Završni susret ciklusa projekta „Mladi i demokracija“
Biskupska konferencija BiH

Završni susret ciklusa projekta „Mladi i demokracija“

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu održan je od 10. do 12 svibnja 2024. završni susret ciklusa vikend edukacije za osnovce i srednjoškolce u okviru projekta „Vision is desicion – Mladi i demokracija“ koji je okupio 25 srednjoškolaca iz cijele zemlje. Cilj susreta bio je potaknuti mlade na prepoznavanje društvenih sfera u kojima su i oni pozvani sudjelovati u procesu odlučivanja, objavljeno je na mrežnoj stranici NCM-a.

Mladi su tijekom prvog dana susreta kroz kreativne radionice radili na upoznavanju sebe i utjecaja različitih društvenih sfera na poziciju mladih u društvu. Subotnji prijepodnevni dio dana, započeo je radionicom o izbornom sustavu BiH gdje su mladi dobili priliku čuti nešto više o danu izbora, procesu glasanja i osnovnim pravilima koji se odnose na transparentnost izbornog procesa. Ovo je ujedno bila prilika pozvati mlade da se, kada postanu punoljetni, uključe u praćenje ovih procesa i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Na temelju ove radionice mladi su bili dio praktične vježbe pod nazivom “Ja predsjednik/ica” gdje su vodili simulaciju izbornog procesa, odnosno pripreme za izbore i samo glasanje. „Nastavak susreta obilježile su radionice koje su se fokusirale na osobni rast i razvoj, značaj razvijanja samopouzdanja kao i prepoznavanju društvenih utjecaja koji mogu negativno utjecati na razvoj samopouzdanja kod mladih“, stoji na mrežnoj stranici NCM-a.

Radni dan je završen radionicom koju je vodila direktorica Jericho fondacije za Bosnu i Hercegovinu, Nejra Vreto-Milić. Kroz ovu radionicu mladi su dobili zadatak kreirati inicijative za svoje lokalne zajednice, fokusirajući se na ključne probleme u svojim gradovima.

Posljednji dan susreta obilježilo je predstavljanje Proglasa mladih koji su bili dio ovogodišnje generacije.

„Kroz ovaj proglas mladi su pozvali društvo na akciju i zajednički rad na rješavanju ključnih izazova na polju obrazovanja i razvoja mladih. Mladi su kroz proglas također pozvali društvo na jedinstvo i rušenje barijera koje dovode do stvaranja podjela u BiH. Susret je simbolično završen čitanjem proglasa i sadnjom drveta u dvorištu Centra za mlade gdje se nalazi ‘Aleja demokracije’“, ističu iz NCM-a. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u Šamačkom dekanatu

Katoličke vijesti

Proslava svetkovine svetog Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu

Katoličke vijesti

Predavanja prvoga dana 64. TPT-a u Zagrebu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti