3 stvari koje možda niste znali o svetom Valentinu
Kršćanski život

3 stvari koje možda niste znali o svetom Valentinu

Evo tri stvari o svetom Valentinu koje možda niste znali.

U potpunosti sam za Valentinovo. Mislim da je to prekrasan način podsjetiti ljude da dijele ljubav, ali dati onima do kojih im je stalo da znaju da ih vole.

Ali ja žalim zbog načina na koji je “Svetac” izbačen iz naslova.

Valentinovo je nekada bio “Sv. Valentinovo”, prije nego što su ga se dočepali proizvođači čokolade, cvjećari i tvrtke za izradu čestitki. Nemojte me krivo shvatiti — mislim da je slanje Valentinova, naručivanje cvijeća i pojavljivanje s bombonijerom u obliku srca (Ahm. Muž? Čitate li ovo?) prekrasan način pokazivanja naše ljubavi i privrženosti. Nastavite, molim vas, s mojim dobrim željama.

Samo nemojmo zaboraviti da je ovaj dragi blagdan vezan uz sveca.

Ipak, otkrio sam tri stvari o svetom Valentinu koje možda niste znali. U duhu ovog sveca punog ljubavi, ovdje ih dijelim s vama.

1. Mogu postojati tri sveca s imenom Valentin.

Sasvim je moguće da ih zapravo ima tri Valentina, svi s istim blagdanom – 14. veljače. Prvi sveti Valentin bio je liječnik-svećenik koji je živio u Rimu u trećem stoljeću. Pridružio se svetom Mariju u nastojanjima da se utješe mučenici progona kršćana od strane cara Klaudija II. Sveti Valentin je sam uhićen, pretučen, osuđen na smrt i obezglavljen zbog svojih uvjerenja 14. veljače 270. godine. Pokopan je na Flaminijevoj cesti, a papa Julije I. kasnije je izgradio baziliku nad grobom svetog Valentina. Njegove su relikvije u 13. stoljeću prenesene u crkvu sv. Prakseda. Vjeruje se da je to sveti Valentin po kojem je dan i dobio ime.

Drugi sveti Valentin bio je biskup Interamne (današnji Terni, 60 milja izvan Rima). I on je patio pod progonima Klaudija II. Bio je uhićen, bičevan i odrubljena mu je glava. O njemu se više ne zna.

Treći sveti Valentin je mučen u Africi s nekoliko drugova i to je sve što se o njemu zna.

Sva tri sveta Valentina imaju jedno zajedničko: svaki je umro za ljubav Božju.

2. Narodni običaji iskazivanja ljubavi i privrženosti na Dan zaljubljenih potječu iz srednjeg vijeka.

U to se vrijeme u Engleskoj i Francuskoj općenito vjerovalo da se ptice počinju pariti svake godine 14. veljače. Engleski pjesnik Geoffrey Chaucer pisao je o tome u svojoj poznatoj pjesmi “Parlament of Foules” (na staroengleskom).

“Jer ovo je bilo na dan Seynt Valentine. Kad svaki faul dođe tamo izabrati svog partnera.”

I tako, osim ponašanja svetaca, gozbi je pridonijelo i ljubavno ponašanje ptica dajući joj dimenziju dana za zaljubljene.

3. Njegovo pokroviteljstvo i povezanost s milosrđem ima smisla.

Logično je da je sveti Valentin proglašen zaštitnikom ljubavnika, zaručnika i sretnih brakova. Ali također je i zaštitnik mladih i epilepsije.

Zalažem se za srca, ljubavne poruke, bombone i cvjetne bukete koji idu ruku pod ruku s Valentinovim. Ali ja sam više za dopuštanje tim gestama ljubavi da predstavljaju krajnju ljubav – ljubav prema Bogu – i mučeništvo hrabrog sveca koji je dao svoj život umjesto da je napustio svoju vjeru.

Sretno sv. Valentinovo!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikansko odobrenje ukazanja sada bi bilo ‘iznimno’, kaže šef doktrine

Katoličke vijesti

Trening za trenere “Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima”

Katoličke vijesti

Kolumna iz Španjolske: Skandal sa zlostavljanjem mogao bi značiti kraj Rimokatoličke crkve u Španjolskoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti