Započeo 34. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata
Biskupska konferencija

Započeo 34. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata

U Franjevačkom samostanu Naviještenja Marijina na otoku Košljunu u Krčkoj biskupiji, 29. lipnja 2024. okupila se većina sudionika ovogodišnjeg Susreta misionara Crkve u Hrvata, izvještava nedjelja.ba.

Na krčkom Punatu dočekao ih je sam domaćin – krčki biskup mons. Ivica Petanjak, OFM cap. donedavni predsjednik Vijeća HBK-a za misije te aktualni predsjednik porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

Nakon vožnje brodom u drevnom samostanu dobrodošlicu im je izrazio gvardijan fra Mate Polonijo zajedno sa samostanskim vikarom i ekonomom fra Srećkom Žužićem.

Uslijedilo je misno slavlje za one koji taj dan nisu slavili svetu misu, a koju je predvodio povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ante Šiško u koncelebraciji s misionarom u Zambiji don Borisom Dabom.

Tijekom večere obratio se biskup Petanjak te nazočnima objasnio pojedinosti, poglavito nedjeljnog, programa.

Vrijeme nakon večere bilo je predviđeno za druženje i ugodne razgovore na ovom kvarnerskom biseru Jadranskog mora.

Ove godine, među ostalima, na susretu sudjeluje dvoje nacionalnih ravnatelja PMD-a (BiH i RH), 15 dijecezanskih ravnatelja iz Hrvatske, tri iz BiH, pet misionara i devet misionarki, i to iz: Tanzanije, Ugande, Konga, s Madagaskara, Zambije, Ruande, sa Salomonskih Otoka i Ekvadora.

Prvi dan programa

U nedjelju, 30. lipnja, prvog dana službenog programa Godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata, sudionici su išli u krčke župe gdje su predvodili misna slavlja i propovijedali, odnosno gdje su misionari i misionarke svjedočili o svom misijskom poslanju.

Nakon subotnjeg okupljanja na otoku Košljunu u franjevačkom samostanu, prvog dana službenog programa susreta misionara naglasak je stavljen na druženje s vjernicima biskupije.

Tako su misionar u Tanzaniji don Velimir Tomić i povjerenica za misije Riječke nadbiskupije Andreja Škarabot Kunštek bili u župi Lopar na otoku Rabu; misionar u Ugandi don Jakoslav Banić – Krk, katedrala (dvije mise); misionar u Zambiji don Boris Dabo, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj s. Ivana Margarin i djelatnica Nacionalnog misijskog ureda RH Vlatka Burić – Cres; misionar u Ruandi don Danko Litrić – Šilo (Krk) i Polje (Krk); misionar u Ekvadoru don Luka Pranjić – Supetarska Draga (Rab); nacionalni ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić, misionarka na Madagaskaru s. Marica Jelić i djelatnica PMD-a BiH s. Davorka Šarić – Banjol (Rab); povjerenik za misije Zagrebačke nadbiskupije preč. Matija Pavlaković i misionarka u Ugandi s. Vedrana Ljubić – Risika (Krk), povjerenik za misije Sisačke biskupije vlč. Ivan Faletar i misionarka na Salomonskim Otocima s. Magdalena Marić – Poljica (Krk); povjerenik za misije Varaždinske biskupije vlč. Ivan Kljunić i misionarka na Salomonskim Otocima s. Slavka Bogdan – Baška (Krk); povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. Ante Šiško – Barbat (Rab); povjerenik za misije Hvarske biskupije don Ljubomir Galov, misionarka u Ekvadoru s. Magdalena Juretić – Vrh (Krk); dijecezanski ravnatelj PMD-a Vrhbosanske nadbiskupije fra Stipan Radić i misionarka u Kongu s. Blaženka Barun – Kampor (Rab); dijecezanski ravnatelj PMD-a Vojnog ordinarijata BiH don Josip Tadić i misionarka u Ugandi s. Bogdana Markić – Malinska (Krk); dijecezanski ravnatelj PMD-a Banjolučke biskupije mons. Vlado Lukenda, misionarka u Kongu s. Mirabilis Višić – Stara Baška (Krk) i Punat (Krk) te biskup porečki i pulski i predsjednik Vijeća za misije HBK-a mons. Ivan Štironja i misionarka u Ekvadoru s. Klementina Banožić – Rab.

Mons. Štironja je u svojoj propovijedi progovorio o važnosti i srži misionarskog poziva, izazovima s kojima se misionari susreću a zatim pozvao s. Klementinu da o tomu progovori iz „prve ruke“.
Na kraju sv. mise župnik mons. Mladen Mrakovčić gostima je još jednom zahvalio na dolasku te ih je poslije, sa župljanima, ugostio na zakuski i darovao.

One koji su bili na otoku Rabu na zajednički ručak ugostio je domaćin, povjerenik za misije Krčke biskupije i župnik u Loparu vlč. Božidar Volarić, koji ih je nakon toga odveo u drevnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije te im predstavio njezinu bogatu povijest.

Inače, nakon misa župljani nekih od spomenutih župa mogli su nabaviti misijske materijala među kojima su bile svima drage misijske krunice, kao i zabavna igra o Darovima Duha Svetoga Veseli kilometri.

Popodne je uslijedio zajednički povratak na Košljun te slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za gledanje utakmice nogometnog prvenstva Euro 2024, šetnju prelijepim otokom i uživanje u zalasku sunaca ili za kupanje u Jadranu.

Radni dio susreta misionara

U ponedjeljak 1. srpnja uslijedio je radni dio susreta. Poslije Jutarnje i doručka te nakon što im je samostanski vikar i ekonom fra Stjepan Žužić predstavio otočku crkvu u sklopu samostana, sudionici su se okupili u dvorani za sastanke.

Službeni dio susreta otvoren je molitvom koju je predvodio predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije, biskup porečki i pulski mons. Ivan Štironja.

Misionarima je domovina sigurno zaleđe
Potom se okupljenima najprije obratila ravnateljica Papinskih misijskih djela Hrvatske s. Ivana Margarin, a zatim i mons. Štironja, domaćin, krčki biskup mons. Ivica Petanjak te ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić.

Također, na susretu je uz misionare i dijecezanske ravnatelje sudjelovala i poglavarica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincija Presvetog Srca Isusova – Split s. Lidija Matijević.

Uslijedilo je predstavljanje nazočnih misionara, njih 14 koji su govorili o izazovima i problemima u svom poslanju, ali i o svom sveukupnom misijskom djelovanju. Njihovo djelovanje, uz naviještaj Radosne vijesti ogleda se i u gradnji, medicinskoj i humanitarnoj pomoći, obrazovanju, raznim edukacijama…

Najprije se predstavio don Velimir Tomić (Tanzanija), potom s. Vedrana Ljubić, s. Bogdana Markić i don Jakoslav Banić (Uganda); s. Mirabilis Višić i s. Blanka Barun (DR Kongo); s. Marica Jelić (Madagaskar); don Boris Dabo (Zambija); don Danko Litrić (Ruanda); don Ivica Kordić (Zambija); don Luka Pranjić, s. Klementina Banožić i s. Magdalena Juretić (Ekvador) te s. Magdalena Marić i s. Slavka Bogdan (Salomonski Otoci).

Ovo je ujedno bilo i vrijeme kada su jedni od drugih mogli učiti te razmjenjivati iskustva koja znaju biti raznolika…

Ostali sudionici aktivno su se uključili postavljajući pitanja, a misionari su rado odgovarali i pružali informacije koje mnogima mogu biti od koristi.

U velebnoj krčkoj katedrali
Poslije podne, nakon što im je fra Stjepan predstavio i bogate samostanske muzeje, uputili su se na Krk gdje im je o velebnoj krčkoj katedrali, na zanimljiv način, govorio generalni vikar Krčke biskupije dr. mons. Franjo Velčić.

Uslijedila je zajednička sv. misa, a predvodio ju je biskup Ivan u zajedništvu s biskupom Petanjkom, mons. Tunjićem i nazočnim dijecezanskim ravnateljima.

Nakon pozdrava i uvoda biskup domaćin pozvao je nazočne misionarke i misionare da se kratko predstave okupljenom vjerujućem puku.

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja prigodnu propovijed, temeljenu na evanđelju dana i povezanu sa srži misijskog poslanja, uputio misionar u Ekvadoru don Luka Pranjić.

Po završetku sv. mise upriličeno je zajedničko fotografiranje te večera u ordinarijatu, kada su svi sudionici susreta dobili darove. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić posjetio prve korisnike u Caritasovu Domu za starije i nemoćne u Lugu pokraj Kiseljaka

Katoličke vijesti

U biskupiji Columbus u SAD-u broj bogoslova se u posljednje dvije godine gotovo udvostručio

Katoličke vijesti

Subotica: Crna Gospa na »dotjerivanju«

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti