“Živi mučenik”: Papa Franjo odaje počast kardinalu koji je bio u zatvoru tri desetljeća – Vatican News
Papa

“Živi mučenik”: Papa Franjo odaje počast kardinalu koji je bio u zatvoru tri desetljeća – Vatican News

Papa Franjo na svojoj tjednoj općoj audijenciji odaje počast kardinalu Ernestu Simoniju, kojeg je komunistički režim u Albaniji proveo dvadeset i osam godina u zatvoru.

Autor Joseph Tulloch

Na kraju ovotjedne opće audijencije papa Franjo ostavio je po strani svoje pripremljene primjedbe i jednom od svojih posjetitelja uputio dugačak pozdrav bez teksta.

Nakon što je govorio o povijesti kršćanskog mučeništva u starom Rimu, Papa je primijetio da i danas ima mnogo mučenika diljem svijeta, te je uputio poseban pozdrav kardinalu Ernestu Simoniju, kojeg je opisao kao “živućeg mučenika”.

Dvadeset osam godina zatvora

Rođen u selu Troshani, u sjevernoj Albaniji, 1928., Ernest Simoni započeo je studij za svećenika unutar franjevačkog reda u dobi od deset godina.

Godine 1948. agenti komunističkog režima opljačkali su franjevački samostan u kojem je boravio, fratre strijeljali, a novake protjerali. Unatoč tome, Simoni je nastavio svoj teološki studij u tajnosti, te je tajno zaređen za svećenika 1956. godine.

Godine 1963., nakon božićne mise, Simoni je uhićen i zatvoren. Ostao je u zatvoru dvadeset i osam godina, suočavajući se sa zatvorom u samici i dugim godinama teškog rada.

Papa Franjo susreo se s p. Simonijem tijekom njegova posjeta Albaniji u rujnu 2014. i bio je doveden do suza slušajući ga kako govori o svojim patnjama. Nakon posjeta odlučio je ostarjelog svećenika učiniti kardinalom.

Papine riječi

Papa Franjo započeo je svoju počast kardinalu Simoniju s osvrtom na mnoge kršćanske mučenike koji su pokopani posvuda oko njih u Vatikanu.

“Svi smo mi čitali, čuli smo priče prvih mučenika Crkve”, rekao je. “Čak i ovdje, gdje je sada Vatikan, postoji groblje, a mnogi su ovdje pogubljeni.”

“Ali i danas”, istaknuo je Papa, “mnogi su mučenici po cijelom svijetu: mnogi, možda i više nego na početku. Mnogi su progonjeni zbog svoje vjere.”

Potom je predstavio kardinala Simonija, napomenuvši da je on “proživio 28 godina u zatvoru” kao rezultat komunističkog progona Crkve u Albaniji koji je, rekao je, bio “možda najokrutniji” te vrste.

Kardinal Simoni “nastavlja svjedočiti”, naglasio je Papa. Sada ima 95 godina i nastavlja raditi za Crkvu bez da se obeshrabri.”

Nakon izlaska iz zatvora 1990-ih, kardinal Simoni oprostio je svojim tamničarima i nastavio svoju službu svećenika, s posebnim fokusom na promicanje pomirenja u postkomunističkoj Albaniji.

“Dragi brate”, zaključio je papa Franjo, “zahvaljujem ti na tvom svjedočanstvu.”

Papa Franjo s kardinalom Simonijem nakon opće audijencije

Papa Franjo s kardinalom Simonijem nakon opće audijencije

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa se susreo s trećom skupinom svećenika Rimske biskupije

Katoličke vijesti

Papa će moliti Večernju u Svetoj Mariji Velikoj na blagdan Gospe Snježne

Katoličke vijesti

Papa moli za žrtve poplava u DR Kongu i apelira na oslobađanje kolumbijskih talaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti