Zašto se katolici mole Mariji?
Praktični vjernik

Zašto se katolici mole Mariji?

Svi se kršćani slažu s praksom molitve Naš otac. Međutim, čast koju vjernici katolici iskazuju Mariji često se pogrešno smatra štovati. Ovo je nešto na što često nailazim. Vidite, veći dio mog djetinjstva proveo sam u pretežno protestantskom području. Dok sam odrastala, nitko od mojih prijatelja nije dijelio moju katoličku vjeru. U takvoj vrsti okolnosti, pitanja i nesporazuma obiluju. To me je dovelo do prilično dubokog razmišljanja o svemu Marija. U stalnom ispitivanju i neshvaćanju, tražio sam odgovore. Potraga koja je rezultirala dovela je do mog vlastitog, dubljeg razmišljanja.

Sad kad sam duboko uključen Katoličko bloganje i društveni mediji, sasvim je jasno da ta ista pitanja i nesporazumi ostaju. Zapravo, čini se da su pitanja i zablude u porastu. Svatko s tipkovnicom ili pametnim telefonom ima pristup bezbrojnim stranicama o bilo kojoj temi na dohvat ruke. Zapravo, beskonačan pristup informacijama (i dezinformacijama) stvara prilično veliku klimu vjerojatnog pogrešnog tumačenja.

Moja je potraga, dakle, pokušati podijeliti pravu prirodu katoličkog štovanja Marije. Kao doživotni katolik, uvjeravam svakoga tko ovo čita da je najbolje informacije o našoj vjeri dobiti od nekoga tko vjerno prakticira. Oni koji temeljito razumiju ono što Crkva uči sigurno su najbolje opremljeni za ublažavanje bilo kakvog pogrešnog shvaćanja.

Sada, na iskreni napor da se razjasni katolički pristup Mariji:

  1. Anđeo Gabrijel naviješta Isusovo začeće u Marijinoj utrobi. Obraća joj se pozdravom “Živio”.

I pristupi joj i reče: Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom! ~ Luka 1:28

  1. Iako je u početku bila zbunjena kako bi to moglo biti, Marija svoje povjerenje u potpunosti polaže u Božje ruke.

A Marija reče: “Evo, ja sam službenica Gospodnja; neka mi bude po riječi tvojoj.” I anđeo je otišao od nje. ~ Luka 1:38

  1. Nakon što je potvrdila da je “sluškinja Gospodnja”, Marija posjećuje svoju rođakinju Elizabetu. Nakon otprilike šest mjeseci njezine čudesne trudnoće, dijete poskakuje u njezinoj utrobi kad se dvije žene pozdrave. Ivan Krstitelj doslovno je najavio božanstvo prerođenog Isusa, dok njegova majka Elizabeta kaže:

Kad je Elizabeta čula Marijin pozdrav, zaigra joj dijete u utrobi. i napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iza glasa: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! ~ Luka 1:41

  1. Za Mariju je, doista, blagoslov biti odabranica, žena svih žena, od Boga. Njezina je uloga nositi Isusa u svojoj ljudskoj utrobi. Plod njezine utrobe je naš Spasitelj Isus Krist! Ima li veće časti nego biti povjeren na brigu Bogu koji je postao Čovjek tijekom Njegovog zemaljskog života? To ukazuje na njezinu svetost.
  2. Kao kršćani, svi vjerujemo da oni koji su preminuli nisu uistinu mrtvi. Iako je njihov zemaljski život završio, mi imamo obećanje Vječnog života od samog Boga. Oni koji su spašeni svojim potpunim prihvaćanjem Božje milosti, dakle, žive u i s Njim koji ih je stvorio. U katoličanstvu to zovemo općinstvo svetih – nebesko okupljanje onih koji su u Nebu. Oni se udružuju u jednu slavnu i beskrajnu pjesmu hvale Bogu.
  3. Marijina uloga Isusove majke uzdiže je iznad svih drugih ljudi. Kao Kraljica općine svetih, Marija ima izravan pristup Bogu. Na svadbenoj gozbi u Kani, čini se da Isus odbacuje situaciju koja uključuje nedostatak vina.

“O ženo, što ti imaš sa mnom? Moj čas još nije došao.” Ivan 2:4

Ipak, On uzima Marijinu molbu k srcu i izvodi svoje prvo javno čudo. Sjetite se njezinih uputa vinskim upraviteljima: “Učinite kako vam On kaže”. Na prvom javnom čudu koje je Isus učinio, ona je inicirala da upravitelji slušaju Isusa. Ona je uvijek prisutna u Njegovom srcu i On sluša njezine molbe.

  1. Marijina je uloga majke, ne samo u Isusovu zemaljskom životu i ne samo Njemu. U podnožju križa, Isus daje jednu posljednju uputu njoj i učeniku kojeg je volio. Oni će postati majka i sin nakon što On ode s ove zemlje. Na taj način On nam svima daje Mariju. Ona je naša nebeska majka.

Kad je Isus ugledao svoju majku i kraj nje učenika kojega je volio, rekao je svojoj majci: “Ženo, evo ti sina!” ~ Ivan 19:26

Nadam se da će čitanje gornjih pojašnjenja omogućiti čitatelju da vidi Zdravo Marijo za ono što uistinu jest. To je na Svetom pismu utemeljena počast ženi koju je Bog izabrao da bude zemaljska majka Njegovog Sina. Hvaleći njezinu ulogu u povijesti spasenja, ukazujemo na Onoga koji nas je spasio – našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Čak iu čast Mariji mi štujemo Sina Božjega i potpuno priznajemo Jednoga Trojedinoga Boga. Izvor njenog počasnog mjesta je to što je ona Majka Božja. Imajući na umu biblijske izvore, pročitajmo sada riječi Zdravo Marije.

Gospa Lurdska
Gospa Lurdska: Bezgrješno začeće

Zdravo Marijo

Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom.

Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času naše smrti.

Amen.

Kao što jasno vidite, riječi su Zdravo Marijo uglavnom su sadržane u prvom poglavlju Luke. To je molitva utemeljena na Bibliji koja jednostavno odaje počast Mariji zbog njezine uloge u zemaljskoj manifestaciji Isusa. Isus je u korijenu te časti. Bez njegova božanstva, Marija bi jednostavno bila žena koja je dobar uzor.

Još jedna marijanska molitva također se nalazi u Bibliji. Sadrži riječi hvale koje Marija naviješta shvaćajući veliku čast koja joj je ukazana. Ona će roditi Sina Božjega! Ponavljajući to, katolički vjernici jednostavno hvale Boga koristeći se Marijinim biblijskim riječima. Recitiramo Sveto pismo.

Magnificat (Marijina pjesma hvale)

Veliča duša moja Gospodina,
i raduje se duh moj u Bogu, mom Spasitelju,
jer je gledao na nizak položaj svoje sluškinje.
Jer gle, od sada će me svi naraštaji zvati blaženom;
jer On koji je moćan učinio je velike stvari za mene,
i sveto je ime njegovo.

A milost je njegova na one koji ga se boje
s koljena na koljeno.
Pokazao je snagu svojom rukom,
raspršio je ohole u mašti srca njihova,
on je silne zbacio s njihovih prijestolja,
i uzvisio one niskog stupnja;
napunio je gladne dobrima,
a bogataše otpusti prazne.
Pomogao je svom sluzi Izraelu,
u spomen njegove milosti,
kao što je govorio našim očevima,
Abrahamu i njegovom potomstvu zauvijek.

~ Luka 1,47-55

Uspenje (“Uspavanje”) Marijino

U zaključku nudim objašnjenje katoličke terminologije. Kada kažemo da smo “moleći se Mariji” to ne znači isto što i bogoslužna molitva Bogu. Samo Bog – Otac, Sin i Duh Sveti – prima štovanje. Štovanje božanstva rezervirano je isključivo za Boga. Koristeći grčki izraz, to se zove latrija. S druge strane, teološki izrazi koji označavaju čast platio Mariji i na sveci se zovu hiperdulija i dulija. I u jeziku iu praksi, ove različite razine obožavanja ili časti jasno se prakticiraju. Nema štovanja Marije ili svetaca. Njihova čast dolazi isključivo iz njihove bliske povezanosti s Bogom u svetim životima koje su vodili.

___

Izvorno objavljeno na Katolički život u naše vrijeme.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Presveto srce, promijeni moje srce

Katoličke vijesti

Isus: Veliki prekidač

Katoličke vijesti

Uskrsnuće Ljudi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti