5 svetkovina u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati
Kršćanski život

5 svetkovina u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati

Svaki mjesec, katolički kalendar slavi blagdane nekoliko svetaca, svaki sa svojim jedinstvenim značenjem i pričama. Blagdani ovih svetaca služe katolicima kao trenuci razmišljanja, nadahnuća i slavlja. Ovi muškarci i žene vjernicima nude prilike za duhovni rast, zajedničko zajedništvo i zahvalnost za njihov primjer. Evo pet blagdana u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati.

1. Sveta Katarina Drexel

Blagdan: 3. ožujka

Sveta Katharine Drexel rođena je u Philadelphiji, Pennsylvania, 26. studenog 1858. Odrastajući u pobožnoj katoličkoj obitelji, Katharine je imala snažan osjećaj društvene odgovornosti i suosjećanja za manje sretne. Njezini su roditelji modelirali životni vijek službe, redovito koristeći svoje bogatstvo za podršku raznim dobrotvornim ciljevima. Godine 1887., tijekom putovanja zapadnim Sjedinjenim Državama sa svojom obitelji, Katharine je primijetila siromaštvo i neimaštinu s kojima su se susreli američki domoroci i Afroamerikanci.

Ovo iskustvo duboko ju je pogodilo i navelo je da svoj život posveti služenju marginaliziranim zajednicama. Katharine je ušla u redovnički život i pridružila se Sestrama milosrdnicama u Pittsburghu, Pennsylvania. Osnovala je sestre od Presvetog Oltarskog Sakramenta uz odobrenje pape Leona XIII. Katharine je iskoristila svoje značajno nasljedstvo za financiranje osnivanja škola, misija i institucija za borbu zajednice diljem Sjedinjenih Država. Među njezinim najznačajnijim postignućima bilo je osnivanje Sveučilišta Xavier u Louisiani u New Orleansu, prvog katoličkog sveučilišta u Sjedinjenim Državama za Afroamerikance.

Njezina predanost služenju drugima priskrbila joj je sveopće divljenje i poštovanje. Sveta Katharine Drexel umrla je 1955. u dobi od 96 godina. Godine 2000. papa Ivan Pavao II proglasio je Katharine svetom, čime je postala druga svetica rođena u Americi.

2. Sv. Perpetua i Felicity

Blagdan: 7. ožujka

Sv. Perpetua i Felicity bile su ranokršćanske mučenice koje su boravile u rimskoj provinciji Africi oko 203. godine. Perpetua, mlada plemkinja, i Felicity, njezina robinja, obje su živjele u Kartagi (današnji Tunis). Unatoč različitim društvenim statusima, dijelili su duboku vezu u svojoj vjeri i predanosti kršćanstvu.

Perpetua, nedavno obraćena na kršćanstvo, uhićena je zajedno s Felicity i nekoliko drugih suputnica zbog postojanosti odbijajući se odreći svoje vjere usred progona pod rimskim carem Septimijem Severom. Felicity, koja je bila trudna u vrijeme njihova uhićenja, suočila se s dodatnim izazovima. Rimski zakon zabranjivao je pogubljenje trudnih žena, što je Felicity navelo da se moli da ne rodi prije mučeničke smrti.

Izvještaj o njihovu mučeništvu, pod naslovom “Muke svetih Perpetue i Felicity”, napisala je sama Perpetua. Nudi neprocjenjiv uvid u misli i iskustva ranokršćanskih mučenika. Godine 203. naše ere, Perpetua, Felicity i njihovi drugovi odvedeni su u arenu kako bi se suočili s divljim životinjama kao metodom javnog pogubljenja. Ubijeni su mučenicima, a njihova ostavština pretvorila je njihovu priču u simbol Kršćanska otpornost i odanost.

3. Sveti Patrik

Blagdan: 17. ožujka

Sveti Patrik, svetac zaštitnik Irske, naširoko je slavljen zbog svog misionarskog rada i donošenja kršćanstva u Irsku. Rođen oko 385. godine nove ere u rimskoj Britaniji, Patrik zarobili su ga irski pljačkaši i odveli ga kao roba u Irsku. Tijekom svog zatočeništva Patrik se obratio kršćanstvu za utjehu i snagu. Nakon šest godina ropstva pobjegao je i vratio se svojoj obitelji.

Patrik je kasnije osjetio snažan poziv da se vrati u Irsku kao misionar, potaknut vizijom koju je imao. Studirao je za svećenika i na kraju je zaređen za biskupa. Početkom 5. stoljeća, Patrick je započeo svoju misiju obraćenja poganskih Iraca na kršćanstvo, putujući po cijeloj zemlji. Koristio je poznate simbole, poput djeteline s tri lista, kako bi objasnio koncept sveto Trojstvo irskom narodu. Jedna od najpoznatijih legendi vezanih uz svetog Patrika je da je on protjerao sve zmije iz Irske.

Život i učenja svetog Patrika odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju kršćanskog identiteta Irske. Vjeruje se da je umro 461. godine. Katolici pamte svetog Patrika po njegovoj predanosti širenju Evanđelja, poniznosti i neumornim naporima da donese kršćanstvo ljudima Irske.

4. Sveti Josip

Blagdan: 19. ožujka

Sveti Josip, zemaljski otac Isusa Krista i suprug Blažene Djevice Marije, ima štovano mjesto u kršćanskoj tradiciji. Iako njegov život nije opširno dokumentiran u Novom zavjetu, on je prikazan kao pravedan, čist i ponizan čovjek koji je vjerno ispunio svoju ulogu u Božjem planu. Josipa bio je tesar i potomak kralja Davida.

Živio je u Nazaretu i bio je zaručen s Marijom kad mu se u snu ukazao anđeo, otkrivajući da će Marija začeti dijete po Duhu Svetome. Josip je prihvatio ovu božansku poruku i uzeo Mariju za ženu. Odigrao je vitalnu ulogu u zaštiti i brizi za Mariju i Isusa, posebno tijekom opasnog putovanja u Betlehem na popis stanovništva i bijega u Egipat kako bi izbjegao gnjev kralja Heroda. Pun ljubavi i odan čuvar Svete Obitelji, Josip je utjelovio osobine suosjećanje, strpljenje i vjernost.

Iako se ne zna mnogo o Josipovim kasnijim godinama, smatra se da je umro prije nego što je Isus započeo svoje javno djelovanje. Sveti Josip je zaštitnik očeva, radnika, stolara i sveopće Crkve. Skromna, ali ključna uloga svetog Josipa u Isusovu životu naglašava važnost tihe poslušnosti i vjernog služenja. Katolici mu se obraćaju kao uzoru očinstva, pravednosti i nepokolebljivog pouzdanja u Božju providnost.

5. Sveti Óscar Romero

Blagdan: 24. ožujka

Sveti Óscar Romero bio je istaknuta osoba u povijesti Salvadora i Katoličke crkve. Rođen 1917. u Ciudad Barriosu, El Salvador, Romero je 1977. postao svećenik i kasnije nadbiskup San Salvadora. U početku Romero nije bio politički aktivan. Óscarovi pogledi evoluirali su tijekom vremena dok je svjedočio patnji i ugnjetavanju koje su podnosili siromašni i marginalizirani u El Salvadoru.

Nakon ubojstva bliskog prijatelja, Romero je postao otvoreni kritičar vladinih kršenja ljudskih prava, pozivajući na prekid nasilja i nepravde u svojoj zemlji. Romero je iskoristio svoj položaj nadbiskupa da osudi nasilje koje sponzorira vlada i zagovara socijalnu pravdu i ljudska prava. Njegove tjedne radijske emisije, u kojima je govorio protiv nasilja i ugnjetavanja, zaradile su mu i divljenje i kritike.

Dana 24. ožujka 1980., dok je slavio misu, Romera je pogodio snajper. Njegova smrt šokirala je svijet i izazvala međunarodni bijes. Vjeruje se da je odred smrti koji je izvršio Romerovo ubojstvo povezan s vladom El Salvadora. Romerovo mučeništvo pretvorilo ga je u simbol otpora protiv ugnjetavanja i nepravde. Godine 2018. papa Franjo proglasio je Óscara svetim. Ostavština svetog Oscara Romera nadahnjuje ljude diljem svijeta da se zalažu za društvene promjene i da se bore protiv ugnjetavanja.


Ovi sveti muškarci i žene nude nam prekrasne primjere kreposti i vjere koje treba slijediti. Možemo im se obratiti, tražeći njihov zagovor, dok se trudimo da se jednog dana sjedinimo s njima u zajedništvu s Bogom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrs 7 – Da svi budu jedno

Katoličke vijesti

Održana edukacija „Zaštita djece i mladih u sportu“

Katoličke vijesti

Zašto se Bog naljutio na Mojsija jer je udario u stijenu?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti