26. godišnjica ekshumacije i pokopa lovaskih žrtava |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

26. godišnjica ekshumacije i pokopa lovaskih žrtava |

LOVAS (TU) – Na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2024. navršila se dvadeset i šesta godišnjica jednog od najtužnijih dana u povijesti općine Lovas kada su pokopane žrtve ekshumirane iz masovne i pojedinačnih grobnica. Toga dana 1998. godine posmrtni ostaci šezdeset i sedam žrtava srpske agresije pokopani su uz molitvu i sprovodne obrede te najveće vojne počasti na katoličkom groblju, u nazočnosti nekoliko tisuća mještana Lovasa, Opatovca i drugih mjesta Vukovarsko-srijemske županije, ali i ljudi pristiglih iz cijele Hrvatske.

U spomen na taj tužni i tragični događaj, mještani su i ove godine u koloni prošli selom, moleći za svoje najmilije. Pobožnost križnog puta predvodio je lovaski župnik Domagoj Vidaković, postajama od spomen područja „Minskog polja“ do spomen obilježja masovne grobnice. Kroz četrnaest postaja, razmatrajući Kristovu muku, sudionici su molili za žrtve pokopane toga dana, ali i za sve žrtve Lovasa i Opatovca stradale u obrani Domovine.

Po završetku, na spomen obilježju masovne grobnice izaslanstva obitelji poginulih i ubijenih mještana te hrvatskih branitelja, Vukovarsko srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem, Općine Lovas i općinskog ogranka HDZ-a Lovas su položila vijence i zapalile svijeće, uz prigodnu molitvu župnika Vidakovića. Na samom kraju programa obilježavanja, slavljena je misa zadušnica u lovaskoj župnoj crkvi sv. Mihaela za sve žrtve Općine Lovas. T. Cirba

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šesnaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina” |

Katoličke vijesti

U Josipovcu održana duhovna obnova za mlade |

Katoličke vijesti

Početak hodočasničke godine u Šumanovcima |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti