5 svetišta posvećenih svetom Josipu u Sjevernoj Americi
Svijet

5 svetišta posvećenih svetom Josipu u Sjevernoj Americi

Osoblje CNA, 19. ožujka 2024. / 05:00 ujutro

Blagdan svetog Josipa, koji se slavi 19. ožujka, časti Isusova hranitelja i zaručnika Blažene Djevice Marije. Bio je jedna od najvažnijih osoba u Isusovu životu, a opet jedna od najtiših. Ipak, sveti Josip ostaje snažan primjer vjernicima pouzdanja u Boga, prihvaćanja njegove volje, služenja obitelji i marljivog rada.

U čast zaštitnika sveopće Crkve, evo pet svetišta posvećenih svetom Josipu u Sjevernoj Americi koja hodočasnici posjećuju tijekom cijele godine.

Oratorij sv. Josipa na Mount Royalu u Montrealu, Quebec.  Zasluge: Andre Charron
Oratorij sv. Josipa na Mount Royalu u Montrealu, Quebec. Zasluge: Andre Charron

Oratorij sv. Josipa na Mount Royalu — Montreal, Quebec

Svake godine posjeti oko 2 milijuna ljudi Oratorij sv. Josipa na Mount Royalu u Montrealu, Quebec, Kanada. Sveti Andre Bessette, brat laik Kongregacije Svetog Križa, bio je odan svetom Josipu i njegov san je bio izgraditi kapelu posvećenu voljenom svecu. Prva kapelica izgrađena na mjestu gdje se sada nalazi Oratorij bila je 15 sa 18 stopa. Sada je povećan četiri puta. Mnogi se hodočasnici penju uz 100 stepenica kako bi došli do crkve na koljenima u gesti molitve. Oratorij je osnovan 1904. godine i najveće je svetište na svijetu posvećeno svetom Josipu.

Svetište svetog Josipa — Detroit

Svetište svetog Josipa u Detroitu dovršeno je 1873. i znamenito je središte katoličke vjere u detroitskoj povijesnoj četvrti Eastern Market. Viktorijansko gotičko svetište uvršteno je u Nacionalni registar povijesnih mjesta 1972. godine zbog svojih prekrasnih vitraja u svetištu i zamršene arhitekture. Nekoć ključna župa na tom području, u ožujku 2020. župa je proglašena nadbiskupijskim svetištem. Svetište, koje svakodnevno nudi tradicionalne latinske mise, dom je aktivne i rastuće zajednice.

Nacionalno svetište svetog Josipa u De Pereu, Wisconsin.  Benjamin Wideman / opatija St. Norbert
Nacionalno svetište svetog Josipa u De Pereu, Wisconsin. Benjamin Wideman / opatija St. Norbert

Nacionalno svetište svetog Josipa — De Pere, Wisconsin

Nacionalno svetište svetog Josipa u De Pereu, Wisconsin, pokrenuo je otac Joseph Durin, MCS, župnik bivše župe, 1888. Dana 25. rujna 1891. papa Leo XIII izdao je Bulu kanonske krunidbe za svečano krunjenje kipa svetišta sv. Josip. Ovaj kip ostaje jedan od samo 17 okrunjenih jozefijskih kipova u svijetu prema papinskom dekretu i jedini u SAD-u. Godine 1892. počeo se koristiti izraz “Nacionalno svetište svetog Josipa” i od tada se tako definira. Godine 1898. svetište je povjereno domaćim misionarima norbertincima. Danas ga svake godine posjećuju tisuće hodočasnika tražeći zagovor sv. Josipa.

Svetište svetog Josipa u St. Louisu.  Zasluge: Jim Blum/Svetište svetog Josipa
Svetište svetog Josipa u St. Louisu. Zasluge: Jim Blum/Svetište svetog Josipa

Svetište svetog Josipa — Sveti Ljudevit

Osnovali su jezuiti 1843. godine Svetište svetog Josipa u St. Louisu.  Jedna je od rijetkih crkava na Srednjem zapadu koja je mjesto čuda koje je potvrdio Vatikan. Godine 1864. Ignatius Strecker, njemački imigrant, patio je od ozljede koju je zadobio radeći u lokalnoj tvornici sapuna. Nakon što su svi poznati tretmani bili neuspješni, dano mu je još dva tjedna života. Posjetio je crkvu i poljubio relikviju blaženog Petra Clavera. Čudesno je ozdravio i za nekoliko dana vratio se na posao te se vratio u potpuno zdravlje za nekoliko mjeseci. Čudo je potvrdio Vatikan 1887., a bl. Peter Claver proglašen je svetim 1888.

Čuda tu nisu završila. Tijekom izbijanja kolere u gradu dvije godine nakon što je Strecker izliječen, župljani su se okupili i zavjetovali se da će podići spomenik svetom Josipu ako ih Bog sačuva od bolesti. Nitko tko je potpisao zavjet nije umro od kolere. Spomenik u čast svetog Josipa, poznat kao Oltar uslišanih molitvi, postavljen je 1867. godine i danas je središnji dio crkve. Tisuće posjećuju svetište svake godine.

Svetište svetog Josipa Čuvara Otkupitelja u Santa Cruzu, Kalifornija.  Susie Vega / Svetište svetog Josipa
Svetište svetog Josipa Čuvara Otkupitelja u Santa Cruzu, Kalifornija. Susie Vega / Svetište svetog Josipa

Svetište svetog Josipa Čuvara Otkupitelja — Santa Cruz, Kalifornija

S pogledom na Tihi ocean, Svetište svetog Josipa, čuvara Otkupitelja u Santa Cruzu, Kalifornija, je služba Oblata svetog Josipa. Crkva je počela graditi 1951. godine, ali je tek 1993. godine, nakon opsežne izgradnje i obnove, proglašena biskupijskim svetištem u čast sv. Josipa. Svetište potiče vjernike da posjećuju kapelicu u kojoj se svakodnevno održavaju mise uz svakodnevne ispovijedi. Svetište ima i kavanu tzv Sveta kava koja je neprofitna lokalna kavana koja nastoji evangelizirati kroz “kulturu susreta”.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šri Lanka: Potraga nacije za dostojanstvom i budućnošću – Vatican News

Katoličke vijesti

Razmatranje dana Gospodnjeg: ‘Idite i naviještajte’

Katoličke vijesti

Kolumbovi vitezovi pozivaju katolike na sudjelovanje u Devetnici za mir u Ukrajini – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti