Završen posjet generalnog ministra Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima
Biskupska konferencija

Završen posjet generalnog ministra Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli boravio je od 1. do 6. srpnja 2024. u posjetu Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Pri dolasku u Međunarodnu zračnu luku Zagreb – Franjo Tuđman generalnog ministra, u čijoj je pratnji bio generalni definitor fra Konrad Cholewa, dočekali su ministar provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko i generalni vizitator za provinciju fra Domagoj Runje.

Po dolsku su se uputili u Samobor gdje su se sastali s definitorijem Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Nakon objeda i radnoga sastanka, uputili su se prema Samostanu sv. Frane u Zadru. U Zadru su ih dočekali definitori provincije sv. Jeronima, nekoliko braće koja žive i djeluju u Zadru te bogoslovi. Nakon zajedničke molitve, koju je predvodio provincijal Šanko, uslijedila je zajednička večera i šetnja gradom.

Drugi dan susreta, u utorak 2. srpnja, počeo je jutarnjom molitvom koju je predvodio generalni vizitator o. Runje. Nakon jutarnje molitve braća su zajedno doručkovala i započela s radnim dijelom susreta. Prvi dio sastojao se od sjednice na kojoj su sudjelovali definitoriji dviju provincija, koju je moderirao generalni vizitator.

U prvom dijelu sjednice raspravljalo se o atmosferi koja trenutno vlada u obje provincije, vezano za proces restrukturiranja. Definitori su u otvorenoj raspravi imali priliku izreći pozitivne strane, kao i izazove s kojima se suočavaju. Generalni ministar je svojim poticajima pomagao u razlučivanju pojedinih detalja u procesu te je saslušao braću obiju provincija.

Po završetku prvog dijela sjednice slavljena je misa koju je predslavio generalni vizitator fra Domagoj. U propovijedi je naglasio da je Evanđelje o oluji koja se nadvila nad barku u kojoj je Isus spavao, upućeno i nama danas. Zanimljivo je, primijetio je, da se Isus nije naljutio što su ga učenici probudili, nego ih je potaknuo da probude svoju vjeru.

Nakon ručka i popodnevne stanke održan je drugi dio sjednice na kojem se raspravljalo o konkretnoj suradnji dviju provincija te suradnji s ostalim provincijama Južnoslavenske konferencije. Nakon popodnevne sjednice, uslijedila je Večernja molitva u crkvi sv. Frane koju je predvodio generalni vizitator fra Domagoj uz kratki nagovor generalnog definitora fra Konrada. Na Večernjoj molitvi pridružila su se i druga braća iz provincije sv. Jeronima. Nakon večere, uslijedilo je zajedničko druženje i šetnja gradom.

Na početku trećeg dana, blagdana sv. Tome, srijede 3. srpnja, molitvu je predvodio provincijal Šanko. Sudjelovala su i braća provincije sa sjedištem u Zadru koja su nakon molitve i doručka održala Kapitul na rogožinama.

Na početku kapitula, prisutnu braću pozdravili su generalni ministar, generalni definitor i generalni vizitator te provincijali o. Krišto i o. Šanko. Nakon pozdrava, fra Tomislav uputio je govor braći i svima nazočnima povodom kapitula. Istaknuo je važnost da braće provincije sv. Jeronima osvijeste što za njih znači buduća kustodija i život u njoj.

„Govori se o broju sedam. Sedam prioriteta. Biblijski zvuči kao punina. I to može postati ako kriteriji budu biblijski. Ne bih želio spiritualizirati, ali pashalno otajstvo bitna je, odnosno najvažnija, odrednica činjenja izbora onih koji sebe nazivaju kršćanima. Znamo da to otajstvo u sebi nosi muku kao i uskrsnuće. Vodi nas u hrabrost umiranja da bi se istinski živjelo. Osobno mislim da će o tome ovisiti i uspjeh cijelog ovog procesa. S kolikom vjerom budemo ušli u naš Veliki petak, umrli nekim svojim prohtjevima i projektima toliko više će se dogoditi punina broja sedam“, istaknuo je fra Tomislav.

Među ostalim, fra Tomislav je istaknuo važnost međusobnog upoznavanja braće dviju provincija. „Jedino će se na takav način dogoditi zajednička suradnja i ukloniti se mnoge nesuglasice koje mogu proizaći iz nepoznavanja nove stvarnosti. Sumnja i nepovjerenje plodno su tlo za razne projekcije i strahove koji žele skrenuti fokus s bitnoga. Ovdje se posebno osvrćem na ono što je generalni ministar rekao u našem posljednjem susretu u Samoboru putem videopoziva kada je pozvao mlađu braću da ne šire nesigurnost i nepovjerenje, nego stariju braću ohrabre i pomognu da u vjeri zajedno sagledamo trenutne događaje. Bez vjere sve postaje samo kronologija i crna kronika. Naprotiv, s obnovljenim pogledom vjere osvjetljenim pashalnim misterijem i ona dva učenika na putu u Emaus zadobivaju kapacitet da drugačije pročitaju stvarnost“, rekao je fra Tomislav.

Zatim je generalni ministar izrekao kratko razmišljanje te je održan rad u skupinama, nakon kojega je potaknuo braću da postavljaju konkretna pitanja. Odgovarajući na pitanja, generalni ministar razložio je probleme provincije sv. Jeronima u širem kontekstu problema s kojima se suočava i cijeli red. Raspravljalo se i o konkretnoj pomoći u procesu te uključivanju ostalih provincija Južnoslavenske konferencije.

Jutarnji dio programa završen je svečanim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Frane predvodio generalni ministar kojem su se pridružili i ostali provincijali Južnoslavenske konferencije. U propovijedi se osvrnuo na ispovijest vjere sv. Tome, koji je dodirnuvši Isusove rane dopustio da mu Isus progovori na njegov način i tako postao autentični svjedok Isusova uskrsnuća. Nakon mise, provincijal Šanko uručio je dar generalnom ministru i generalnom definitoru u ime provincije koja je bila domaćin susreta.

Po završetku mise, generalni ministar je u pratnji generalnog definitora podijelio svakom bratu znak Tau i prigodnu sličicu o obljetnicama koje Red manje braće slavi. Nakon zajedničke fotografije, uslijedio je blagdanski ručak te je proslavljen imendan braće koja nose ime po sv. Tomi.

Nakon ručka, održan je sastanak provincijala Južnoslavenske konferencije i generalnog ministra te generalnog definitora. Na sastanku se raspravljalo o suradnji unutar konferencije te je o. Fusarelli pozvao na veći angažman i prisniju suradnju. Susret je završen u popodnevnim satima.

Zatim je generalni ministar u pratnji fra Tomislava posjetio zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića. U ugodnom razgovoru, izmijenili su svoja iskustva što se tiče procesa restrukturiranja i suradnje franjevaca na području Južnoslavenske konferencije. Nakon toga su se generalni ministar i provincijal uputili prema Dubrovniku u posjet braći južnog dijela provincije.

U Samostanu male braće u Dubrovniku dočekala su ih braća koja pripadaju tome gvardijanatu te druga braća iz obližnjih samostana drugih provincija. Sljedećeg dana, u četvrtak 4. srpnja, generalni ministar Fusarelli i provincijal Šanko posjetili su dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića. Nakon toga uputili su se u samostan u Rožatu gdje su zajedno s braćom gvardijanata objedovali i razgledali samostan. Župnik fra Tomislav Hrstić uputio je generalnog ministra u pastoral i život toga samostana.

U popodnevnim satima, fra Massimo i fra Tomislav posjetili su sestre franjevke od Bezgrešnog začeća na Dančama. Generalni ministar uputio je nagovor, koji je prevodio fra Tomislav, u kojem je govorio o ljepoti franjevačkog poziva te unutarnjoj ljepoti, koju je često naglašavao sv. Franjo, kao o polaznim točkama za evangelizaciju današnjega svijeta i za govor o Bogu.

U ugodnom susretu sa sestrama i kandidaticama, generalni ministar govorio je o stanju u OFM-u te je odgovarao na pitanja sestara i kandidatica. Nakon susreta u crkvi, druženje je nastavljeno uz kavu i kolače koje su sestre pripremile.

Po završetku susreta, generalni ministar i provincijal su se vratili u Samostan male braće gdje su odsjeli i boravili sljedećih dana. Sljedećih dana je o. Fusarelli u pratnji gvardijana fra Joze Sopte i o. Šanka posjetio otok Lopud gdje se nalazi drevni samostan i obnovljena crkva Gospe od Špilice. Nakon razgledavanja samostana i crkve, zadržali su se u druženju i razgledavanju otoka.

Sljedećih dana je generalni ministar u pratnji provincijala također posjetio samostan u Pridvorju i fra Vitu Smoljana, koji ga je upoznao sa svojim načinom života i rada u tome samostanu. Posjetili su i lokalne znamenitosti te se zadržali u druženju.

Generalni ministar otputovao je u popodnevnim satima u subotu 6. lipnja Zračna luka Ruđer Bošković – Dubrovnik u Čilipima čime je zaključen njegov posjet Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima, objavljeno je na provincijskoj mrežnoj stranici. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župa Trn proslavila svog nebeskog zaštitnika župe

Katoličke vijesti

SAD zabrinute zbog položaja vjerskih manjina u Pakistanu i Indiji

Katoličke vijesti

Glad u Venezueli: Ljudi preživljavaju od bačenih ostataka hrane

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti