Zavjetno hodočašće đakovačkog Sjemeništa i KBF-a |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Zavjetno hodočašće đakovačkog Sjemeništa i KBF-a |


DRAGOTIN (TU) – Bogoslovi i poglavari Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu u zajedništvu sa studentima, profesorima i djelatnicima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, uputili su se 13. svibnja na zavjetno hodočašće u marijansko svetište Dragotin.

Prije polaska, svi su se okupili u fakultetskoj kapelici Marije Majke Crkve gdje je vlč. mr. Stjepan Matezović, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu održao molitveni uvod s poticajnim mislima o važnosti poniznosti po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju. Nakon molitve, svi okupljeni uputili su se prema Dragotinu.

Na putu su se izmjenjivale molitva, pjesma, razgovori i druženje. Po dolasku u Dragotin, mr. Matezović predmolio je pjevane litanije, nakon čega je uslijedila misa koju je slavio mons. mr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječki u koncelebraciji sa poglavarima sjemeništa, profesorima i svećenicima iz kanoničkih kurija.

Homiliju je održao izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin, v. d. dekana KBF-a u Đakovu te je rekao: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! U svijetu imamo muku, strah… Povijest nas pritišće, a budućnost je nesigurna. Svakodnevno doživljavamo da se moramo opraštati od planova, nadanja, ljudi. Rastajemo se od mladenačkih snova i životne energije. Već priznati da u svijetu imamo muku i strah, veliki je korak. Strah nas je loših odluka, bolesti, smrti, nesporazuma, da ne ljubimo dovoljno i da nismo ljubljeni, da ne razočaramo druge. No doći će dan u kojem više nećemo imati muke i straha, dan kada će istina našega života ležati na stolu pred nama bez ikakvih uljepšavanja. Tada će sve biti jasnije – što moramo činiti, a što napustiti. Otkrit ćemo koji je put koji vodi prema ljubavi i dobru.“

Dekan se zatim osvrnuo na rečenicu Jurgena Habermasa: Živimo u vremenu u kojemu se po prvi puta može otkriti opći fenomen gubitka nade otkupljenja i iščekivanja milosti!, te nastavio: „Istinsko nutarnje stanje čovjeka stvoreno je tako da se ne može poricati nužnost otkupljenja, no danas čovjek više ne čezne za time i na sve se načine pokušava izbrisati Boga iz memorije čovjeka.“

Osvrnuo se i na ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917. godine rekavši kako ta ukazanja iznova otkrivaju onu istinu radi koje je Krist došao na svijet, a to je da ljudima, otuđenima od Boga, iznova vrati u svijest Boga koji živi. „To evanđelje po Fatimi sadrži one istine koje su temeljni sadržaj svih evanđelja: obraćenje, pokora, molitva. Tako po Mariji, koja ne može svoju djecu prepustiti hladnoći zla, progovara onaj koji je pobijedio svijet. Mariju je Bog potpuno obuzeo. Sve što je činila i živjela bilo je iz vjere. Ona, koja je bila Bogu najbliže, najviše je izgubila. Tako i mi, što smo bliže Bogu, to više moramo izgubiti – najprije moramo pobijediti muku i strah“, uputio je propovjednik i poželio da nam svima prvi plod ovoga hodočašća bude mir.

Nakon mise, uslijedio je zajednički ručak u organizaciji Bogoslovnoga sjemeništa i druženje. Maria Dragomirović

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova u Župi Svete Obitelji |

Katoličke vijesti

Fra dr. Josip Blažević održao tribinu o jogi |

Katoličke vijesti

Večer slavljenja i završetak studentskih susreta u Osijeku |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti