeći pred očima smrt i račun koji moram dati o izgubljenom vremenu, neiskorištenim talentima, izostavljenom dobru i uzaludnom samozadovoljstvu u uspjehu, tako kobnom za Božje djelo.

Sve za Isusa, sve po Mariji, sve po tvom primjeru, o patrijarhu, sveti Josipe. Takva će mi biti ključna riječ u životu i u smrti. Amen.

6. Litanije svetoga Josipa

Pio X. također je odobrio litanije svetog Josipa kao službenu molitvu Crkve. Službenik Svete Stolice Enchiridion Indulgentiarum (Priručnik oprosta) sada navodi samo šest litanija kojima je dodijeljen djelomični oprost za njihov pobožni recital. Najviše su nam poznate Litanije Blažene Djevice Marije (poznate i kao Litanije od Loreta). Tu su i Litanije Presvetog Imena Isusova, Presvetog Srca Isusova, Predragocjene Krvi i Svetih. Ovo su litanije svetog Josipa:

Gospodine, smiluj nam se.
Kriste, smiluj nam se.
Gospodine, smiluj nam se. Kriste usliši nas.
Kriste, milostivo nas usliši.

Bože Oče nebeski, smiluj nam se.
Bože Sine, Otkupitelju svijeta, smiluj nam se.
Bože Duše Sveti, smiluj nam se.
Presveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se.

Sveta Marijo, moli za nas.
Sveti Josipe, moli za nas.
Slavni sine Davidov, moli za nas.
Svjetlo patrijarha, moli za nas.
Zaručnice Majke Božje, moli za nas.
Čedna čuvarice Djevice, moli za nas.
Udomitelju Sina Božjega, moli za nas.
Budni branitelju Kristov, moli za nas.
Glavo Svete obitelji, moli za nas.

Josipe pravedni, moli za nas.
Josipe prečisti, moli za nas.
Josipe razboriti, moli za nas.
Josipe vrli, moli za nas.
Josipe preposlušni, moli za nas.
Josipe vjerni, moli za nas.
Ogledalo strpljivosti, moli za nas.
Ljubitelju siromaštva, moli za nas.
Uzore radnika, moli za nas.
Slavo kućnog života, moli za nas.
Čuvaru djevica, moli za nas.
Stupu obitelji, moli za nas.
Utjeho nevoljnika, moli za nas.
Nado bolesnih, moli za nas.
Zaštitniče umirućih, moli za nas.
Strahote demona, moli za nas.
Zaštitnice svete Crkve, moli za nas.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, poštedi nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

V. Učinio ga je gospodarem svoga doma,
R. I knezOM nad svim posjedima Svojim.

Pomolimo se
Bože, koji si se u svojoj neizrecivoj Providnosti udostojio izabrati blaženog Josipa za zaručnika svoje presvete Majke, daj, molimo Te, da onaj koga častimo kao zaštitnika na zemlji bude naš zagovornik na nebu. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

7. Ad Te, Beate Joseph

Postoji još jedna molitva svetom Josipu koja također pridaje djelomični oprost za svoje pobožno recitiranje. Prethodni papa Lav XIII. sastavio ju je i dodao svojoj enciklici, Quamquam Pluries (O pobožnosti prema sv. Josipu). Priložio je djelomični oprost i naredio ovu molitvu, Ad Te, Beate Joseph, koje će se dodati krunici tijekom mjeseca listopada. Također je pozvao na molitveno trodnevlje svetom Josipu uoči njegove svetkovine 19. ožujka:

K tebi, o blaženi Josipe, dolazimo u našoj nevolji i izmolivši pomoć tvoje presvete zaručnice,
s pouzdanjem zazivamo i TVOJE pokroviteljstvo.

Po tom milosrđu koje TE je vezalo uz Bezgrešnu Djevicu Majku Božju i po očinskoj ljubavi kojom sI zagrlIO Dijete Isusa, ponizno TE molim da gledaŠ na baštinu koju je Isus Krist stekao svojom Krvlju, svojom moći i snagom. da nam pomogne u našim potrebama.

O najbdljiviji Čuvaru Svete obitelji, brani odabranu djecu Isusa Krista;
O oče najljubazniji, odagnaj od nas svaku zarazu pogreške i kvarnog utjecaja;
O naš najmoćniji zaštitniče, budi nam milostiv i s neba nam pomozi u borbi protiv vlasti tame; i, kao što si nekoć izbavio Dijete Isusa iz smrtne pogibli, tako sada čuvaj svetu Crkvu Božju od zamki neprijateljskih i od svih nevolja; zaštiti i svakoga od nas svojom stalnom zaštitom, da uzmognemo, poduprti tvojim primjerom i tvojom pomoći, pobožno živjeti, sveto umrijeti i zadobiti vječnu sreću u nebu. Amen.

8. Molba za blagoslov sv. Josipa

Ne zaboravite zamoliti sv. Josipa da vas blagoslovi! Ova Molba za blagoslov sv. Josipa je kratka verzija, i jako lijepa:

Blagoslovi me, o predragi oče, sveti Josipe; blagoslovi moje tijelo i moju dušu; blagoslovi moje odluke, moje riječi i djela, sve moje postupke i propuste, svaki moj korak; blagoslovi sve što posjedujem, sva moja unutarnja i vanjska dobra, da sve bude na veću čast Božju. Blagoslovi me za vijeke vjekova i sačuvaj me od svakoga grijeha. Isprosi mi milost da izvršim pomirenje za sve svoje grijehe ljubavlju i kajanjem ovdje na zemlji, tako da nakon svog posljednjeg daha mogu, bez odlaganja, pasti pred tvoje noge i uzvratiti ti zahvalom na nebu za svu ljubav i dobrotu koju si, O najdraži oče, pokazao si mi ovdje dolje. Amen.

Ovu molitvu slijedi molitva Očenaša, Zdravo Marijo i Slava budi, izmoljena tri puta, u zahvalu Bogu za milosti i povlastice udijeljene svetom Josipu.

Uz sve ove molitve, postoji Sedam žalosti i sedam radosti svetog Josipa predanost i 30-dnevnica svetom Josipu na posebnu nakanu. A uz marijansko krizmanje hvalevrijedan je običaj posvete svetom Josipu.

Sveti Josipe, moli za nas!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo » Tekstovi

Katoličke vijesti

Rezultati za dodjelu sportskih grantova u 2024.

Katoličke vijesti

Uplakana Marija znak je njezine majčinske ljubavi, rekao je Papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti