3 izazova koja morate znati prije nego što odlučite svoju djecu školovati kod kuće
Kršćanski život

3 izazova koja morate znati prije nego što odlučite svoju djecu školovati kod kuće

Ako ste zainteresirani za školovanje svoje djece kod kuće i želite znati detalje te odluke, trebali biste paziti na ove izazove.

Kao majka koja se školuje kod kuće posljednjih šest godina, imam dugačak popis stvari koje volim u obrazovanju svoje djece na ovaj način.

Volim što mogu prilagoditi nastavni plan i program svakom pojedinom djetetutako da je jedno dijete daleko ispred u književnosti i povijesti, dok drugo radi razred ispred u matematici.

Volim što ne moram svakoga ujutro tjerati van ali može uživati ​​u sporijim, mirnijim jutrima čitajući knjige, slušajući glazbu, igrajući maštovite igrice i provodeći vrijeme s obitelji.

Volim što moja djeca provode gomilu vremena vaniu svim vremenskim uvjetima, upoznajući lokalne biljke i životinje daleko bolje od mene i učeći voljeti ovaj nevjerojatan svijet koji je Bog stvorio.

Volim što možemo lako putovatikad god poželimo, pakiramo školske knjige da krenemo na put izvan sezone, poput sredine rujna ili kraja siječnja.

Volim što mogu biti uz sve uspone i padove njihovog svakodnevnog životaučeći ih da uljudno upravljaju društvenim interakcijama i hrabro prebrode teška vremena.

Volim što točno znam što uče i može prezentirati informacije kroz prizmu istine, ljepote i dobrote za kojima kao katolička obitelj neprestano tragamo.

Ima toliko toga za voljeti kod kućnog obrazovanja, ali nije lako. Malo sam se iznenadio, kao netko tko se i sam nije školovao kod kuće, otkrivši da su neki dijelovi ovakvog obrazovanja puno teži nego što sam očekivao.

Ako ste zainteresirani za školovanje svoje djece kod kuće i želite znati detalje te odluke, evo tri neočekivana izazova školovanja kod kuće.

1
Kućno školovanje zahtijeva dosta discipline

Bez sumnje, za mene je najteži dio školovanja kod kuće visoka razina osobne discipline koju zahtijeva. Moram biti dobro organiziran s našim rasporedom, knjigama i materijalima ako želim imati ikakvog uspjeha s dnevnim lekcijama.

Dio ove discipline uključuje čvrstinu i autoritativnost u roditeljstvu. pripisujem autoritativan stil roditeljstva, u kojem se prema djeci postupa s poštovanjem i toplom privrženošću, dok roditelj također postavlja čvrste granice s dosljednim posljedicama. Budući da sam ja učitelj svojoj djeci, imam puno prilika tijekom dana da se pomaknu protiv granica i to može dovesti do trvenja među nama.

Utvrdio sam da je najbolji lijek za ovo trvenje i odgurivanje čvrsto držati granicu uz uvažavanje i suosjećanje s djetetovim osjećajima, ali to oduzima puno od mene. Ukratko, ako volite biti “zabavni roditelj” i ne volite biti čvrsti disciplinski disciplinar (ja sam sklon ovoj kategoriji), ovaj aspekt kućnog školovanja bit će vam težak. U isto vrijeme, mislim da me to učinilo boljim roditeljem i pomoglo mi da rastem kao osoba, tako da definitivno postoje i pozitivne stvari u velikoj potrebi za disciplinom.

2
Školovanje kod kuće može značiti neuredniji dom

Ovaj dio školovanja kod kuće me jako iznenadio i trebalo mi je vremena da se naviknem! Budući da su moja djeca doslovno uvijek kod kuće, vrlo rijetko uspijem očistiti cijelu kuću u isto vrijeme. Ako ja čistim u jednoj sobi, oni se igraju i stvaraju kreativne nerede u drugoj! Dodajte tome umjetničke projekte, znanstvene eksperimente i aktivnosti za zabavu predškolske i male djece tijekom nastave, i vidjet ćete koliko je izazovno pospremiti cijelu kuću ako se školujete kod kuće.

Naravno, moja djeca pomažu u mnogim poslovima, a imamo redovito dnevno čišćenje u našem rasporedu. Vrlo su dobri u čišćenju za sobom, za malu djecu. Ali prirodan je način djece da prave nered dok se igraju, tako da češće nego ne, imamo neku vrstu kreativnog kaosa koji se događa u kući.

Moj muž je naučio biti posebno strpljiv kada mu pošaljem poruku: “Samo da te upozorim, djeca su se igrala VRLO kreativno po cijeloj kući danas!”

3
Školovanje kod kuće može otežati brigu o sebi

Opet, jer sam uvijek sa svojom djecom, s rijetkim pauzama, Smatram da mi može biti lako pristupiti izgaranju. Moja su djeca vrlo energična i puno je ići u korak s njima.

Briga o sebi je jedna od stvari o kojoj se najmanje govori u svijetu kućne škole, ali za mene je to jedna od najvažnijih stvari koje treba uključiti u svoje planove za kućnu školu. U suprotnom, ovaj životni stil služenja i kao mama i kao učitelj može postati neodoljiv.

Briga o sebi kao mama koja se školuje kod kuće izgledala je drugačije za mene u različitim godišnjim dobima, ali trenutno smatram da je stvarno korisno probudi se prije moje djece i odvojite vrijeme za molitvu, vježbu i tišinu nasamo. Prošle školske godine upisao sam svoju djecu u hibridnu školu jedno jutro tjedno kako bih se malo odmorio. Godinu prije toga, jedno od moje najenergičnije djece pohađalo je predškolu dva jutra tjedno. Godinu prije toga, pridružio sam se teretani s vrtićem gdje sam mogao ostaviti svoju djecu dok sam malo vježbao i tuširao se.

Shvatili ste. Kao roditelji koji se školuju kod kuće, moramo dodatno razmisliti i planirati kako ćemo dobiti stanke za punjenje energije i brigu o sebi. Naši supružnici također igraju veliku ulogu ovdje: moj suprug preuzima veliki dio mentalnog opterećenja u našem domu kako bi oslobodio moje vrijeme za kućno školovanje. Uloga drugog roditelja u osiguravanju da roditelj koji se školuje kod kuće dobije dovoljno vremena za sebe doista je ključni dio odluke hoće li se školovati kod kuće.

Kao mama koja se školuje kod kuće, smatram da su ove tri stvari najizazovniji dio odgoja kod kuće. Volio bih čuti vaše mišljenje: ako se školujete kod kuće, slažete li se s ovim popisom? Što biste dodali?

djeca, kućna škola, domaća zadaća
mama-tata-dijete-djeca-domaća-škola-zadaća-naučiti-škola-

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Redovno vrijeme 10 – Razdjelnik

Katoličke vijesti

POVIJEST I POVIJESNOST ISUSA KRISTA » Tekstovi

Katoličke vijesti

Tražite kontakt s prirodom kako biste promijenili način života koji zagađuje okoliš, kaže Papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti