Žalost pape Franje zbog odrona zemlje u Papui Novoj Gvineji
Biskupska konferencija

Žalost pape Franje zbog odrona zemlje u Papui Novoj Gvineji

U brzojavu, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenom nunciju Mauru Lalliju, papa Franjo jamči svoju blizinu obiteljima žrtava odrona. Prema procjenama UN-a više od 2000 ljudi ostalo je zatrpano pod zemljom. Papa moli za akcije spašavanja nestalih i ohrabruje sve koji sudjeluju u njima. Odron, koji se dogodio u noći između 23. i 24. svibnja, zatrpao je oko 150 kuća, raspoređenih u šest sela, u unutrašnjosti, u teško dostupnom području, piše Vatican News.

Papa Franjo je izrazio veliku žalost zbog tragedije koja je pogodila Papuu Novu Gvineju, kada je odron zemlje u pokrajini Enga zatrpao nekoliko sela te – prema procjeni Ujedinjenih naroda – uzrokovao 2000 mrtvih koji su ostali zatrpani pod zemljom. U brzojavu koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenom monsinjoru Mauru Lalliju, apostolskom nunciju u toj zemlji koju će Papa posjetiti u rujnu, Sveti Otac izražava duhovnu blizinu svima koji su pogođeni tom katastrofom.

Molitve za akcije spašavanja

Papa moli za poginule i za one koji oplakuju njihov gubitak te jamči svoje molitve za operacije spašavanja brojnih nestalih osoba. Osim toga, upućuje ohrabrenje civilnim vlastima i osoblju za izvanredne situacije dok nastavljaju akcije spašavanja. Papa Franjo na sve zaziva Božji blagoslov utjehe i snage.

Katastrofa

Do katastrofe je došlo kada se golema količina zemlje odvalila od planine u noći između četvrtka i petka, 23. i 24. svibnja, u planinskom i gotovo nedostupnom području Papue Nove Gvineje. Odron je zatrpao više od 2000 osoba i prouzročio velike štete, kako je državni centar za katastrofe izvijestio ured Ujedinjenih naroda u Port Moresbyju. Procjenjuje se također da je odron pogodio oko 150 kuća, podijeljenih u šest sela, u kojima živi najmanje 4000 ljudi. Teškoće u točnom utvrđivanju pouzdanoga broja poginulih ovise o činjenici da se katastrofa dogodila na području do kojega je teško doći, ali i zbog nedavnoga priljeva brojnih osoba na to područje, koje bježe od plemenskih sukoba na obližnjim područjima. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mladi iz Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali na 12. SHKM-u u Gospiću

Katoličke vijesti

Haićanski biskup Dumas: “Crkva i narod umorni su od otmica i ubojstava”

Katoličke vijesti

Vatikanska banka u 2023. ostvarila dobit od 30.6 milijuna eura

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti