Župna zajednica Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici proslavila svoju nebesku zaštitnicu
Biskupska konferencija BiH

Župna zajednica Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici proslavila svoju nebesku zaštitnicu

Na desetu nedjelju kroz crkvenu godinu, 9. lipnja 2024. godine župa Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici kod Bugojna proslavila je svog nebesku zaštitinicu.

Svečanim Euharistijskim slavljem predsjedao je rektor Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić i ravnatelj istoimenog Katoličkog školskog centra u Travniku preč. Željko Marić uz koncelebraciju domaćeg župnika i dekana bugojanskog dekanata preč. Ilije Ivoša i šestorice svećenika iz susjednih župa.

Domaćim župljanima, od kojih su mnogi bili prognani tijekom nedavnoga rata, pridružili su se i vjernici drugih župa kao i oni koji sada žive na nekom drugom mjestu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Na Svetoj misi pjevao je župni zbor uz orguljsku pratnju domaćeg sina ove župe Petra Kolaka, bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Nakon pročitanih misnih čitanja i otpjevanog evanđeoskog odlomka, rektor Marić u homiliji je govorio o važnosti utjehe koju Crkva pronalazi u Srcu Marijinu. Također je progovorio o težini ljudskog življenja ističući da će, utječući se u Gospin zagovor i štujući njezino prečisto Srce, lakše podnositi sve životne nedaće. Dodao je da će, idući stopama Isusove i svoje nebeske Majke, moći živjeti u istinskoj kršćanskoj radosti na koju su, poput Marije, pozvani. Pozvao je sve da budu uvijek zahvalni i po Marijinu primjeru i zagovoru imaju čisto srce otvoreno Božjoj riječi i poticajima Duha Svetoga.

Na kraju Svete mise župnik Ivoš zahvalio je za dolazak i molitvu svim vjernicima koji su ispunili crkvu.. Zahvalio je i svećenicima koji su slavili Svete mise tijekom trodnevice ili bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. Posebnu zahvalu uputio je predvoditelju Misnog slavlja ravnatelju Mariću.

Vjernička zajednica duhovno se pripremala za proslavu patrona prigodnom trodnevnicom. Svetu misu u večernjim satima, 6. lipnja slavio je bugojanski župnik fra Ivan Pilić, a sutradan župni vikar iz susjedne župe Gornji Vakuf-Uskoplje fra Zvonimir Batista. Misu uočnicu predvodio je je župnik u susjednoj župi Bistrica vlč. Viktor Šošić. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Martinelli podsjeća na petu obljetnicu posjeta pape Franje Abu Dhabiju

Katoličke vijesti

180 godina Franjevačke provincije u Hercegovini – Korizmeni koncert Ansambla LADO

Katoličke vijesti

Poziv na predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, ‘Smutnje po Mateju’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti